2023.december.10. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ezerszeres büntetés egyetlen jogsértésért? Az ombudsman a jövedéki bírságolásról és a méltányosságról

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/34232"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/par1_0.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="100" /></a></span>Sérti a jogbiztonság elvét és az ügyfelek tisztességes eljáráshoz való jogát, ha a Vám- és Pénzügyőrség a jövedéki bírság kiszabásakor nem alkalmazza megfelelően a jövedéki törvényben szereplő méltányossági rendelkezést. 151 forint adóhiányért 150 ezer forint jövedéki bírságot kapott egy panaszos, mert a vámhatóság nem vette figyelembe a törvényben szereplő méltányosság lehetőségét.<br /><td valign="top"> </td>  <img class=" size-full wp-image-1110" src="https://euroastra.hu/wp-content/uploads/2007/07/spacer.gif" border="0" width="15" height="15" /></p><p>

par1 0.thumbnailSérti a jogbiztonság elvét és az ügyfelek tisztességes eljáráshoz való jogát, ha a Vám- és Pénzügyőrség a jövedéki bírság kiszabásakor nem alkalmazza megfelelően a jövedéki törvényben szereplő méltányossági rendelkezést. 151 forint adóhiányért 150 ezer forint jövedéki bírságot kapott egy panaszos, mert a vámhatóság nem vette figyelembe a törvényben szereplő méltányosság lehetőségét.

 

  spacer

par1 0.thumbnailSérti a jogbiztonság elvét és az ügyfelek tisztességes eljáráshoz való jogát, ha a Vám- és Pénzügyőrség a jövedéki bírság kiszabásakor nem alkalmazza megfelelően a jövedéki törvényben szereplő méltányossági rendelkezést. 151 forint adóhiányért 150 ezer forint jövedéki bírságot kapott egy panaszos, mert a vámhatóság nem vette figyelembe a törvényben szereplő méltányosság lehetőségét.

 

  spacer


    Nem tudta igazolni boltjában két deci ital eredetét, ezért a Vám- és Pénzügyőrség a kötelezően kiszabandó legkisebb bírság, 150 ezer forint megfizetésére kötelezte az ügyfelet. A jövedéki törvény ugyan méltányosságból lehetővé teszi a jövedéki bírság mérséklését vagy elengedését, ezt azonban a hatóság határozatában nem látta alkalmazhatónak.

    Az országgyűlési biztos jelentésében emlékeztetett az Alkotmánybíróság megállapítására, amely szerint a jövedéki jogsértések megelőzése, visszaszorítása kétségkívül alkotmányos cél, amihez közérdek fűződik. A szabályozás célja, hogy jövedéki terméket semmiképpen ne vonjanak ki az adózás alól. A fontos érdek megalapozza a szigorú jogkövetkezményeket, mindazonáltal nem mentesíti a jogalkotót az arányosság követelményének betartása alól. Legyen a védendő érdek bármilyen fontos, a szankciónak arányban kell állnia a jogsértéssel, ellenkező esetben sérül a jogállamiság követelménye.

A merev objektív szankciórendszert az Alkotmánybíróság akkor tartja alkotmányosnak, ha alkalmazható a méltányossági rendelkezés, az alkotmányosság érvényesülése megkívánja a méltányossági rendelkezés megfelelő gyakorlati alkalmazását.

    Az ombudsman szerint a méltányosság jövedéki törvénybe foglalt rendelkezése éppen a szankció, a jövedéki bírság arányosítására szolgál. Álláspontja szerint a jogsértés és a feltárt adóhiány csekély mértéke a többi körülmény megfelelő mérlegelésével együtt lehetővé teheti a jövedéki bírság mérséklését a méltányosság alapján.

    Az országgyűlési biztos megállapította, hogy a vámhatóság megsértette a jogbiztonság elvét, valamint az ügyfelek tisztességes eljáráshoz való jogát azzal, hogy nem biztosította az arányosság érvényesülését, nem teljesítette a közigazgatási határozatok indokolásával szemben támasztott követelményeket. Ezért felkérte a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokát, hogy valamennyi irányítása alá tartozó szervezeti egység vezetőjét figyelmeztesse: a jövedéki bírság kiszabásakor az alkotmányosság követelményének megfelelően értelmezzék és alkalmazzák a jövedéki törvény méltányossági rendelkezését. A biztos felkérte a pénzügyminisztert, vizsgálja meg a vám- és pénzügyőrség méltányossági gyakorlatát, és intézkedjen, hogy a jövőben a törvény rendelkezését megfelelően alkalmazzák.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.