Kassán immár hatodik alkalommal öltözik fehérbe az éjszaka

Október első szombatja Kassán ismét a kortárs művészeteké. Ahogy ezt már az elmúlt években megszokhattuk, a dramaturgok idén is jó érzékkel válogattak a hazai és külföldi művészek alkotásaiból, előadásaiból. Az idei Fehér éjszaka útvonala 36 művészeti megállót, 7 külföldi főszereplőt és számtalan új élményt ígér. 2015-ben a Fehér éjszaka új térképen jelenik meg, javasolva rajta a tematikus útvonalakat. A rendezvény továbbra is ingyenes.

Október első szombatja Kassán ismét a kortárs művészeteké. Ahogy ezt már az elmúlt években megszokhattuk, a dramaturgok idén is jó érzékkel válogattak a hazai és külföldi művészek alkotásaiból, előadásaiból. Az idei Fehér éjszaka útvonala 36 művészeti megállót, 7 külföldi főszereplőt és számtalan új élményt ígér. 2015-ben a Fehér éjszaka új térképen jelenik meg, javasolva rajta a tematikus útvonalakat. A rendezvény továbbra is ingyenes.

Szlovákiába érkeznek a Tasmániai Zavargók

A Fehér Éjszaka művészeti igazgatónője, Zuzana Pacáková 17 műfajból „mixelte össze" a színes programot, amelynek összeállításába egyaránt bevonta  a kortárs művészet  jeles nemzetközi képviselőit és a kiváló hazai művészeket. Abból, amit eddig elárult, sejthető, hogy van minek örülnünk: "A Fő utcát az Alsó kapunál az ausztrál Zavargók foglalják el – öt monumentális nyúl Tasmániából, a Városi Parkban 120 cm-re fog nőni a fű, a Harang-utcai zsinagóga belsejét több tíz speciálisan programozott neonfény lepi majd el, a Woont fotóstúdió falán egy 3D-s multimédiás objektum okoz meglepetést, a tavon beléphetünk egy félig áttetsző úszókunyhóba, a Kaszárnyákban pedig egy Fekete-fehér japán tájat láthatunk – illetve további váratlan élményekre is számíthatunk, amelyek csupán néhány óráig tartanak majd."

Ismét a Városi parkban és először a lakótelepen is

Két éves ‘szünet' után a Fehér Éjszaka visszatér a közkedvelt Városi Parkba. A park füves területén egy neves francia művész, Vincent Leroy fényinstallációja, a Mechanikus tér jelenik meg.    Egy éjszaka erejéig a Városi Parkot magas fűszálak lepi el, amelyek között a látogatók sétálgathatnak és megmártózhatnak a pillanat különlegességében.  Elise Morin francia művésznő, aki már állandó résztvevője a kassai Fehér Éjszakának, ezúttal Florentom Albinettel működött közre és ismét egy új, nagy hatást kiváltó projekttel érkezik. A több tucat szalagragasztót, több száz kémcsövet és cd-lemezek ezreit most egy úszó kunyhóval váltja ki. Természetesen korántsem egy akármilyen kunyhóról van szó, hanem egy félig áttetsző tóparti házikóról, amelyhez a látogatók hajón érkezhetnek és így részesei és részei lehetnek egy közös élménynek, egy művészi alkotásnak. A Walden Raft még néhány napig a Tóháti Lakótelepen marad, ezután a fővárosba költözik.

Egy kis darab a japán tájból

A világhírű japán művész, Onishi Yasuaki is Kassára látogat. A kassai Alfa képtárban a Kaszárnyák/Kulturpark területén egy különleges kettős műtárgyat hoz létre, ahol szinte szó szerint tapintható lesz az ‘üresség'. Lengedező  zacskóhengerek és levitáló hegyek nyomai bűvölik el a közönséget egy fekete-fehér tájban. "Nagyon büszke vagyok rá, hogy Onishi egy különleges helyhez kötött, site-specific, térbeli installációt alakít ki nálunk. Ez nagy megtiszteltetés a fesztivál és a város  számára egyaránt. Az installáció közvetlenül a helyszínen valósul meg két hét alatt, egy rendkívül igényes és aprólékos technika segítségével.  A művész elsőként állít ki Közép-Európában és nekem ezzel az egyik álmom vált valóra" jegyezte meg mosolyogva a kurátor, Zuzana Pacáková. A kiállítás megnyitója a Fehér Éjszaka előestéjén, október 2-án lesz 18:00 órai kezdettel a Kaszárnyák/Kulturparkban, a japán művész részvételével. A kiállítás 2015. november 8-ig tekinthető meg.

Szlovák művészek is teret kapnak – maradandó műalkotásokat hoznak létre Kassa számára.

A Fehér Éjszaka már néhány éve támogatja az új műtárgyak létrejöttét és a közterek maradandó átalakítását. A Creative Industry Košice csapatával együttműködésben egy magyar-szlovák művész, Pribék Gábor maradandó interaktív installációja valósul meg Transtrument  címmel egy szokatlan helyszínen, a kassai pályaudvaron. Az eszközt így nemcsak a Fehér Éjszaka alatt próbálhatjuk ki, hanem mindig, valahányszor a vasútállomás újonnan rendbe hozott épületébe visz az utunk. A kassai Farkaš Róbert több hónapon át dolgozott szorgalmasan a Békéért! c. fényinstallációján, amely ötven fényfutót ábrázol – egy dinamikus fényfutást a Városi Parkban levő tó partján. Ezt követően a fények egészen Pozsonyig futnak majd, hogy onnan ismét visszatérjenek és egy kassai helyszínen találjanak otthonra. A tavalyi nagy sikere után ismét találkozhatunk Miška Chmelíčková egyedi rajztechnikájával, a szalagrajzzal, ezúttal a Kaszárnyák/Kulturparkban láthatjuk majd a térbeli rajzot. Ugyanez a képzőművész „követte el" a fesztivál idei látványtervét, telis-tele eredeti rajzokkal.

A Fehér Éjszaka első alkalommal a fővárosba is ellátogat

Öt sikeres kassai évet követően a Fehér Éjszaka idén először Pozsonyt is beragyogja. A kassai premier után egy héttel a fesztivál a főváros szívében is bemutatkozik. A Fehér Éjszaka üzenete, lefolyása és jelentősége mindkét helyszínen azonos, a dramaturgia azonban nagyrészt eltérő – külföldi headlinerek – főszereplők kötik össze, amelyek mindkét városban más-más környezetben mutatkoznak be, egyesek ráadásul két különböző műtárggyal. Pozsonyban olyan projekteket is bemutatunk, amelyek Kassán már nagy közönségsikert arattak, mint pl. Peter Vrábeľ ezernyi lámpája kiskanalakból, amik az első kassai Fehér Éjszaka szimbólumává váltak. A két város azonban számos eltérő installációt is bemutat.

"Személy szerint nagy örömömre szolgál, hogy öt év elteltével továbblépünk és a Fehér Éjszaka terjed, bővül. Örülünk az új helyszíneknek és az új közönségnek. Úgy gondolom, hogy nagyon érdekes lesz meglátni azonos műveket más közegben, ugyanakkor pedig nagyszerű, hogy mindkét város megőrzi a dramaturgia autentizmusát és  eredetiségét, hiszen a programok többsége különböző. A Fehér Éjszaka megrögzött rajongói így egy héten belül két egyedi fesztivált is meglátogathatnak. A Fehér Éjszaka így növeli nemzetközi láthatóságát és vonzerejét a külföldi művészek számára és a közönsége is kiszélesedik. Találkozzunk tehát október 3-án Kassán és október 10-én Pozsonyban, kedves barátaim", hivogat mindnyájunkat lelkesen Zuzana Pacákova.

 

www.bielanoc.sk ; Facebook: Biela noc.

Kassai Fehér Éjszaka: 2015.10.3. szombat, 19:00 -től 02:00 óráig. A belépés ingyenes.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük