Több száz emléktárggyal és fotóval lett gazdagabb az Europeana 1989 gyűjteménye – az Europeana 1989 honlapjára folyamatosan feltölthetők az emlékek. A következő alkalommal szeptember elején rendeznek gyűjtőnapokat Budapesten, az OSA Archívumban.

 

Több száz emléktárggyal és fotóval lett gazdagabb az Europeana 1989 gyűjteménye – az Europeana 1989 honlapjára folyamatosan feltölthetők az emlékek. A következő alkalommal szeptember elején rendeznek gyűjtőnapokat Budapesten, az OSA Archívumban.

 

 

Az Europeana, Európa digitális könyvtára, múzeuma és archívuma indította el az „Europeana 1989" elnevezésű projektet, amely arra ösztönzi az európai embereket, hogy osszák meg tapasztalataikat, történeteiket, illetve személyes képi és tárgyi emlékeiket a vasfüggöny leomlásának idejéből.

 

A projekt során eddig több országban is rendeztek gyűjtőnapokat, amelyekre sokan elhozták fotóikat és emléktárgyaikat, hogy azok digitalizálva bekerüljenek az Europeana 1989 gyűjteményébe. Magyarországon eddig két városban, Szegeden és Sopronban került sor a gyűjtésre, ahol több száz emlékkel gazdagodott a különleges gyűjtemény.

 

Fotók a rendszerváltás évéből, egy katonaigazolvány 1989-ből, saját készítésű 56-os magyar zászló, egy darab szögesdrót az egykori vasfüggönyből – csak néhány példa arra, hogy milyen személyes emlékek gyűltek össze az Europeana 1989 projekt keretében május végén megtartott szegedi és soproni gyűjtőnapokon. Mindkét városban sokan felkeresték a rendezvényt, hogy felidézzék a rendszerváltás évét vagy a megelőző időszakot fotókkal, jellegzetes tárgyakkal, vagy éppen történetekkel. A gyűjtőnapokat szervező OSA Archívum a szegedi SZTE Klebelsberg Könyvtárral és a Soproni Múzeummal együttműködve digitalizálta ezeket az emlékeket, hogy majd mindenki által megtekinthetők legyenek az Europeana 1989 honlapján (www.europeana1989.eu).

 

„Nagyon örülök a gyűjtőnapok sikerének, ami visszaigazolta a projekt alapgondolatát, azt, hogy a történelem írásában az eseményeket ténylegesen átélő, hétköznapi embereknek is főszerep jut" – mondta Frank Drauschke, az Europeana 1989 munkacsoport-vezetője. „A szegedi és soproni gyűjtőnapokon digitalizált emlékeket feldolgozzuk, és hamarosan felkerülnek az Europeana 1989 honlapján lévő térképre."

 

Szeptember 5-én és 6-án Budapesten, az OSA Archívumban is tartanak gyűjtőnapokat, ahova szintén bárki elhozhatja az emlékeit, de a gyűjtőnapokon kívül is van lehetőség a személyes emlékek feltöltésére, az Europeana 1989 honlapján.

 

„Európa sok országából érkeznek a feltöltések a www.europeana1989.eu honlapra, eddig több mint 6.000 tétel került fel a rendszerváltás térképére" – mondta el Szilágyi Csaba, az Europeana 1989 projekt magyarországi programjait lebonyolító OSA Archívum projektvezetője. „ Mindenkit bátorítok arra, hogy ossza meg a nyilvánossággal a személyes emlékeit, a korszakkal kapcsolatos régi fényképeit, jellegzetes tárgyak fotóit, de fel lehet tölteni és el lehet helyezni a térképen magántörténeteket is."

 

www.europeana1989.eu

facebook.com/europeana1989 

twitter.com/Europeana1989

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük