Gyászol a nemzetközi zenei élet: a napokban elhunyt a legendás Ten Years After alapítója és korábbi gitárosa, Alvin Lee, aki 2005-ben már saját együttesével kápráztatta el a közönséget az alsóörsi Harley-Davidson Open Road Festen.

 

Gyászol a nemzetközi zenei élet: a napokban elhunyt a legendás Ten Years After alapítója és korábbi gitárosa, Alvin Lee, aki 2005-ben már saját együttesével kápráztatta el a közönséget az alsóörsi Harley-Davidson Open Road Festen.

 

Ezer gyertya lángja mellett emlékezik a 14. Harley-Davidson Open Road Festen a brit blues banda a nemrég elhunyt legendás alapítójára, Alvin Lee-re.

 

Ten Years After: Woodstock után, Alsóörs előtt.

Az 1969-es woodstocki fesztivál egyik sztárbandája jelenlegi felállásában már korábban elígérkezett a szervezőknek, és a szörnyű tragédia ellenére színpadra áll a Harley Fesztiválon. A blueszene klasszikusai emlékezetes koncertre készülnek a 14. alkalommal Alsóörsön megrendezendő Harley-Davidson Open Road Festen.

 

Hogy mi a hasonlóság az 1969-es, legendás woodstocki fesztivál és a 14. Harley-Davidson Open Road Fest között? A válasz immár nem titok: fellép az idei Harley fesztiválon az 1969-es woodstocki fesztivál egyik sztárbandája, a Ten Years After. A blues zene kimagasló csapata ugyanis örömmel fogadta el az alsóörsi fesztivál igazgatója, Dobai Attila meghívását, és június 6-án este tíztől fergeteges hangulatú koncertet ad a banda a Nagyszínpadon.

 

Sajnos a zenekarral kapcsolatban a minap egy nagyon szomorú hír látott napvilágot: 68 éves korában, egy rutin műtét utáni váratlan szövődmény következtében elhunyt Alvin Lee, a Ten Years After alapítója és korábbi legendás gitárosa.

„Nagyon mélyen érintett Alvin Lee halálhíre, aki éppen tíz esztendeje lépett ki az általa alapított együttesből. Aki szereti a bluest, az szerette az ő játékát is, nem véletlenül tartották mind a mai napig a világ egyik legjobb gitárosának. Sosem fogom elfelejteni, amikor saját bandájával 2005-ben fellépett itt Alsóörsön, a Harley fesztiválon, és valami elképesztő hangulatot varázsolt gitárjátékával" – fogalmazott Dobai Attila.

 

Alvin Lee ugyan már 2003-ban elhagyta Ten Years Aftert, de még a mai napig is az ő nevéhez kötik az együttest, így nem csoda, hogy akik tudtak a legendás csapat fellépéséről az idei fesztiválon, aggódva telefonáltak, hogy akkor most mi lesz, így miként jön a sztárbanda Alsóörsre.

Mindenkit megnyugtatok, a zenekar a jelenlegi felállásban ott lesz és fellép Alsóörsön, és ezer gyertya lángja mellett fogunk közösen megemlékezni a legendás gitárosról" – jelentette ki Dobai Attila.

 

A Ten Years After egy angol blues-rock formáció, mely fénykorát a 60-as évek végén illetve a 70-es évek elején élte. Átlagos blues bandaként kezdték, de hamarosan az élmezőnybe kerültek különös hangzásukkal. A csapat a windsori fesztiválon mutatkozott be a nagyközönség előtt, majd állandó fellépő lett a londoni Marquee klubnak. Az 1968-as Undead meghozta számukra a világsikert és az Im Going Home felkerült a slágerlistákra. Két erős lemezzel (Stonehenge-1969, Ssssssh-1969) és egy kirobbanó Woodstocki fellépéssel tovább erősítették pozíciójukat. Az ünneplésből kijutott az egy évvel későbbi Wight szigeti fellépésen is. 1973-ban a tagok szólómunkákba kezdtek, majd 1977-ben Alvin létrehozta a Ten Years Latert Tom Compton dobossal és Mick Hawksworth basszusgitárossal, majd 1983-ban összeállt az eredeti tagság néhány koncertre, és a 80-as évek végén folytatták a közös munkát. 2003-ban Alvin Lee végleg elhagyta a bandát, és a Ten Years After őstagjai a huszonéves Joe Gooch személyében találták meg utódját, akivel a mai napig együtt zenélnek.

 

A jelenlegi felállás

Leo Lyons – basszusgitár (1966-1974, 1983, 1988-)

Chick Churchill – billentyűs hangszerek (1966-1974, 1983, 1988-)

Ric Lee – dob (1966-1974, 1983, 1988-)

Joe Gooch – gitár, ének (2003-)

 

www.openroadfest.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük