Megjelent Pál Eszter első önálló lemeze a Fonó kiadásában Napot Holdat Csillagot címmel. A Szalonna és bandája énekesnője már hazánk egyik vezető népzenész együttesének tagjaként is számos elismerésben részesült, majd 2013-ban a Népművészet Ifjú Mestere címmel ismerték el művészi teljesítményét.

 

Megjelent Pál Eszter első önálló lemeze a Fonó kiadásában Napot Holdat Csillagot címmel. A Szalonna és bandája énekesnője már hazánk egyik vezető népzenész együttesének tagjaként is számos elismerésben részesült, majd 2013-ban a Népművészet Ifjú Mestere címmel ismerték el művészi teljesítményét.

 

A CD borítóra Kelemen László népzenész, a Hagyományok Háza igazgatója írt ajánlást:

 

A hamuban sült pogácsa

(„Ezt osztja meg a hős – ellentétben a nagyobbakkal – az öreg koldussal, a rókával, kisegérrel, hangyákkal, vagyis mindazokkal a természetfeletti segítőkkel, akik nélkül a továbbiakban rendkívüli feladatait végre se tudná hajtani." – Magyar Néprajzi Lexikon)

Amikor Sebőék elkezdtek népzenét eredeti formájában („mint Széken" – állt az első táncház meghívójában) muzsikálni, sejtelmük sem volt arról, milyen és mekkora utat törnek. És lám, 42 évvel az első táncház után most már mind szervezettebben, újabb és újabb generációk – énekesek, mesemondók, zenészek, táncosok, kézművesek – jelentkeznek, veszik át örökségüket, a „hamubasült pogácsás tarisznyát", és indulnak el azon a csöppet sem kikövezett úton, melyen vezérlő csillag a hiteles, a hagyományhoz részleteiben is hű előadásmód.

Számomra nagyon nagy öröm, mikor újabb és újabb generációnak elindulását látom-hallom, külön felelősség, ha valamilyen tevőleges közöm is van elindulásukhoz.

Pál Esztert testvére, Pál István „Szalonna" (jelen kiadvány prímása) révén ismerhettem meg és kezdtük el közösen „pakolni" azt a bizonyos tarisznyát. Tettünk bele a tőlünk telhető jószándékkal és tehetséggel sok mindent a Kárpát-medence népzenei kincsének legjavából. Külön figyeltünk arra is, hogy a szűkebb szülőföld, Kárpátalja „pogácsája" is ott legyen az útravalóban.

És íme, eljött a pillanat. A felkészülés megtörtént, az út a láb alatt, a csillag előttünk.

Kedves Hallgató, kedves „öreg koldus, róka, kisegér"! Segítséged, figyelmed nélkül nem sokat ér ez a pogácsa, engedd, hogy megosszuk Veled." (Kelemen László)

 

A zenekar tagjai:

Pál Eszter – ének

Agod Alíz – ének, Takács Éva – ének

Berta Alexandra – citera

Pál István – hegedű, ének, Pál Lajos – harmonika, Gombai Tamás – hegedű,

Gera Attila – klarinét, furulya, Karacs Gyula – brácsa, Kelemen László – brácsa

Ürmös Sándor – cimbalom, Doór Róbert – nagybőgő

 

Tracklista:

1. De szeretnék az égen csillag lenni (kalotaszeg, magyarvista, Méra)

2. Édesapámmal ruzsinul (Máramaros, Visk)

3. Erdők, mezők, vad ligetet (Mezőség, Szék)

4. Titkon (maros megye, Magyarózd)

5. Madárka, madárka (Csík megye, Kászonimpér)

6. Sorstársamnak… (Mezőség, Vajdakamarás)

7. Csuda nóta (Baranya megye, Mohács)

8. Adjon Isten néked áldást (Zoboralja, Menyhe)

9. Napot, Holdat, Csillagot (Bereg megye, Nagydobrony)

 

Hangmérnök: Konorót János, zenei szerkesztő: Kelemen László, Pál Eszter,

Fotó: Bácsi Róbert, forma-terv: Gregor Gallai – greenpx.hu

 

www.fono.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük