A februári farsangi hónapban sok vidámsággal és értékes műsorral várnak mindenkit, Önöket az Olvasóinkat is a Gyulai Várszínházban. Bródy Sándor emlékkiállítása mellett filmklub, Laár András műsora, Elsa Valle jazz koncert, a tragikusan elhunyt Eric „Guitar" Davisre emlékező koncertfilm és Harold Pinter abszurdja A gondnok is a februárt gazdagítja.

 

A februári farsangi hónapban sok vidámsággal és értékes műsorral várnak mindenkit, Önöket az Olvasóinkat is a Gyulai Várszínházban. Bródy Sándor emlékkiállítása mellett filmklub, Laár András műsora, Elsa Valle jazz koncert, a tragikusan elhunyt Eric „Guitar" Davisre emlékező koncertfilm és Harold Pinter abszurdja A gondnok is a februárt gazdagítja.

 

Gedeon József igazgató tájékoztatása alapján az alábbi programokat kínálja a Gyulai Várszínház februárban:

Egész hónapban megnézhető a Kamaragalériában a 150 éve született Bródy Sándor neves íróról szóló emlékkiállítás. Bródy 1881-től Gyulán is élt két évig, az erről szóló tablók is részét képzik az író életét bemutató anyagnak.

 

Február 5-én a Filmklubban egy nagysikerű művészfilmet vetítenek. A neves dán rendező Lars von Trier alkotása a Hullámtörés. 1996-ban Oscar-díjat, Golden Globe-díjat, Cannes-i fesztivál nagydíját és az Európai Filmdíját is nyert a főszereplő, Emily Watson és a film rendezője. A felkavaró szerelmi dráma egy lebénult férfi és egy nő különleges kapcsolatát mutatja be erős filmes eszközökkel ábrázolva.

 

Február 13-án az abszurd humor egyik vitathatatlan sztárja lesz a vendég a Kamarateremben. Laár András nemcsak mint a L'art pour I'art Társulat tagja szerzett nevet magának, hanem zenészként a KFT gitáros-énekeseként is. Most új műsorát láthatják Gyulán, amelynek már a címe is jellemző az előadóra: Mi a hülyeség, mi nem az?

A blőd eszmefuttatások során a nézők találkozhatnak Besenyő Pista bácsival, Edebede bácsival, a Költővel és még sok más figurával, akiket olyan remekül jelenít meg Laár András. A humoros szövegek mellett természetesen új dalok is elhangzanak a neves szerző-előadó tolmácsolásában.

 

Február 20-án a közismert kubai születésű jazz énekesnő, a 20 éve Magyarországon élő Elsa Valle jazz koncertjét hallgathatják meg A Jazz Nagykövetei címmel.

Örökzöld jazz sztenderdek hangzanak el az énekesnő előadásában, amelyek magukban hordozzák a műfaj legjellegzetesebb ismérveit és a vérbő latin muzsika egyedi hangulatát.

A fellépő kísérők miatt egy igazi all-star formációt hallhatnak Gyulán. Zongorázni a Kossuth-díjas művész, Szakcsi Lakatos Béla fog, a nagyszerű Csepregi Gyula szaxofonon játszik.

Elsa Valle férje, az ugyancsak kitűnő jazzénekes, Winand Gábor is tagja az együttesnek, aki szaxofonon és fuvolán is játszik. Elsa Valle különleges énekhangja, tündöklő sokszínűsége és kimagasló rögtönzőképessége egyedi élményt nyújt a jazz sztenderekhez, amihez partnerei kitűnő kíséretet adnak a műfaj lényegét bemutatva.

 

Február 25-én egy tavalyi nyári blues koncertet nézhetnek meg egy szomorú esemény kapcsán a Kamarateremben In Memory of Eric „Guitar" Davis címmel.

A neves chicagoi énekes, gitáros tavaly olyan reveláció számba menő koncertet adott a gyulai vár udvarán, hogy akik ott voltak, még élnek, nem felejtik el. Eric „Guitar" Davist karácsony előtt Chicagoban lelőtték egy koncert után. A 41 éves művész a műfaj egyik legígéretesebb tehetségének számított. A virtuóz gitárjátéka a legnagyobb blues muzsikusokat és Jimi Hendrixet idézte. Énekhangja egyedi volt, akkor energiával énekelt, hogy a nyári gyulai blues fesztiválon mikrofon nélkül is betöltötte a teret. A tragikusan elhunyt gitáros emlékére most levetítik a nyári gyulai koncert felvételét koncerthanggal.

 

Az abszurd dráma egyik klasszikusa Harold Pinter Nobel-díjas angol író műve:

A gondnok. A darab szerepeit most az abszurd humor három sztárszínésze játssza, akik annyiszor nevettették már meg az embereket: Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Katona László. A darab három emberről szól, egy testvérpárról és egy csavargóról, akik együtt élnek. Az életképtelen emberek valójában egymáson próbálnak segíteni, miközben a saját életük is egy csődtömeg. A darab az emberi tehetetlenségről, a kiszolgáltatottságról, az elveszettségérzetről szól. A három ember tervezgeti, hogyan kellene élni, de nem tudnak a megvalósítás útjára lépni. Az 1963-ban bemutatott darab a tipikus angol, humoros abszurd dráma mintapéldája lett, amely a többi művel ellentétben, túlságosan is emlékeztet a valódi életre. A Szabó Máté rendezte előadásban három kitűnő alakítást láthatnak, amelyet nagy sikerrel játszanak az ország különböző színpadain a Nézőművészeti Kft és a Szkéné Színház közös produkciójában. 

 

A Gyulai Várszínház 2013/2014-es kamaratermi szezonjának előadásaira kamarabérletet lehet (még) vásárolni, melynek ára 1.200 Ft. A bérlet összesen négy előadásra, előadásonként 1-1 db jegy kedvezményes megvásárlására jogosít. A kamarabérlet tulajdonosának a színházjegy vásárlásakor biztosítandó további kedvezmények mértéke: nyugdíjas igazolvánnyal rendelkező tulajdonos esetén a meghirdetett teljes jegyár 40 %-a, diákigazolvánnyal rendelkező tulajdonos esetén a meghirdetett diákjegy árának 50 %-a, egyéb esetekben a meghirdetett teljes jegyár 30 %-a. A kedvezmény kizárólag a kamarabérlet felmutatása esetén érvényesíthető.

 

2014. február 27-től március 2-ig tartó Budapesti Utazás Kiállításra elkészül a Gyulai Várszínház 51. évadának programja.

Ebben az évben is összművészeti fesztivált szerveznek 2014. június 27 és augusztus 10. között, ezen belül július 3-től 13-ig tizedik alkalommal rendezik meg a Shakespeare Fesztivált, július 15-én Halmos Béla Népzenei és világzenei fesztivált, július 19-én a XXIII. Jazz Fesztivált és július 20-án a IX. Blues Fesztivált.

 

Gyulai Várszínház

5700 Gyula, Kossuth u. 13.

 

www.gyulaivarszinhaz.hu

www.shakespearefesztival.hu

 

Lantai József