2023.február.07. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Influenza idején veszélyesebb a pneumococcus

3 perc olvasás
<p><em><span class="inline inline-left"><a href="/node/23485"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/pneumococcus_0.thumbnail.jpg" border="0" alt="Pneumococcus" title="Pneumococcus" width="100" height="100" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Pneumococcus</strong></span></span>Az influenzajárványok idején megnő a bakteriális felülfertőződés veszélye, hiszen ilyenkor a legyengített immunrendszer nem képes megfelelő védekezésre. Különösen veszélyesek a pneumococcus baktérium egyes válfajai. Amerikai kutatók szerint e baktériumok miatt szedett a spanyolnáthaként elhíresült világjárvány több millió áldozatot.</em></p><p>

pneumococcusPneumococcusAz influenzajárványok idején megnő a bakteriális felülfertőződés veszélye, hiszen ilyenkor a legyengített immunrendszer nem képes megfelelő védekezésre. Különösen veszélyesek a pneumococcus baktérium egyes válfajai. Amerikai kutatók szerint e baktériumok miatt szedett a spanyolnáthaként elhíresült világjárvány több millió áldozatot.

pneumococcusPneumococcusAz influenzajárványok idején megnő a bakteriális felülfertőződés veszélye, hiszen ilyenkor a legyengített immunrendszer nem képes megfelelő védekezésre. Különösen veszélyesek a pneumococcus baktérium egyes válfajai. Amerikai kutatók szerint e baktériumok miatt szedett a spanyolnáthaként elhíresült világjárvány több millió áldozatot.

 

   A spanyolnáthaként ismert, 1918-ban kitört világméretű influenzajárvány másfél év alatt több mint ötvenmillió ember haláláért volt felelős. Az atlantai Emory Egyetem kutatója, Keith Klugman a járvánnyal kapcsolatos információk elemzése kapcsán megállapította, hogy a halállal végződő megbetegedések sokkal inkább bakteriális, mint vírusos fertőzésre utalnak.

Ma már bizonyított tény, hogy influenza idején nem a megfázásos tünetek miatt kell elsősorban aggódnunk. Minden betegség, köztük az influenza egyik velejárója, hogy megterheli szervezetünket és immunrendszerünket, mely a harcban legyengül, s így könnyű célpontja lesz a valóban veszélyes kórokozóknak. Ilyenek a 2005-ben világszerte 1,6 millió ember halálát okozó pneumococcus baktérium egyes típusai is – mondta el Hidász Ágnes, a Gyermekeink Egészségvédelméért Alapítvány (GEA) vezetője.

Ha tehát a pneumococcus-fertőzést influenza vagy más vírusos megbetegedés előzi meg, jelentősen megnő a veszélye annak, hogy a betegség végzetes kimenetű lesz, az influenza ugyanis, önmagában, nem okozója az olyan komolyabb megbetegedéseknek, mint a tüdőgyulladás. Érdemes tehát különösen nagy figyelmet szentelnie minden szülőnek arra, hogy gyermekét a pneumococcus ellen beoltassa, és megelőzze a komolyabb bajt – mondta el Dr. Mészner Zsófia gyermekinfektológus.

Tavaly október óta már minden két évesnél fiatalabb gyermek számára ingyenes a védőoltás, amely megvédi őket a baktérium leggyakrabban betegséget okozó változataitól.

A 2-5 évesek is veszélyeztetettek a pneumococcus-fertőzés szempontjából, ezért érdemes a szülőknek elgondolkodni a védőoltás megvásárlásán az ő esetükben is – tette hozzá a szakember. Ebben a korosztályban ugyanis nagyobb eséllyel fordulnak elő az akut középfülgyulladások vagy a súlyos tüdőgyulladások. Éppen ezért a GEA minden gyermeke egészségéért aggódó szülőt arra kér, hogy az oltásokkal kapcsolatos információkért forduljanak a háziorvosokhoz, mert sem a reklámok, sem az írott és online sajtó, sem a szomszédasszony nem rendelkezik azokkal a tapasztalatokkal, amik alapján valós képet alkothatnának a betegségek kockázatáról és megelőzésük lehetőségeiről.

 http://www.issues.hu/

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.