2023.június.08. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ez lenne az év ingatlansztorija?

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/79240"><img class="image image-preview" src="/files/images/1_356.jpg" border="0" width="479" height="235" /></a></span>Az eu<a name="_GoBack" title="_GoBack"></a>rózónában tapasztalható alacsony kamatkörnyezet, illetve a kelet-közép-európai régió gazdasági növekedésének élénkülése egyaránt az osztrák ingatlanpiaci cégek malmára hajthatják a vizet - áll a KBC Equitas elemzésében. Ezek a vállalatok olcsón juthatnak finanszírozási forrásokhoz, a bérbeadási bevételeik pedig eközben emelkedhetnek, ami jótékonyan hat a szektor szereplőinek eredményességére.

1 356Az eurózónában tapasztalható alacsony kamatkörnyezet, illetve a kelet-közép-európai régió gazdasági növekedésének élénkülése egyaránt az osztrák ingatlanpiaci cégek malmára hajthatják a vizet – áll a KBC Equitas elemzésében. Ezek a vállalatok olcsón juthatnak finanszírozási forrásokhoz, a bérbeadási bevételeik pedig eközben emelkedhetnek, ami jótékonyan hat a szektor szereplőinek eredményességére.

1 356Az eurózónában tapasztalható alacsony kamatkörnyezet, illetve a kelet-közép-európai régió gazdasági növekedésének élénkülése egyaránt az osztrák ingatlanpiaci cégek malmára hajthatják a vizet – áll a KBC Equitas elemzésében. Ezek a vállalatok olcsón juthatnak finanszírozási forrásokhoz, a bérbeadási bevételeik pedig eközben emelkedhetnek, ami jótékonyan hat a szektor szereplőinek eredményességére.

Élénkülhet a befektetői aktivitás a közép-európai ingatlanpiacon, ami a hozamok további csökkenését és növekvő bérbeadások mellett az ingatlanok értékének emelkedését is maga után vonhatja. Eközben a stabil eredménytermeléssel bíró osztrák ingatlancégek árfolyamai a nettó eszközértéküknek csupán a 60-70 százalékára rúgnak, vagyis a befektetők még annyit sem hajlandóak értük fizetni, mint amennyit az ingatlanvagyon alapján érhetnek – hívta fel a figyelmet a KBC Equitas. A következő években ezt a lemaradást behozhatja majd a szektor a kedvező makrogazdasági előrejelzéseknek és az élénkülő ingatlanpiaci keresletnek köszönhetően.

Különösen jó kilátásokkal rendelkezik az S Immo, mely mind regionálisan, mind tevékenységi csoportok alapján kellően diverzifikált portfólióval rendelkezik, a részvények árfolyama azonban még mindig több mint 40 százalékkal elmarad az ingatlanvagyon által indokolható reális szintektől. A vállalat eszközállományán és bevételein belül Németország, Ausztria, Kelet-Közép-Európa, Dél-Kelet-Európa nagyjából azonos részt hasít ki. A cég elsősorban az irodapiacon és a kiskereskedelmi bérbeadási piacon aktív, de van lakáspiaci és hotelpiaci kitettségük is.

Az S Immo által lefedett országokban várható gazdasági fellendülésből a cégnél nagy hangsúlyt kapó irodapiaci és kiskereskedelmi szegmens profitálhat elsőként. Ez kedvező bevételi kilátásokat teremt, ami a költséghatékonyságra fektetett hangsúllyal pozitív folyamatokat indukálhatnak EBITDA soron – áll a KBC Equitas elemzésében. Nem szabad azt sem elfeledni, hogy a vállalat a megtermelt eredményt osztalékfizetés és saját részvényvásárlásokon keresztül is visszajuttatja a befektetőknek. A 3,5 százalékos osztalékhozam már önmagában sem rossz mutató, amihez további saját részvényvásárlások párosulnak.

 2 220

A KBC Equitas szerint a céggel kapcsolatos kockázatokat erősítheti azonban, hogy évekkel ezelőtt hibrid tőkeelemnek minősülő részvételi certifikátokat bocsátott ki. Egyrészt ezek a tőkeelemek a cég átláthatóságát csökkentik a bonyolult struktúra miatt, másrészt mivel az utánuk járó kvázi osztalékjellegű kifizetés képlete a profittermeléshez kötött, jobb években emelkedhet a kifizetések mértéke.

A kockázatokat növelheti az is, hogy idén a vállalat hiteleinek 27 százaléka jár le, vagyis elsőre igen jelentősnek tűnő megújítási időszak következik. Fontos azonban megjegyezni, hogy az S Immo stabil banki háttérrel bír, az összeg pedig a korábbi években látottakhoz képest nem eget rengető. Mivel a hitelek elsöprő többsége változó kamatozású, az emelkedő kamatkörnyezet szintén kockázatot jelenthet az eredményre nézve. Egyelőre azonban ettől nem kell tartani, sőt az eurózónában a további kamatcsökkentési várakozások erősödtek fel az elmúlt időszakban.

A KBC Equitas szerint az ingatlancégekre specializált intézményi befektetők a diverzifikált portfólióval bíró cégekkel szemben sokkal inkább a specializált ingatlanfókuszt részesítik előnyben. Mivel az S Immo-nál számos tevékenység és régió találkozik, a vállalat jobban kieshet egyes befektetők fókuszából, ami akár az árazás során is némi diszkont alkalmazását teheti indokolttá más szektortársakhoz képest.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.