Szülőknek, pedagógusoknak, gyerekeknek a legszebb ajándékok közé tartozik, ha egy tanévet új vagy teljesen felújított intézményben kezdhetnek meg. Budapesten a XIII. kerületben most ez történt.

Szülőknek, pedagógusoknak, gyerekeknek a legszebb ajándékok közé tartozik, ha egy tanévet új vagy teljesen felújított intézményben kezdhetnek meg. Budapesten a XIII. kerületben most ez történt.

Angol-magyar, kéttannyelvű óvodai foglalkozások kezdődnek a Pitypang Tagóvodában (Bp. XIII. Üteg u. 30.). A megnyitó ünnepségen dr. Tóth József polgármester rávilágított: ebben a kerületben a Képviselő Testület a döntéseit végre is tudja hajtani. Még a múlt év áprilisában döntöttek arról, hogy 250 új bölcsődei és 375 új óvodai helyet létesítenek. Ezt igényli a gyermeklétszám növekedése, noha náluk – a többi között – még egy 115 éves óvoda is működik! Helyhiány miatt senkit sem utasítanak vissza, pedig az utóbbi öt évben már évente ezer gyermek születik a kerületben.

A most frissen átadott épület lakótelepen, a nyolcvanas évek elején készült, olykor más célokat is szolgált. Harminc év után szükségessé vált a felújítása. A múlt év szeptember 30-án készült el az egyik szárnya és most a gyerekek birtokba vehetik a másikat. Beigazolódott: helyesen jártak el, amikor az Önkormányzat nem adta el az intézményeit, hanem az igényekhez igazodva látta el feladatokkal. Ebben az óvodában tavaly nyolc csoportban 200 gyermek fogadására volt lehetőség, a most átadott szárnyban hat csoportban, újabb 182 gyermek részesülhet ellátásban, így a kerületi óvodák közül ez lett a legnagyobb. Az átalakítás érintette a belső területeket is. Sikerült tornatermeket is kialakítani, melegítő- és tálaló konyhával, játszóudvarral, játszószerekkel és egy új – kedvező elszámolást lehetővé tevő – hőközponttal látták el az épületet.

A teljes beruházás mintegy 730 millió forintba került. Az „A" épületszárny alapozását meg kellett erősíteni, és elengedhetetlen volt a szerkezet statikai megerősítése, a gyerekek befogadására alkalmas épületszárny belső átalakításához. Az udvaron nagy a zöldfelület, a 2400 négyzetméternyi gyepet automata öntözőberendezéssel gondozzák. Az önkormányzat 2011-2014. évre szóló „Közösen a XIII. kerületért" programjában célul tűzte ki a nyelvoktatás színvonalának és sokszínűségének megőrzését, a minőségi szolgáltatás bővítését. A megvalósítás érdekében konkrét feladatul jelölte ki, az angol-magyar kétnyelvű óvodai nevelés bevezetését az egyik óvodában.

A kétnyelvű óvodai program új szolgáltatás, mely lakossági igényt elégít ki. A szakmai felügyeletet az ELTE Tanító- és Óvóképző Főiskola Idegen Nyelvi és Irodalmi Tanszékének docense látja el, aki Angliában szerzett magiszteri fokozatot. A program az Óvodai Nevelés Országos Alapprogramját valósítja meg angol nyelven is. Az itt dolgozó óvónők háromnegyedének középfokú angol nyelvvizsgája van – és ami ritkaság: két angol anyanyelvű óvóbácsi is foglalkozik a gyerekekkel. Egyikük Kaliforniából, másikuk Londonból érkezett. Sajnos az ünnepségen az ő bemutatásukra nem került sor, még a nevük sem hangzott el, pedig a megjelent szülők szívesen megismerkedtek volna velük.

A foglalkozásokon alkalmazott program kiaknázza a 3-6 éves gyermekek kialakulatlan artikulációs bázisát, nyitottságát. Ebben az életkorban ugyanis még nem jelennek meg azok a pszichológiai gátlások, amelyek később nehezítik a nyelvtanulást. Az óvodai élet végére a gyermekek megértik az egyszerű, hétköznapi angol nyelven elhangzó mondatokat, és képesek lesznek az angolul elhangzó kérdésekre angolul, vagy magyarul válaszolni. Várható az is, hogy a kisgyermekek legalább 60%-a tőmondatokban, vagy a szavak egymás mellé rakásával, a mindennapi tevékenységükről angolul is tudnak be tudnak majd számoln

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük