2022.október.01. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Fegyveres kéregetés és koldulás ellen talán használ: Fokozott védelem a gyógyszertáraknak

3 perc olvasás
<p><em><span class="inline inline-left"><a href="/node/1259"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/rendorlogo.jpg" border="0" alt="www.police.hu" title="www.police.hu" width="70" height="93" /></a><span style="width: 68px" class="caption"><strong><a href="http://www.police.hu/">www.police.hu</a> </strong></span></span>A Magyar Gyógyszerészi Kamara kérésére az országos rendőrfőkapitány elrendelte a gyógyszertárak fokozottabb védelmét. A MGYK levélben kérte a rendészeti minisztert, az országos és a budapesti rendőrfőkapitányt, hogy szolgálati és ügyeleti időben a patikák mielőbb kapjanak kiemelt figyelmet és védelmet.</em></p><p>

www.police.huwww.police.hu A Magyar Gyógyszerészi Kamara kérésére az országos rendőrfőkapitány elrendelte a gyógyszertárak fokozottabb védelmét. A MGYK levélben kérte a rendészeti minisztert, az országos és a budapesti rendőrfőkapitányt, hogy szolgálati és ügyeleti időben a patikák mielőbb kapjanak kiemelt figyelmet és védelmet.

www.police.huwww.police.hu A Magyar Gyógyszerészi Kamara kérésére az országos rendőrfőkapitány elrendelte a gyógyszertárak fokozottabb védelmét. A MGYK levélben kérte a rendészeti minisztert, az országos és a budapesti rendőrfőkapitányt, hogy szolgálati és ügyeleti időben a patikák mielőbb kapjanak kiemelt figyelmet és védelmet.

 

   Az intézkedést a kamara azért tartja szükségesnek, mert az elmúlt két és fél hónap alatt öt patikát is kiraboltak. A kamara levelében felhívta ugyanakkor a figyelmet arra is, hogy a gyógyszertár közegészségügyi intézmény, dolgozói egészségügyi közfeladatot ellátó személyek.

Elfogadhatatlan, hogy az ott dolgozó gyógyszerészek és asszisztensek nem csak a gyógyszertár bevételét, hanem életüket is kockáztatják, miközben éppen valakinek gyógyszert expediálnak, vagy egészségügyi szaktanácsot adnak.

A levél nyomán az országos rendőrfőkapitány azonnal intézkedett, és többek között elrendelte, hogy a napi szolgálat szervezésénél kapjon kiemelt figyelmet az érintett patikák ellenőrzése és a járőrútirányokban történő szerepeltetése. Továbbá a napi eligazítások alkalmával az illetékes parancsnokok hívják fel a szolgálatos állomány figyelmét a patikák azok szolgálati és ügyeleti időben történő visszatérő ellenőrzésére.

A büntetőjog egyébként hagyományosan védi azokat, akik a közérdek érvényesítése érdekében járnak el, hivatalos személyként vagy közfeladatot ellátó személyként. Ennek megfelelően például az alapesethez képest súlyosabban büntetendő, aki a rablást közfeladatot ellátó személy ellen, e feladatának teljesítése során követi el.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara ugyanakkor a Magyar Önkormányzatok Szövetségének és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnökéhez írt levelében a közforgalmú gyógyszertárak térfigyelő kamerákkal való megfigyelését, és megerősített polgárőri jelenlétet kért a patikák számára.

A TÖOSZ elnöke azonnali válaszlevelében úgy fogalmazott: jelezni fogja tagönkormányzatok felé, hogy azokon a településeken, ahol működik polgárőrség, az adott feltételek mellett fordítsanak kiemelt figyelmet a gyógyszertárak védelmére, valamint kérni fogom a településeket, hogy ahol a jövőben új térfigyelő kamarákat kívánnak telepíteni, a helyszínek kijelölésekor azok a helyek, ahol közforgalmú patikák üzemelnek, kapjanak prioritást más területekkel szemben.

http://www.mgyk.hu/

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.