2022.december.01. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Híres húrosok – Egy húron pendülnek a világzene keresztapái a Müpában

2 perc olvasás
<p> <span class="inline inline-left"><a href="/node/34229"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/mupa2.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="80" /></a></span>2009. november 24-én igazán különleges világzenei élményben részesülhetnek a Művészetek Palotája vendégei. Ritka alkalom az ilyen. - Két kis kamara-jellegű produkció, tele a világgal és a világzene meghatározó alakjaival.<br /><td valign="top"> </td>  </p><p>

 mupa2.thumbnail2009. november 24-én igazán különleges világzenei élményben részesülhetnek a Művészetek Palotája vendégei. Ritka alkalom az ilyen. – Két kis kamara-jellegű produkció, tele a világgal és a világzene meghatározó alakjaival.

 

  

 mupa2.thumbnail2009. november 24-én igazán különleges világzenei élményben részesülhetnek a Művészetek Palotája vendégei. Ritka alkalom az ilyen. – Két kis kamara-jellegű produkció, tele a világgal és a világzene meghatározó alakjaival.

 

  


Kevesen gondolnák, hogy a műfaj belesűríthető kizárólag húros hangszerekbe, ám egy, a közelmúltban Londonban megalakult zenekar, a Les Triaboliques a bizonyosság rá, hogy az elképzelés nem lehetetlen – sőt! A török sazt és cümbüst pengető Lu Edmonds, a mandolin- és buzukivirtuóz Ben Mandelson és napjaink egyik legjobb és legkreatívabb gitáros-szerzője, Justin Adams által alapított formáció első albuma, a Rivermudtwillight rögtön az európai világzenei listák élvonaláig szárnyalt. Muzsikájában a népzene és a rock, a nyugati dallamvilág és a keleti zenei kavalkád keveredik és olvad valami igazán varázslatos újjá.

mupa 0 0.thumbnail
Natacha Atlastól a Tinariwenen át Robert Plantig hosszasan sorolhatók azok a világsztárok, akikkel Az alapító gitárvirtuóz Justin Adams együtt dolgozott, akiken igazán mély nyomot hagyott gitárjátéka. Legutóbb a gambiai hegedűs Juldeh Camarával készített közös lemezt, s nem is akármilyet: a Tell No Lies című album októberben a 3. helyen állt az európai világzenei rádiósok listáján.
A Les Triaboliques produkcióját a műfaj egy méltó hazai képviselője, az Ektar vezeti fel a Fesztivál Színházban. A zenekar neve indiai eredetű szó, jelentése: egy húr, és az együttes tagjai eleget is tesznek a név adta "elvárásoknak". A négy zenész kifejezésben, a távol-keleti és afrikai zenei kultúrák által inspirált, balkán zenei hagyományoktól sem mentes variációiban úgy olvad össze, mintha valóban egy húron játszana. A gadulkás Szőke Szabolcs, a bőgős Benkő Róbert valamint a gitáros Kardos Szabolcs zenéjét Tóth Evelin éneke teszi igazán felkavaróvá. Ezen a különleges esten a tablás Szalai Péter vendégjátékával Rubái című albumukról is ízelítőt adnak.

Ektar; Justin Adams – Les Triaboliques
2009. november 24., kedd 19.30
Művészetek Palotája
Fesztivál Színház

Ektar:
Benkő Róbert – bőgő, Kardos Dániel – gitár, Szőke Szabolcs – sarangi, gadolka, Tóth Evelin – ének

Les Triaboliques:
Justin Adams – gitár, Lu Edmonds – saz, cümbüş, Ben Mandelson – mandolin, barizouki

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.