Őze Áron igazgató vezényletével zajlott a Magyar Színház vezetőségének sajtótájékoztatója, amelyen felszólalt Marczis Béláné („Ágnes asszony" a Magyar Államkincstártól), Göttinger Pál főrendező, Márton Gábor Csaba színész-drámapedagógus és Szemenyei János zeneszerző.

 

Őze Áron igazgató vezényletével zajlott a Magyar Színház vezetőségének sajtótájékoztatója, amelyen felszólalt Marczis Béláné („Ágnes asszony" a Magyar Államkincstártól), Göttinger Pál főrendező, Márton Gábor Csaba színész-drámapedagógus és Szemenyei János zeneszerző.

 

A Magyar Színház 1960-ban épült a Nemzeti Színház pótlására. Azóta felújítás nem történt, ma is egyetlen melegvizes csap van a házban. A legszükségesebb technikai felújítást 1966-ban végezték utoljára, de víz és az elektromos áram korszerűsítése elmaradt. Most KEOK-pályázat segített valamit a műszaki adottságokon.

 

A Színház legfontosabb szereplője manapság a költségvetési felügyelet, amit Ágnes asszony a Magyar Államkincstár nevében igen sikeresen gyakorol. Szükség is van rá, mert 2008-tól máig 50%-kal csökkent a minisztériumtól, mint fenntartótól kapott működési támogatás összege. Ennek érdekében az együttműködő vállalkozásokkal felülvizsgálták a szerződéseket, átalakították a belső szervezeti struktúrát, valamint 2010 óta létszámot csökkentettek. A színházat kiszolgáló bérleményeket visszaadták az önkormányzatnak, így a kintlévőség a peresített összegből adódóan 3% alatt van. Hosszú és nehéz utat tettek meg idáig sok vívódással, de eredményeképpen nem rendült meg a színház gazdasági helyzete.

 

Őze Áron igazgatóŐze Áron igazgató

Őze Áron igazgató beszámolt az aktuális hírekről:

Tóth Sándor lett idén az Agárdy-emléklánc tulajdonosa. Az Agárdy Gáborról elnevezett kitüntetést 2006 óta adományozza Rácz Boriska, a művész özvegye. Korábbi díjazottak: Soltész Bözse, Jegercsik Csaba, Auksz Éva, Ruttkay Laura, Pavletits Béla.

   2013. szeptember 19-én következik az Almaszósz szereplőválogatás, amikor 9-12 éves, jól éneklő gyerekeket keresnek zenés mesejátékhoz.

   2013. szeptember 21-22-én, a Kulturális Örökség Napjai és a Színházi Korzó rendezvényeken színházbejárásra várják az érdeklődőket. Az Andrássy úton tartott Színházi Korzón lévő standjukon egész nap ott lesznek, s fellép színészzenekaruk, a Harmadik Figyelmeztetés is.

   2013. október 13-án Fut a színház a 28. Spar Budapest Nemzetközi Maratonon, hazánk legnagyobb szabadidősport rendezvényén, amelyen a szervezők külön kategóriát hirdetnek a hazai és a határon túli magyar színházak, bábosok, szakemberek, színházi fesztiválok, színikritikusok, filmsorozatok négyfős váltói számára. A verseny jótékonysági befizetéseiből a Bajor Gizi Színészmúzeum kertjének rendbetételét támogatják.

 

Az örömteljes jövő reményében új főrendező szerződött a színházhoz: Göttinger Pál. Új tagok: Szalay Kriszta, Lovas Rozi, Takács Géza színészek, Szemenyei János zeneszerző, zenei rendező és Gálos Orsi sajtófelelős. Erősítik az ifjúsági és családi koncepciót, amit a fiatal Márton Gábor Csaba színész képvisel, aki kellőképpen izgulva, meg is tartotta „szűzbeszédét" a sajtó előtt a színházpedagógiai, dráma-játékvezetői programokról. A műsortervből kitűnik, hogy főképp a fiatalok intézménye lesz a Magyar Színház.

 

A 2013/14-es évadban tíz új bemutatót tartanak:

 

PróbaPróba

Forgách András: HOLDVILÁG ÉS UTASA – kalandregény két részben. Szerb Antal: Utas és a holdvilág c. ismert regénye alapján rendezi Harsányi Sulyom László. A főszereplő Takács Géza és Auksz Éva. Szeptember 21-től játsszák a vasfüggöny mögötti forgószínpadon. Zenéjét Szemenyei János szerezte.

16 éven felülieknek.

 

Terje Nordby: JÉGSZIROM – dráma, krimi, háromszereplős kamaradarab a Sinkovits Imre Színpadon október 31-től. Az emberi kiszolgáltatottságról szól.

 

Böszörményi Gyula: ALMASZÓSZ – zenés mesejáték két almásládába pakolva. Közreműködik az Alma Együttes a Nagyszínpadon 2013. november 9-től. A látványos előadást 4 és 8 év közöttieknek ajánlják.

 

Tasnádi István: KÖZELLENSÉG – zenés uszítás Heinrich von Kleist elbeszélése nyomán. A Nagyszínpadon december 21-én mutatják be. 14 éves kortól ajánlott.

 

Federico García Lorca: VÉRNÁSZ – színmű egy felvonásban, hagyományos és mozgásszínházi megoldásokkal. Rendező-koreográfus: Horgas Ádám. Közreműködnek a Pesti Magyar Színiakadémia növendékei. Bemutató a Sinkovits Imre Színpadon december 22-én. 16 éves kortól ajánlott.

 

 Karinthy Frigyes – Laboda Kornél: UTAZÁS A KOPONYÁM KÖRÜL. Fiatal dramaturg, Laboda Kornél dolgozta át a Sinkovits Imre Színpadra. Bemutató 2014. február 1. 16 éves kortól ajánlott.

 

William Shakespeare: ROMEO ÉS JÚLIA – tragédia Nagy Péter színész rendezésében. 2014. március 14-től megy a Sinkovits Imre Színpadon. 14 éves kortól ajánlott.

 

Jon Fosse: TÉL – egy férfi és egy nő találkozása, a Kaposvári Csiky Gergely Színházzal közös produkció. 2014 áprilisában mutatják be. A norvég Fosse Ibsen óta a legjelentősebb drámaíró, darabjait sikerrel játsszák a világ színpadain. Rendezője Bérczes László; a férfi: Őze Áron, a nő: Mészáros Sára.

 

Stephen Sondheim: INTO THE WOODS (munkacím: Irány az erdő!) mesemusical (az Operaházból ismert) Harangi Mária rendezésében. A bemutató a Nagyszínpadon lesz 2014. április 26-án. Közreműködnek a Pesti Magyar Színiakadémia növendékei. 12 éves kortól ajánlott. 

 

Ivanyos Ambrus: VONALHÚZÁS. Különös dráma a pályaválasztásról, foglalkozásokról – érettségizőknek Perczel Enikó dramaturg segítségével. Tanulsága, hogy a színház is tanul. Rendezője Göttinger Pál. Bemutató a Sinkovits Imre Színpadon lesz 2014. május 17-én. 16 éves kortól ajánlott.

 

Továbbra is műsoron marad a Nagyszínpadon:

 

Balázs Ágnes: ANDERSEN, avagy a mesék meséje – zenés játék két részben felnőtteknek és gyerekeknek.

 

Fredrick Loewe – Alan Jay Lerner: MY FAIR LADY – musical két részben.

 

Joseph Kesselring: ARZÉN ÉS LEVENDULA – bűnügyi bohózat két részben.

 

Neil Simon – Cy Coleman – Dorothy Fields: CABIRIA ÉJSZAKÁI – musical.

 

Berg Judit: RUMINI – mesejáték.

 

A KISFIÚ MEG AZ OROSZLÁNOK.

 

Janikovszky Éva: ÉGIGÉRŐ FŰ.

 

Kosztolányi Dezső: NERO, A VÉRES KÖLTŐ.

 

A Sinkovits Imre Színpadon:

 

D. L. Coburn: KOPOGÓS RÖMI – tragikomédia két részben.

 

John Ford: KÁR, HOGY KURVA – tragédia két részben.

 

David Gieselmann: KOLPERT ÚR – komédia egy részben.

 

Háy János: HÁZASSÁGON INNEN, HÁZASSÁGON TÚL – házasságdráma.

 

KÁROLYI GÁSPÁR VIZSOLYI BIBLIÁJA – szerkesztette és előadja: Csernus Mariann.

 

Isa Schöier: RÚZS.

 

Sztankay Ádám – Szabó Borbála: FACÉR PASI NAPLÓJA.

 

Füst Milán: CATULLUS.

 

Zárógondolatként elmondhatjuk, hogy a Magyar Színház már a 2012/13-as évadtól gyermek, ifjúsági és családi színházként felel meg a kor elvárásainak. Könnyed és nehezebb darabokat adnak elő – főleg fiataloknak – akár elgondolkodtató, akár játékos formában egy életteli, ifjú színházban.

  A KiBelátó Komplex Színházpedagógiai Program kulcsszavai: kíváncsiság, felfedezés és párbeszéd diákokkal és tanárokkal. Beavató foglalkozásokon keresztül ismertetik a különböző színházi nyelveket és formákat. A feldolgozó foglalkozások központjában pedig az előadások által kínált, megvitatásra váró témák állnak. A 2013/14-es évadban létrejön a Sokszemközt Program már a bemutatók előtt, hogy együtt gondolkodjanak a színházról.

 

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük