Ha már túl vagyunk a szilveszteri bulin, a virslin, a lencselevesen, és természetesen az újévi fogadalmak kimondásán -amik nagy részét általában nem tartjuk be- elkezdhetünk gondolkodni azon, mi legyen a következő programunk  2014-ben. Ehhez nyújtunk most segítséget néhány januári, és februári programmal, belecsúszva egy cseppet március elejébe is.

 

Ha már túl vagyunk a szilveszteri bulin, a virslin, a lencselevesen, és természetesen az újévi fogadalmak kimondásán -amik nagy részét általában nem tartjuk be- elkezdhetünk gondolkodni azon, mi legyen a következő programunk  2014-ben. Ehhez nyújtunk most segítséget néhány januári, és februári programmal, belecsúszva egy cseppet március elejébe is.

 

Forralt bor főzőverseny; január 1.; Lovas; www.lovas.hu; Újév első napján hagyomány, hogy a településen megrendezik a forralt bor főzőversenyt, melyre a környék önkormányzatai és civilszervezetei is beneveznek. A programot népi kikiáltóval színesítik, majd utána következik az újévi pohárköszöntő a Faluházban.

 

III. Újévi csobbanás; január 1.; Szigliget;www.szigliget.hu; Mindazokat, akik szeretnének az Újév első fürdőzői lenni a Balatonban, várják január 1-én a szigligeti strandon. Mindenkinek, aki csak egy rövid időre is belemegy a Balatonba, egy emléklap jár, ezzel igazolva, hogy számukra a balatoni fürdőzés már január elsején elkezdődött. A rendezvényt akkor is megtartják, ha befagy a Balaton, ez esetben lékvágással biztosítják a "csobbanás" lehetőségét. Forralt borral és lencsegulyással várják a vállalkozó szellemű egyéneket, és természetesen a kíváncsiskodókat is.

 

Téli erdő madarai túra; január 4. 10.00 óra; Szabics kikötő, Tiszafüred-Örvény; www.szabicskikoto.hu; Előadás a téli madáretetés fontosságáról, kötetlen beszélgetéssel. Saját tapasztalatok, vélemények, ötletek megosztása forró tea és forralt bor mellett. Gyalogtúra a Tiszavirág Ártéri Sétaúton.

 

Ghymes 30 koncert, január 4.; Papp László Sportaréna; www.ghymes.hu; A 30 éves "Magyar Örökség" kitüntető címet viselő Kossuth-díjas Ghymes együttes jubileumi koncertre készül. A koncert vendégei: MR Szimfonikusok, MR gyermekkórus és  a Nemzeti Színház színészei. A koncert bevételének egy részét az „Istenadta Tehetség" Kistelepülések Hátrányos Helyzetű Tehetséges Gyermekeiért Alapítvány javára ajánlják fel. Jegyárak: 3000Ft, 5500Ft, 7900Ft, 9900Ft, 12500Ft

 

Dés László- Nagy utazás koncert; január 11.; Papp László Budapest Sportaréna; www.des.hu; A koncerten a szerzőn kívül fellép Geszti Péter, Behumi Dóra, Kozma Orsi, Váczi Eszter, Básti Juli, Udvaros Dorottya, Cserhalmi György, Kulka János, Snétberger Ferenc és Horváth Kornél. 

 

Bországgyűlés; Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark; január 18.; www.opusztaszer.hu; A rendezvény keretében bemutatkoznak a hazai borrégiók képviselői, a borlovagrendek és egyéb szervezetek is, akik szakmai konferencia keretében megvitatják a jövőre vonatkozó terveket. A gasztronómiai fesztiválon kiállítások is segítenek a magyar szőlészeti és borkultúra, valamint az ehhez kapcsolódó tevékenységek és hagyományok megismerésében, népszerűsítésében.

 

A népzene ünnepe, január 18. 19:30 – 22:00; Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem; http://mupa.hu;  A népzene legrangosabb hazai eseményén a Poros együttes és a FolkEmbassy az autentikus hangvétellel jeleskedik, a Kerekes Band pörgős etno funkba oltja a gyimesi és a moldvai dallamokat, Fassang László és Szokolay "Dongó" Balázs duója pedig nemcsak felülemelkedik a népzene és a klasszikus zene közötti határon, de új világot is teremt önfeledt improvizációival. A Karaván Família és Balogh Kálmán triójának közös műsorában flamencóval, orosz cigánydalokkal, tüzes balkáni forrásokkal és manouche dzsesszel keveredik a Kárpát-medence cigányzenéje, a Dina együttes a varázslatos szefárd zsidó dalokat szövi át magyar motívumokkal, míg a negyvenéves Vujicsics Együttes azt mutatja meg Sebestyén Márta közreműködésével, hogy mi fán terem a magyarországi délszláv zenei hagyomány. Jegyárak: 2900, 3500, 4500, 5900 Ft

 

Pincéről Pincére Variációk Vincére; január 18.; Helyszín: Tenkes-hegy – Siklós – Kisharsány – Nagyharsány – Villány; www.villanyiborvidek.hu; Régi szokás, hogy a szőlősgazdák Vince-nap időjárásából és a metszett "Vince vesszők" állapotából jósolták a szüret gazdagságát. E napon egyik pincéből a másikba járva áldomásoztak, kóstolták egymás borait. A tőkékre Isten áldását kérték, s a biztonság kedvéért még babonás fortélyokat is bevetettek, a természet iránymutatásait követve.

 

Nemzetközi Böllérverseny; január 18.; Napkor; www.bollerversenynapkor.hu; Hamisítatlan falusi disznóvágás, zenei- , gasztronómiai programok. A napkori Nemzetközi Böllérversenyen csapatok mérik össze szúrási, vágási és feldolgozási technikáikat. A versenyzők a népi hagyományoknak megfelelően készítik el a disznótor finomságait, pl. a hurkát, kolbászt vagy a mindig nagy népszerűségnek örvendő toroskáposztát.

 

Országos Farsang; Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark; február 15.; www.opusztaszer.hu; A Kárpát-medencei magyarság sokféle, színes és gazdag farsangi néphagyományait jelenítik meg Ópusztaszeren. Táncmulatságok, téltemetés, alakoskodás, dramatikus játékok, bolondlakodalmak – hazai települések mutathatják be saját szokásaikat.

 

Télből tavaszt Szentesen – XIII. Télbúcsúztató Karnevál; Dr. Papp László Városi Sportcsarnok és környéke; február 21-22.; www.szentes.hu; Az utcai felvonulások mellett az érdeklődők megnézhetik az óvodások, általános és középiskolások erre az alkalomra készített produkcióit, élvezhetik a zenei programokat, koncerteket, a helyi gasztronómiai kínálatot, megcsodálhatják a kézművesek portékáit. A program állandó díszvendégei a szlovén koránt jelmezesek és busók, akik a kétnapos rendezvény során télűző táncukkal városszerte nagy feltűnést keltenek, forralt bort és farsangi fánkot osztanak, mulatozásra csábítanak.

 

Bácskai Hurka- és Kolbászfesztivál; február 22.; Baja, Szentháromság tér; www.csodalatosbaja.hu, www.baja.hu; Disznótornak, lakodalomnak télen van az ideje. A sok munkával, élcelődéssel és örömmel járó disznóvágást igyekeznek közösségi élménnyé varázsolni Baja főterén februárban. Helyi és a környékbeli húsipari cégek, vállalkozások, amatőr baráti társaságok, valamint a kistérség egyes településeinek csapatai sütik az egyedi fűszerezésű és fantázianevű hurkát, illetve kolbászt. A tradicionális bácskai hurka különlegessége pedig az, hogy rizzsel készül.

 

Kaposvári Farsang – Dorottya Napok; február 7-9.; www.egyud.somogy.hu; A karnevál idejére Kaposvár belvárosa, elsősorban a Kossuth tér népművészeti vásár színtere lesz, ahol nem csak a kézművesek remekeit csodálhatják és vásárolhatják a látogatók, de a lacikonyhások hada is gondoskodik arról, hogy a Dorottya Farsangi Napok évről-évre a térség igazi télbúcsúztató ünnepsége legyen.

 

Tenkesalja Böllérfesztivál; február 8.;  Siklós, Tenkes kapitánya lovastanya; www.tenkeslovastanya.hu; Versenyt tartanak, a hagyományos disznóvágás feladataiból, minősítik a csapatmunkát, a böllérmunkát, a húselőkészítést, de készíteni kell a hagyományokhoz illő disznótoros levest, hurkát, kolbászt és egy káposztás ételt is. Emellett nem hiányozhat a fogópálinka és a forralt bor sem – utóbbiakat szintén zsűrizik. A nap az eredményhirdetéssel és a disznótoros vacsorával zárul – és ahogy egy disznótoron szokás, senki sem marad éhen.

 

Jégvirág Fesztivál és Csokoládé Karnevál; február 14-16.; Zsolnay Kulturális Negyed; www.zsn.hu; Az ország legnagyobb kulturális komplexumában, a Zsolnay Kulturális Negyedben lesz a fesztiválon minden, ami jégből, hóból alkotható, – jégszobor készítés, óriás hógömb gyúrás, és aki már átfagyott, a melegben, forró csokoládéval olvaszthatja fel magát. A helyi kézműves csokoládék kiállítása és vására, és megannyi csokoládé témájú program édesgeti Pécsre az ínyenceket februárnak ezen az első hétvégéjén.

 

Nemzetközi Kevi Böllértalálkozó; február 15.; Túrkeve; www.bollertalalkozo.hu; Az idelátogatók betekintést nyerhetnek a húsfeldolgozás teljes folyamatába a szúrástól a kolbásztöltésig. A résztvevő böllérek által készített ételeket folyamatosan megkóstolhatják az érdeklődők, így hagymás sült vért, hurkát, kolbászt, orjalevest, toros káposztát, stb. kínálnak a vendégeknek. Lesz malacsütés, pálinkakóstolás, zene, tánc, egyszóval igazi régi disznótoros hangulat

 

Ökotúra a Tisza Élővilágának emléknapja alkalmából; február. 1. 10.00; Szabics kikötő, Tiszafüred-Örvény; www.szabicskikoto.hu; A Tisza Élővilágának emléknapja és a Vizes Élőhelyek világnapja alkalmából egy előadást hallhatunk, majd gyalogtúrát teszünk a Tiszavirág Ártéri Sétaúton, ami 2011-ben az év ökoturisztikai tanösvénye címet nyerte el. A hideg ellen forró teát, forralt bort és a kikötőben a kemence melegét kínálják a szervezők. Lehetőség nyílik madárfotózásra és madármegfigyelésre álcázott madár-lesből. A madarak közelsége miatt valóban a természet részévé válhatunk. Kb. 3 órás könnyű túra. 

 

Túra a tartós szerelemért; február. 15. 10.00; Szabics kikötő, Tiszafüred-Örvény; www.szabicskikoto.hu; Valentin nap alkalmából egy különleges természetjáró sétát ajánlunk a vendégeknek a "Szerelmesek szigetén"lévő Tiszavirág Ártéri Sétaúton. Egy itteni monda szerint ugyanis aki ezen a túrán a párjával közösen átkel a tanösvény hídjain, hosszú boldog párkapcsolatra számíthat. Részvételi díj: 1.200 Ft/felnőtt

 

VIII. Farsangi Fánk-lövő Országos Örömíjász Viadal; február 15.; Tiszafüred, Benedek Gábor Városi Sportcsarnok, Ady Endre út; www. tie.atw.hu; Már nyolcadik alkalommal gyűlnek össze Tiszafüreden  az ősi magyar „sportot" űző, korhű jelmezeket öltött versenyzők és a lelkes nézősereg. A nevezési díj fejében nem csak a versenyben vehetnek részt, hanem finom fánkok is várják a versenyzőket.

 

Fekete Zaj Fesztivál, február 8., szombat; Budapest, Dürer Kert; http://www.feketezaj.hu; A Fekete Zaj 2014-ben már dupla etappal készül. Az ország egyik legegyedibb hangulatú underground és punk rock fesztiválja már nem csak nyáron, de az év elején, a didergető télben is felbukkan: február 8-a éjszakáján, a Dürer Kertben ismét a kompromisszummentes fesztivál-élményé a főszerep.

 

Busójárás; február 27. – március 4.; Mohács; www.mohacsibusojaras.hu; A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása, a busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. Régen Farsangvasárnap reggelétől Húshagyókedd estéjéig tartott a mulatság. A Farsang utolsó csütörtökjén a gyermekek öltöznek maskarába. Mára az idegenforgalom medrébe terelt népszokás sokat veszített az eredeti hagyományokból, ám látványosság szempontjából sokat nyert. A mai busójárás a régi népszokás központjában, a Kóló téren kezdődik. A beöltözött busók, jankelék, maskarák itt gyülekeznek, itt találkoznak a Dunán csónakokkal átkelt busók az ágyús, az ördögkerekes, a szekeres, a kürtös, a teknős és más busó csoportokkal. A régi elöltöltős busóágyú dörejére a különböző csoportok a főutcán át bevonulnak a város főterére, ahol szabad farsangolás kezdődik. Ezt követően a Duna-parton és a környező utcákban iszonyú zajt keltve ünneplik a farsangot. Szürkületkor visszatérnek a főtérre és a meggyújtott óriási máglya körül táncolnak, dévajkodnak az emberekkel. Ezzel ér véget a Farsangvasárnap. A mohácsiak azonban kedden is farsangolnak, amikor is az újabb főtéri máglyára helyezett, telet jelképező koporsó elégetésével és körültáncolásával búcsúznak a hideg évszaktól, s köszöntik a tavasz eljövetelét.

 

Csabai Farsang; Békéscsaba, Csabagyöngye Kulturális Központ; február 28. – március 5.; www.csabagyongye.com, www.csabaifarsang.hu; A rendezvény a farsangi ünnepkör jellegzetes csabai szokásait és tevékenységeit állítja középpontba.

 

Deszka Kortárs Magyar Dráma Fesztivál; február 27. – március 2., Debrecen, Csokonai Színház; www.csokonaiszinhaz.hu; A fesztivál hazánk legrangosabb színházi szemléje lett. A látogatókat az előadásokon kívül beszélgetésekkel, felolvasó színházi előadásokkal, író-rendező-néző találkozókkal, kiállításokkal is várja a fesztivál.

 

Németh Krisztina és Tóth Tibor