Fedezzük fel együtt a hazai faóriásokat!

Az Erdők Hetében indult el a WWF Magyarország közösségi fafelmérő oldala, melynek segítségével mindenki bekapcsolódhat a Normafa környékén található famatuzsálemek feltérképezésének, és sorsuk nyomon követésének folyamatába.

Az Erdők Hetében indult el a WWF Magyarország közösségi fafelmérő oldala, melynek segítségével mindenki bekapcsolódhat a Normafa környékén található famatuzsálemek feltérképezésének, és sorsuk nyomon követésének folyamatába.

A WWF folytatja, és közösségi szintre terjeszti a budai hegyvidék famatuzsálemeinek feltérképezését, amelyet két éve kezdett el a Normafán, önkéntesek bevonásával. Mostantól bárki részt vehet az akcióban, aki a Budai-hegységben kirándul, rendelkezik mobilinternet kapcsolattal, és esetleg mérőszalagot is tart magánál.

Az online felületen megtalálható a területen leggyakrabban előforduló tizenkét fafaj képe és rövid leírása, melynek segítségével laikus erdőjáróként is könnyedén meghatározható, majd térképen rögzíthető a felfedezett példány. Természetesen előfordulhat, hogy olyan ritkaságra bukkanunk, ami nem szerepel a felsorolt fajok között, vagy más szempontból nehéz a beazonosítása. Az 'Egyéb' fajtamegjelölés választásával ezeket a fákat is rögzíthetjük az online térképen, melyek fajtáját később a WWF szakértői fogják meghatározni. Az feltöltött fák esetében a faj, a feltöltés dátuma, a körméret és a fa GPS koordinátái jelzik, hogy hol található az egyed.

„A közösségi élményt szolgálja, hogy a feltöltő nevének megadásával nyomon követhetjük saját felfedezéseinket, illetve csalási és baráti körökben akár felmérési-versenyeket is rendezhetünk a Budai-hegységben" – magyarázta el Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programjának vezetője. „Célunk, hogy lehetőséget biztosítsunk azoknak a természetjáróknak, akik akár egy iskolai kirándulás keretében, akár családi vagy baráti körben, akár a napi sportolás miatt a Normafa környékére látogatnak, részesei lehessenek annak a közös munkának, ami az itt található páratlan természeti értékek megismerését és megőrzését szolgálja."

A WWF Magyarország két éve kezdte el felmérni a Normafa környéki erdők legidősebb, legnagyobb méretű fáit – hogy bemutassa, valódi értékeket őriznek a hegyoldalak, dombtetők. Ennyi nagyméretű fa egy helyen szinte sehol nem látható az országban, pedig a sűrűn lakott Budapest határain belül járunk. Nélkülük a Normafa alig lenne több egy panorámával rendelkező, városszéli piknikező helynél. Az ős-öreg tölgyek, bükkök, hársak és juharok között előfordul néhány vadcseresznye, sőt szelídgesztenye is. Ritka madárfajok tanyáznak ágaik között: kék galamb, darázsölyv, és a fekete harkály. Az idős, akár kétszáz éves fák különös formái és méretei talán fel sem tűnnek, pedig épp ezek azok, amik festői, vadregényes hangulatot adnak a tájnak.

Mi a felmérés célja?

1) Az értékek felmérése. Szeretnék, ha egy jól használható adatbázis jönne létre a Budai-hegység famatuzsálemeiről, amelyet bárki megismerhet.

2) Események követése (ún. monitorozás). Az adatbázis segít nyomon követni a fák sorsát, ami nagyon hasznos lehet a természetvédelmi célok kitűzésénél. A 2014 decemberében történt jégkárok nyomait például már meg tudtuk figyelni az idős fákon.

3) Oktatás, ismeretterjesztés. Iskolák, vagy bárki, aki többet tudna megtudni a fákról, felkeresheti egyik másik idős példányukat, és megfigyelhet az egyes fafajok jellegzetességeit, sőt a rajtuk / bennük élő madarak, denevérek, rovarok kutatása is egyszerűbbé válik.

Hogyan történik a felmérés?

A famatuzsálemek felméréséhez nincs szükségünk más eszközre, mint egy mérőszalagra, és egy GPS-készülékre (vagy olyan telefonra, amely rendelkezik GPS-szel). A felmérés során a 220 cm körkerületnél nagyobb fák regisztrálása a cél. Ezek már első ránézésre meghaladják a gazdálkodás alatt álló erdők fáinak méretét – természeti értékük vitathatatlan, álljanak bárhol.

Egyelőre a Normafa környékét sikerült „feltérképeznünk" – ahol valóban sűrűn állnak a faóriások. Ennél tovább jutni nincs elég kapacitásunk – még az önkénteseink bevonásával sem. Azt reméljük, hogy a hegység egyik-másik zugát, titkos ösvényeit jól ismerő természetjárók segítenek majd nekünk, a munka folytatásában. Ezért készítettük el az a világhálóra alkalmazott felületet, amelyre fellépve bárki részévé válhat a felmérésnek.

http://fafelmeres.wwf.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.