Nem az "aljasbudüdösimprialsta" sajtó irja:

A kormány azokkal a háztartásokkal fizettetne, amik saját napelemeikkel fedezik energiaszükségleteiket, a felesleget pedig akkumulátorokban tárolják.

Nem az "aljasbudüdösimprialsta" sajtó irja:

A kormány azokkal a háztartásokkal fizettetne, amik saját napelemeikkel fedezik energiaszükségleteiket, a felesleget pedig akkumulátorokban tárolják.

Megadóztatná azokat a háztartásokat a spanyol kormány, amelyek energiaszükségleteiket napaenergiából fedezik, és a többletenergiát akkumulátorokban raktározzák. Emelett nem jár a jövőben pénz azoknak, akik energiafeleslegüket a hálózatba táplálják – írja a Euro Weekly News.

A lap az El País-ra hivatkozva azt írja, hogy az Ipari Energiaügyi és Turisztikai Minisztérium már elkészítette rendelettervezetét, melynek célja, hogy eltántorítsa az embereket a napenergia használatától. Ha életbe lép, a rendelet a fotovoltaikus rendszerek felhasználóit érinti majd leginkább. Az önellátó fogyasztók nem használhatják majd például az olyan energiarendszereket, mint a nemrégiben a Tesla által piacra dobott Powerwall (Energiafal). Bár a legmodernebb napelemekkel működő, energia tárolására is alkalmas rendszerek használatát gyakorlatilag büntetné a spanyol állam, a közvetlen napenergia-felhasználást nem.

 

A rendelettervezet azonban azokon is üt egyet, akik korábban, állami bátorításra szerelték fel napelemrendszerekkel otthonaikat, az energiafölöslegüket pedig a hálózatba táplálhatták. Ők a jövőben egyetlen centet sem kaphatnak a napelemeikkel termelt energiáért. Kivételt csak a magasfeszültségű áramot használó vállalkozások képeznek: ők továbbra is profitálhatnak az általuk termelt energiatöbbleten.

A spanyol kormány az utóbbi néhány évben fordított hátat az alternatív energiaforrások használatának támogatásának, s kezdett el szembemenni az európai uniós törekvésekkel. A német kormány például kifejezetten támogatja a napelemekkel tölthető akkumulátorok használatát.

A spanyol kormány egyébként 2010-ben kezdte el energiapolitikájának felülvizsgálatát. Egy évvel később Abu Dhabi perrel fenyegette meg az államot, amiért a fosszilis energiahordózókkal szemben a nap-, és termálenergia használatát támogatta. Nemrégiben 14, spanyol napenergia-előállító perelte be a kormányt, amiért unfair módon változtatja meg a szabályokat, a keresetüket azonban elutasította a legfelsőbb bíróság.

 

Erre röviden és szalonképtelenül csak annyit válaszolunk. Szarjanak sünt. Sokat!

Mindenesetre innen latszik, hogy az EU-t nem a közjó, henem egyes csoportok lobby érdekei vezérlik. Van az a pénz, amiért minden  lehetséges, még az is, hogy saját érdekeikkel szembe menenk. Különben ez nem meglepő.Ilyen jellegú rendelkezések egyes skandináv államokban vanna, ahol egy háztartás csak az energiaszükségletének maximálisan a felét állithatja elő saját energia forrásból. Vayg ilyen motiváción alapult korábban Magyarországon az, amikor a BP gáz veszélyességére hivatkozva tiltották gépkocsikban történő használatát. Az ok kettős: egyrészt az állapolgár elveszti a kiszolgáltatottságát az állammal és a állam helyett basásákodo cégekkel szemben. A másik pedig, hogy igy nem lehet rendszeresen megkopasztani, adó járulék, ÁFA, jövedéki adós stb címén. A többi, ami kiséri az duma…. Ez az Európai Egyesült Államok és az USA-EU szabadkereskedelmi Egyezmény logikája és szelleme.

(A hir alapjául szolgáló irás a

http://fn.hir24.hu/Gazdasag/2015/06/15/A-spanyolok-tenyleg-megadoztatnak-a-napsutest/   jelent meg.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük