Hetedik alkalommal kerül megrendezésre az Európai Kerti Vasutak Találkozója a Magyar Vasúttörténeti Park területén. A rendezvény minden évben nagy népszerűségnek örvend a látogatók körében, ugyanis dízel- és gőzmozdonyok kicsinyített másai vonulnak fel az apró sínpályán.

 

Hetedik alkalommal kerül megrendezésre az Európai Kerti Vasutak Találkozója a Magyar Vasúttörténeti Park területén. A rendezvény minden évben nagy népszerűségnek örvend a látogatók körében, ugyanis dízel- és gőzmozdonyok kicsinyített másai vonulnak fel az apró sínpályán.

 

Az iskolakezdés előtti utolsó hétvégén vendégmozdonyok és gőzgépek érkeznek a Vasúttörténeti Parkba Angliából, Ausztriából és Németországból. A kisvonatok zakatolva haladnak végig a 850 méter hosszú kerti vasút pályán, amely áthalad alagúton, egy kis tó felett ívelő igazi vasúti hídon, végül a szakasz végén visszatér a kiinduló állomásra.

A rendezvény különlegessége, hogy a kicsinyített másolatokat nem csak megnézhetik, de kis is próbálhatják a gyerekek és szüleik.

 

A magyarországi kerti vasút rajongók között is egyre többen építenek saját gőzmozdonyt, sőt néhányan a mozdonyhoz kapcsolható ülőkocsikat is elkészítik. Ezeket az egyedi készítésű remekműveket a látogatók is megcsodálhatják a rendezvény ideje alatt.

 

A Vasúttörténeti Park 3 gőzmozdonyával képviselteti magát a találkozón, többek között felülhetünk a Szilvásváradi Erdei Vasúton közlekedő "Szilvi" gőzmozdony kicsinyített mása mögé is. A múzeum kisgőzöse vezeti majd fel méltóságteljesen a vendégmozdonyokat a pályára, hogy együtt futhassák a köröket ezen a hétvégén.

 

A százéves körfűtőházban a látogatók megtekinthetnek továbbá gőzgépeket, modellvasút pályákat és a gyermekek kedvéért felépített LEGO vasúti pályát.

A gyermekek számára igazi meseország lesz az Orient csarnokban működő különböző vasútmodell-pályák látványa, ahol egy német-osztrák-magyar koprodukcióban összeállított valódi gőzzel működő gőzmozdonyos pályát csodálhatnak meg, vagy a 12 m hosszan elnyúló, Lego darabokból felépített modellt, amely egy igazi város részletét mutatja be vasútállomással. Ausztriából érkezik három úr, akik különleges gőzgépeket hoznak Linzből. Akik nagy gőzmozdonyt szeretnének kipróbálni azok felszállhatnak a Truman gőzösre és utazhatnak vele a 350 m hosszú pályaszakaszon.

 

Vasárnap 11:00 és 14:00 óra között az Utasellátó Kávéház melletti vágányon megcsodálható a XIX-XX. században Nyugat és Kelet-Európát összekötő vasútvonalakon közlekedő luxusvonat, a Venice-Simplon Orient Express egyik háló-, és étkezőkocsija.

 

Az érdeklődők számára pedig nyitva áll a főépület második emeletén található „125 éves az Orient Expressz" c. kiállítás is. Természetesen ugyanúgy, ahogy a többi rendezvényen, így kerti vasutazás mellett most is lehet hajtányozni, nagymozdonyon utazni, modellvasutat vezetni és kipróbálni a fordító-korongot.

 

2013. augusztus 31. – szeptember 1.

VII. Európai Kerti Vasutak Találkozója

Magyar Vasúttörténeti Park

1142 Budapest, Tatai út 95.

A rendezvény mindkét napon 10:00-18:00 óra között látogatható.

 

www.vasuttortenetipark.hu

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük