Szüret a Bujdosó birtokon

Szüreteléssel, birtoklátogatással és borkóstolóval egybekötött programra invitált szeptember utolsó hetében, az utolsó napsugaras napok egyikén Balatonlellére, a nagy hagyományokkal rendelkező, a Balaton déli partján gazdálkodó Bujdosó család. A változatos somogyi dombság legszebb dűlőin Viszipusztától a holládi Bari-hegyig a legmodernebb technológiát is alkalmazva összesen nyolcvanhat hektár szőlőt művelnek.

 

Szüreteléssel, birtoklátogatással és borkóstolóval egybekötött programra invitált szeptember utolsó hetében, az utolsó napsugaras napok egyikén Balatonlellére, a nagy hagyományokkal rendelkező, a Balaton déli partján gazdálkodó Bujdosó család. A változatos somogyi dombság legszebb dűlőin Viszipusztától a holládi Bari-hegyig a legmodernebb technológiát is alkalmazva összesen nyolcvanhat hektár szőlőt művelnek.

 

A szülők több évtizedes tapasztalatainak eredményeként válogatták ki és vásárolták meg -másfél évtized alatt- a művelni kívánt földeket. Azt vallják, hogy a legjobb termőhelyekre lehet alapozni az egyedi, minőségi bort adó pincészetet. Az elmúlt két évtizedben szőlőterületek rekonstrukciójával, és új telepítésekkel, valamint a művelési módok korszerűsítésével (Guyot-művelés, alacsony kordon) alapozták hosszú távú céljaikat. A borászati technológia kialakítása után, napjainkban az értékesítés továbbfejlesztése került előtérbe a család gazdaságában. Mivel a termőhelyek tulajdonságai, adottságai döntően meghatározzák a szőlő értékeit, a tudatos, több évtizedes munka eredményeként minőségi szőlőt termelhetnek. Ennek eredményeképp termékpalettájuk között ma már prémium szegmensnek szánt borok is megtalálhatók.

 

Korábban már jártam a Bujdosó birtokon, – a metszés idején, – most azonban a régi idők idilli szüretelésébe csöppentünk, ahol késsel, ollóval szedte a szürkebarát fürtöket a szüretelő „urak, hölgyek" dolgos kezű serege.

A szőlőterület kétharmada fehérszőlő. Legjelentősebb fajták a Tramini, a Királyleányka, a Szürkebarát és az Olaszrizling, de jelentős területen termesztenek Chardonnay, Irsai Olivér és Sauvignon Blanc fajtákat is. Legfontosabb kékszőlőik a Merlot, a Cabernet Sauvignon, a Cabernet Franc és a Pinot Noir.

Prémium boraikat a Balaton klasszikus, elegáns vitorlásairól, többek közt a Sirocco, a Nemere és a Tramontana nevű hajókról nevezték el.

 

A legkiválóbb termőterületeken termelt világfajták mellett -kisebb mértékben és a választék folyamatos bővítésével- termelnek még Chasselas-t, régies elnevezéssel Gyöngyszőlőt. Termelnek Muscat Lunelt, azaz a Sárga Muskotályt, azt a szőlőt, amely már az ókori görögök és rómaiak egyik legkedveltebb borszőlője volt; valamint a Müller Thurgau által 1891-ben nemesített Rizlingszilvánit, az Erdélyből származó hungarikumot, a Királyleánykát, és a feltehetően Ausztriából származó Zöld veltelinit is.

 

A Bujdosó családból négyen végeztek a Kertészeti Egyetemen szőlész-borászként: Feripapa, aki a szőlőkért felel, Klári mama, aki a pályázatokat és támogatásokat intézi, Feri és felesége, Bea, akik a borokat készítik. Feri 2013 júliusától a Balatonboglári Hegyközség elnöki tisztjét is betölti. A két kisebb testvér, Orsi és Zsiga is aktív tagja a vállalkozásnak. A borértékesítést, kereskedelmet Zsigu irányítja, Orsolya sommelier, rendezvényekkel, borkóstolókkal, hirdetésekkel népszerűsíti a Bujdosó borokat. A gyerekek az utánpótlásról is gondoskodtak, a harmadik generáció négy leány és öt fiú unokából áll.

 

A család Balatonszemesen, az egykor a Hunyadi-család birtokán, a barokk korból fennmaradt pincében alakította ki Dél-Balaton legnagyobb borozóját, ahol 20-120 fős csoportokat, baráti társaságokat fogadnak szakszerű borkóstolókra. A műemlék-pincében megtalálható a Bujdosó család 150 éves eszközgyűjteménye is. Emellett a Balatonlellén kialakított új vinotékájában is várja a vendégeket.

 

A múlt évben 2 – 2 fehér és vörös Bujdosó bor is bekerült a Borkiválóságok Könyvébe, (!) ahol az alábbiakkal jellemezték:

 

Matacs szürekebarát 2011

Mélyebb szalmasárga szín, illatában érett alma és citrus jelentkezik kedves, fűszeres jegyekkel. Kishordó keveredik kókuszaromával, a háttérben mazsolás, puncsos tónusok bukkannak fel, majd mézes, ásványos jegyekkel zár az illat. Száraz bor, lendületes savakkal, friss jegyekkel, ízében mazsola és virágosság ötvöződik kókusszal és tejkaramellel. Határozott ízek egy kevés minerális, mézes beütéssel. Telt és gazdag bor hosszú lecsengéssel.

 

Balatonboglári Chardonnay 2013

Tiszta, világos szalmasárga a színe. Illata klasszikusan chardonnay-re utal: vajas, kicsit mézes, de igencsak fiatalos. Kevéssé komplex, de nagyon jól iható bor, üde, friss savakkal. Tiszta, gyümölcsös, némi ásványos felhanggal. Könnyű nyári bor.

 

Sirály merlot 2012

Mélyrubin színű bor, sötétpiros széllel. Illatát málna, cseresznye, érett gyümölcsök jellemzik. Kezdetben kicsit zárkózott, de levegőztetve fokozatosan nyílik. Ízben még gazdagabb és kifejezőbb: érett, telt és jó zamatú, lédús gyümölcsökben, szilvás ízekben gazdag bor. Savai finomak, tanninjai gömbölyűek, lecsengése közepesen hosszú.

 

Kokas merlot 2009

Közepesen mély, barnás árnyalatú bor. Meglehetősen érett az illata, melyben gombás-avaros jegyek dominálnak. Kis idővel egy kis menta, vanília és édes fűszerek is felbukkannak benne. Nagyon testes és érett, selymes, behízelgő bor képe jelenik meg kóstoláskor. A hordós jegyek szépen emelik ki a komplexitását, a tanninjai még határozottan tartják a bort. Lecsengése hosszú.

 

A Bujdosó Pincészetről és boraikról bővebben a honlapon tájékozódhatnak és a közelmúltban megjelent Balatoni Borkalauz (melyre a későbbiekben visszatérek) is tekintélyes terjedelemben foglalkozik a Bujdosó borokkal, a „palackba zárt balatoni nyár"-ral.

 

http://www.bujdoso.com

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.