1.1.Idén először a Norton felárazta a globális kiberbűnözést: ez 114 milliárd dollárt jelent évente![i] A megkérdezett áldozatok értékveszteségét összevetve a megoldásra fordított idővel, összesen 247 milliárd dollár veszett el.[ii]

1.1.Idén először a Norton felárazta a globális kiberbűnözést: ez 114 milliárd dollárt jelent évente![i] A megkérdezett áldozatok értékveszteségét összevetve a megoldásra fordított idővel, összesen 247 milliárd dollár veszett el.[ii]

Magyarországon az elmúlt évben közel 900 ezer felnőtt esett áldozatul valamilyen számítógépes bűnözésnek, amely 7 milliárd forint pénzbeli, és 14 milliárd forint időbeli veszteséget okozott az áldozatoknak.

 2.2.

 3.3.

 4.4.

 5.5.

 6.6.

 7.7.

 

 

Globális szinten az elmúlt évben 431 millió felnőtt tapasztalt online bűncselekményt, a pénzügyi és időbeli veszteség pedig összesen 338 milliárd dollárt tesz ki. Ez az összeg több, mint a világ marihuána, kokain és heroin együttes fekete kereskedelme.[iii]

 8.8.

 9.9.

 10.10.

 11.11.

 12.12.

 13.13.

 

 

A 2011-es Norton Kiberbűnözési Tanulmány kimutatta, hogy az internetező felnőttek kétharmada (69 százalék) életünk során esett már a kiberbűnözők csapdájába. Másodpercenként 14 felnőttet ér online támadás, ez pedig naponta több, mint egymillió áldozatot jelent.[iv] Magyarországon sincs másképpen a helyzet: nálunk az internethasználók 70 százaléka találkozott már valamilyen formában a kiberbűnözéssel, és óránként több, mint 100 áldozatot szed az internetes bűnözés.

A felmérés adatai szerint idén először fordult elő, hogy az internetező felnőttek 10 százaléka mobiltelefonon keresztül esett online bűnözés áldozatává. Sőt, a 16. Internetbiztonsági Tanulmány (ISTR) jelentetése szerint, 2010-ben 42 százalékkal nagyobb volt a mobil sebezhetőség 2009-hez képest – ez annak a jele, hogy a kiberbűnözők a mobiltelefonokra kezdenek összpontosítani. Az új mobil operációs rendszerek sebezhetőségének száma 115-ről 163-ra nőtt 2010-ben. A mobilfenyegetések mellett a közösségi hálózatok és a védelem hiánya okozza többnyire a számítógépes bűnözés növekedését.

 14.14.

 15.15.

 16.16.

 17.17.

 18.18.

 19.19.

 

 

Férfiak, "google generáció", mobilfenyegetések

A tanulmány kimutatta, hogy azok a 18 és 30 év közötti férfiak, akik interneteznek mobiltelefonjaikon, sokkal valószínűbben válnak áldozattá: ebből a csoportból ötből négyen (azaz 80 százalék) tapasztaltak már kiberbűnözést. Globálisan a leggyakoribb – és kivédhető – típusú fenyegetések a számítógépes vírusok és a rosszindulatú programok, ilyen jellegű támadásokkal a válaszadók 54 százaléka találkozott már élete során. A vírusokat az online csalások követik 11 százalékkal, valamint az adathalász támadások 10 százalékkal. Az év elején az ISTR tanulmány szerint a Symantec, több, mint 286 millió egyedi rosszindulatú programot azonosított, ami 19 százalékos növekedést jelent a 2009-es adatokhoz képest, amikor 240 millió volt ez az arány.[v] Magyarországon is a vírusok és kártevők állnak az élen (60 százalék), második és harmadik helyen az online szexuális zaklatás és a profillopás található, előbbi 11 százalékkal, utóbbi 8 százalékkal.

 

"Komoly ellentmondás van abban, ahogy az emberek az online bűnözésre tekintenek. A kiberbűnözés sokkal gyakoribb, mint azt az emberek gondolnák. Az elmúlt 12 hónapban a megkérdezett felnőttek közül háromszor annyian estek kiberbűnözés áldozatává, mint fizikai bűncselekménynek, mégis kevesebb, mint minden harmadik válaszadó gondolja úgy, hogy nagyobb annak az esélye, hogy a kiberbűnözés, mint hogy offline bűncselekmény áldozatai lennének a következő évben. És míg a válaszadók 89 százaléka egyetértett aban, hogy többet kell tenni annak érdekében, hogy a kiberbűnözőket az igazságszolgáltatás elé vigyék, az ellenük való küzdelem közös felelősség. Ez mindannyiunktól megköveteli, hogy éberebbek legyünk, és nagyobb hangsúlyt fektessünk az online biztonságra." – mondta Gombás László, a Symantec magyarországi képviselője.

 

A tudatosság és a cselekvés közötti eltérést alátámasztja az a tény, hogy míg a válaszadók 74 százaléka azt mondja, hogy tisztában van a kiberbűnözéssel, sokan nem teszik meg a szükséges óvintézkedéseket. A felnőttek 41 százalékának nincs naprakész biztonsági szoftvere, amely megvédené a személyes adatait internetezéskor, és kevesebb, mint felük ellenőrzi a hitelkártya nyilatkozatait rendszeresen a csalások kiszűrésére (47 százalék), 60 százalék pedig nem használ összetett jelszavakat, vagy nem változtatja őket rendszeresen. Azok közül, akik mobiltelefonon keresztül interneteznek, csak 16 százalék telepíti a legfrisebb mobilbiztonsági szoftvereket, a magyar felnőttek 37 százaléka pedig semmilyen óvintézkedést nem tesz a telefonon történő internetezés biztonsága érdekében.

 

Ha további információt szeretne a Norton Kiberbűnözési Tanulmány (NCR) kutatásából a nemzetközi adatokra, látogasson el az alábbi oldalra: http://norton.com/cybercrimereport.

 

 

Norton Kiberbűnözési Tanulmány metodológia

2011. február 6. és március 14-e között a StrategyOne összesen 12704 felnőttet kérdezett meg 24 országban, adott országok hivatalos nyelvén (Ausztrália, Brazília, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, India, Olaszország, Japán, Új-Zéland, Spanyolország, Svédország, Egyesült Királyság, Egyesült Államok, Belgium, Dánia, Hong Kong, Mexikó, Hollandia, Dél-Afrika, Szingapúr, Lengyelország, Svájc és Egyesült Arab Emirátusok).

A magyar felmérés 2011. augusztusában készült 500, 18 és 65 év közötti felnőtt megkérdezésével.

 

A hibahatár a felnőttek teljes mintájában (n=12704) +0,87 százalék, 95 százalékos megbízhatósági aránnyal. A globális adat súlyozott, hogy biztosítsa, hogy minden ország egyenlően szerepel a mintában: felnőttek n500.

 

Az extrapolációs eredmények a 24 országot tartalmazó felmérés alapján készültek, mely során 18-64 év közötti felnőtteket kérdeztek meg. A kiberbűnözés pénzügyi költségét (114 milliárd dollár) a következőképpen számolták ki: az elmúlt 12 hónap áldozatainak (országonként) általános pénzügyi vesztesége a kiberbűnözés miatt (országonként, amerikai valutában).


[i] A kiberbűnözés miatt elvesztett idő értékét (274 milliárd dollár) az elmúlt évben a következő módon számították múlt 12 hónapban az áldozatok (országonként) általános idővesztesége a kiberbűnözés miatt (országonként, amerikai valutában).

[ii] Az elmúlt hónap 431 millió áldozatát összesen 24 országban a következőképpen számították ki: a Norton Kiberbűnözési Tanulmány legújabb kutatása szerint 24 országban a felnőttek 69 százaléka volt már kiberbűnözés áldozata, ebből 65 százalék az elmúlt 12 hónapban esett áldozatul. Az internetes felhasználók országonként (24 ország összesen = 802,872,752 fő a CIA World Facebook szerint) x%-a tapasztalt bűnözést valaha országonként, x% az elmúlt 12 hónap során országonként = 431,504,885 (24 országban összesen).

A kiberbűnözés összköltségét (388 milliárd dollárt) a teljes pénzügyi költség (114 milliárd dollár) és a kiberbűnözők okozta kár helyreállításán vesztett  idő (274 milliárd dollár) összesítése adta.

[iii] A világ marihuána, kokain és heroin piacának teljes értékét (288 millliárd dollár) a következőképpen számolták ki:

[iv] A kiberbűnözés 14 áldozata másodpercenként, valamint az egymillió áldozat naponta a következőképpen került kiszámításra: az áldozatok száma az elmúlt 12 hónapban 431,504,885 elosztva 365 nappal egy évben, ez osztva 24 órával, 60 perccel és 60 másodperccel.

[v] Forrás: 2011 áprilisában közzétett Symantec Internetbiztonsági Tanulmány:

 https://www4.symantec.com/mktginfo/downloads/21182883_GA_REPORT_ISTR_Main-Report_04-11_HI-RES.pdf

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük