Beigazolódott sejtések és váratlan meglepetések. Fiktív világba csábító bestsellerek és elgondolkodtató belső utazások. Újonnan született sztárszerzők és újrázó visszatérők.  Ez jellemzi az elmúlt év könyves sikerlistáját, melynek az év végi hajrá után készült el összesítése a Librinél. Szerencsére az óévben is szerettünk olvasni, szerettük a világ népszerű olvasmányait és megtaláltuk a saját kedvenceinket is.

 

Beigazolódott sejtések és váratlan meglepetések. Fiktív világba csábító bestsellerek és elgondolkodtató belső utazások. Újonnan született sztárszerzők és újrázó visszatérők.  Ez jellemzi az elmúlt év könyves sikerlistáját, melynek az év végi hajrá után készült el összesítése a Librinél. Szerencsére az óévben is szerettünk olvasni, szerettük a világ népszerű olvasmányait és megtaláltuk a saját kedvenceinket is.

 

Ugyan csak ősszel érkezett meg, egyértelműen elfoglalta az első helyet Dan Brown várva várt új kötete, az Inferno. Négy év szünet után olvashatja ismét a világ közönsége az amerikai bestseller szerző írását, amelyben Robert Langdon professzor új kihívások elé néz. A lebilincselően izgalmas, profi könyv, amelynek fordításai a legnagyobb titokban olaszországi bunkerekben elzárva történtek meg, hogy semmilyen információ ne szivároghasson ki előre, a nemzetközi publikum után természetesen a magyar olvasókat is elkápráztatta. Szintén várható volt, hogy Frei Tamás képzeletbeli utazása a magyar jövőbe, a 2015 szintén óriási népszerűségre tesz szert. A lista második helyén szerepel, de a legjobb 50 közé két korábbi Frei-mű, A Megmentő és A Bankár is felkerült.

 

Talán kevésbé volt előre jelezhető, hogy óriási érdeklődés lesz a Libri Kiadó gondozásában megjelent Egyenes beszéd című Kálmán Olga-könyv iránt, amelyben nem az azonos című műsor interjúrészletei olvashatóak, hanem a televíziós személyiség életébe, gondolataiba, motivációiba pillanthatunk bele a könyv lapjain. Ugyancsak a közélet kulisszái mögé invitálta az olvasókat színházi szemszögből a Nemzeti Színház elmúlt öt évét felidéző Alföldi színháza című kötet, amelyet Csáki Judit jegyez, ezt is nagy számban keresték az olvasók. Még mindig tartják magukat E. L. James ikonikus kötetei, 50 árnyalatát a szürke, a szabadság és a sötét is tovább kínálta. A megfilmesítés előtt álló trilógia köteteit még mindig kíváncsian lapozzák fel az olvasók, de érdekes módon állítólag ezek azok a könyvek, amelyeket leggyakrabban felejtenek ott a világ szállodáinak szobáiban…

 

A lelkünk mélyére is szívesen néztünk 2013-ban, örömmel fogadtuk az útmutatásokat, gondolatébresztéseket, persze nem akármilyen szerzőktől. Müller Péter Férfiélet, női sors, Dr. Csernus Imre A kiút, Vekerdy Tamás Jól szeretni és Pál Ferenc A szorongástól az önbecsülésig kötetei voltak a legnépszerűbbek ebben a kategóriában. És nagyon szerették a Libri-olvasók azt a különleges utazást is, amelyet Dr. Eben Alexander idegsebész öntött szavakba, A mennyország létezik címmel, halálközeli élményéről, amikor is gondolatai szerint tapasztalatokat szerzett a túlvilágról.

 

Irodalom és pletykák iránti érdeklődésünk sem csökkent: a másként tisztelt, ismert szerzők magánéletébe tavaly is szívesen kukkantottunk be, Nyáry Krisztián irodalmi szerelmeskönyvének első kötete után a második is sikerkönyv, és az egyik legnépszerűbb karácsonyi ajándék lett. Csakúgy, mint a Park Kiadó gondozásában megjelent új Jamie Oliver könyv: valószínűleg már sokan törik a fejüket, hogy Jamie 30 perces menüi közül melyik lesz a következő kihívás a konyhában. Érdekes, hogy miközben a gasztronómia divatja tombol Magyarországon is, és számos színvonalas kiadvány jelent meg ebben a kategóriában is, a legjobb 50 könyv közé a Libri-sikerlistára egyedül a brit sztárszakács tudott felkerülni.

 

Ifjúsági könyvek között nem vitás, hogy továbbra is hódítanak a Szent Johanna Gimi kalandjai. A Libri Aranykönyv-díjas ifjú szerzőnő, Leiner Laura 6 kötettel is képviselteti magát a sikerlistán, 5 Szent Johanna könyv mellett a fesztiválok hangulatát visszaadó Bábel könyv sikerének is örülhet, a Ciceró Könyvstúdióval együtt. Bogyó és Babóca sikerein sem lepődik meg senki, Bartos Erika két könyve is a legnépszerűbbek között szerepel, de Berg Judit Ruminija is helyet követelt magának a listán.

 

Az olvasásnak szerencsére sokat és sokféleképpen hódoltunk tehát az óévben is, és remélhetőleg a könyvek iránti érdeklődésünk, nyitottságunk a világra 2014-ben is elkísér majd bennünket. Bizonyára lesznek olyan tavaly megjelent kötetek, amelyek idén érik majd el népszerűségük csúcspontját, és egészen biztosan olyanok is, amelyek tartani fogják előkelő helyüket az eladási listákon.

 

www.libri.hu

 

Németh Krisztina