2023.január.30. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Fejlesztés a fejlesztőknek – újgenerációs hálózatfejlesztési eszköz a Magyar Telekomnál

6 perc olvasás
  <span class="inline inline-left"><a href="/node/44499"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Oracle%20Communications.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="38" /></a></span> <p>2010. október 21-én a Magyar Telekom, az Alerant és az Oracle közös tájékoztatást adott a csomagkapcsolt technológia alkalmazási lehetőségét új területekre kiterjesztő platform fejlesztéséről.

  oracle%20communications.thumbnail

2010. október 21-én a Magyar Telekom, az Alerant és az Oracle közös tájékoztatást adott a csomagkapcsolt technológia alkalmazási lehetőségét új területekre kiterjesztő platform fejlesztéséről.

  oracle%20communications.thumbnail

2010. október 21-én a Magyar Telekom, az Alerant és az Oracle közös tájékoztatást adott a csomagkapcsolt technológia alkalmazási lehetőségét új területekre kiterjesztő platform fejlesztéséről.

A tájékoztatót Szabó Tamás, az Alerant Zrt. ügyvezető igazgatója,  Fekete László, a Magyar Telekom IT szolgáltatásfejlesztési ágazatának vezetője és  Gordon Rawling, az Oracle Communications Business Unit Solution Specialist Directora tartotta.

Szabó Tamás ügyvezető bevezetőjében utalt rá, az Alerant nagyvállalati megoldásai nem igen kerülnek a napi érdeklődés középpontjába, de az a munka, melyben most részt vettek, a nyilvánosság érdeklődésére is számot tarthat, mivel újgenerációs hálózatfejlesztési platform született, mely a megvalósítás konkrét célján túlmutatva, új lehetőségeket nyújt akár külső fejlesztők számára is.  Olyan megoldás, amely nemzetközi figyelemre is érdemes.

Eszerint;  a  Magyar Telekom Nyrt.  befejezte azt a  projektjét, mellyel korszerű, Java és SIP technológiai alapokra helyezte intelligens hálózati szolgáltatásait.  Az egyedülálló, innovatív szolgáltatási lehetőségeket nyújtó megoldás Oracle alapon és az Alerant közreműködésével valósult meg.

A fejlesztő-partner Oracle Communications Business Unit  vezetése regionális szinten kiemelkedő jelentőségűnek ítéli a megoldás bevezetését.

Melyek voltak a fejlesztés indítékai?

Az intelligens hálózati szolgáltatások piaca jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt időszakban.

Az ügyfélszám növekedése mellett növekvő igény mutatkozik testreszabott megoldások iránt.

Előfordul, hogy egy adott szolgáltatás csak szűk,  esetenként egy-két ügyfélből álló kört érint.

Egyre fontosabbá válnak azok a megoldások is, melyek lehetőséget teremtenek a három távközlési terület integrációjára.  A hagyományosan megközelítés, mely tisztán a hálózat oldaláról indul ki, nem képes megfelelő választ adni ezekre a kihívásokra, a konvergenciára, vagyis szükség van a távközlés és informatika együttműködésére.  Az eszközök és technológiák már rendelkezésre állnak ahhoz, hogy a távközlési cégek Java, és az internetes telekommunikációt lehetővé tevő SIP technológiai alapokra helyezzék intelligens hálózati szolgáltatásaikat.

A megoldás

A Magyar Telekom a közelmúltban bevezette új eszközét, a Service Delivery Platform-ot  (TSDP), mellyel a fent idézett újgenerációs fix-mobil, vagyis a vezetékes és mobil szolgáltatásokat integráló, intelligens hálózatfejlesztés bárki számára megvalósítható.

A megoldás szabványos IT elemekből épül fel, teljeskörű szoftver-hardver egységként:

-Service Broker:

Oracle Service Broker (SCIM), SIP Server, WebLogic Applications Server, RH Linux (+ SS7 adapter), HP blades

-Alkalmazás szolgáltatások (AS):

Telekom IN services (SIP applications), Alerant Framework, Oracle SIP Server, Oracle Weblogic App. Server,

RH Linux, HP blades

-Adatbázis:

Applicarions, Oracle Database, RH Linux, HP blades

A projekt által elért informatikai eredmények:

-Szabványos az IT fejlesztői infrastruktúra, nincs szükség speciális távközlési tudásra

-Egységes platform kínál teret a webes távközlési és IP-s multimédiás szolgáltatások fejlesztésére

-Korszerű web 2.0  és  Telco 2.0-s környezet

-Hagyományos az IT környezet:  blade HW, Linux operációs rendszer

-Könnyen cserélhetők, skálázhatók a rendszer-elemek

-Gazdaságos és hatékony a megoldás

-Korlátlanul integrálható, szabványos SOA és JEE architektúra

Fekete László igazgató kifejtette,  a most kiépült platform olyan rugalmas, szabványos megoldás, amely  leegyszerűsíti a szolgáltatások kialakításának folyamatát.  A platform lehetőséget biztosit konvergens telco -Web, IPTV és IP alapú multimédiás szolgáltatások fejlesztésére, nyílt architektúrájú szolgáltatás-fejlesztési és futtató- környezet kialakítására.

Használatával a szűkebb megrendelői számú szolgáltatások is gazdaságosan építhetők ki.

(A Magyar Telekom korábban zárt fejlesztői környezetben hozta létre új hálózati szolgáltatásait, ez a tevékenység csak nagy megrendelői szám mellett volt gazdaságos, s nem tette lehetővé konvergens megoldások kialakítását.)   

Az új platformra első lépésként a Magyar Telekom már meglévő alkalmazásait helyezik át;

a feltöltőkártyás (Domino) mobiltelefon-használatot,

a Telemátrix virtuális magánhálózatok (VPN) biztosítását, 

a zárt felhasználói csoportok kezelését,

a mobilparkolást,

az autóskártya és más, helyalapú megoldásokat lehetővé tevő szolgáltatásokat.

Az áthelyezés a régi platformmal párhuzamos üzem során valósul meg, fokozatosan, az ügyfelek nem észlelnek fennakadást.

Gordon Rawling  Oracle igazgató technológiailag kiemelkedő, regionális szinten jelentős megoldásnak tartja a Magyar Telekomnál megvalósult projektet.  Mint mondta, rendkívül fontos, hogy az újgenerációs hálózati megoldások területén létrejött egy európai szinten kiemelkedő kompetencia, mely más országok távközlési cégei számára is hasznosítható tudást és technológiát nyújt.  Mindezek miatt az Oracle Communications Business Unit az Alerantot  jelentős integrációs partnerének tekinti.  Hangsúlyozta, az Oracle Communications Service Broker és Converged Applications Server  eszközeivel rendkívül egyszerűen alakíthatók ki az intelligens hálózati alkalmazások, gyorsan bevezethető a megfelelő infrastruktúra,  a létrejött rendszerek pedig könnyen és olcsón monitorozhatók, üzemeltethetők.

A fejlesztésben résztvevő Oracle pozíciója:

-a tíz legnagyobb távközlési cég mindegyike Oracle Sun hardvert használ,

-a száz vezető távközlési cég Oracle adatbázis megoldást használ,

-a száz vezető távközlési cég 97%-a Oracle köztesszoftvert használ,

– a száz vezető távközlési cég 98%-a  Oracle alkalmazásokat használ.

A projekt az Alerant Informatikai Zrt. fővállalkozásában valósult meg.  Szabó Tamás ügyvezető igazgató elmondta,

a Magyar Telekom projektjében az Alerant nyújtotta a kapcsolódó szolgáltatásokat, feladata a koncepció kialakításától, az Oracle iparági megoldásainak bevezetésén és a rendszerintegráción át, a szolgáltatásfejlesztésig és teljesítménytesztelésig terjedt.  Az együttműködésben vállalt tevékenységre a kompetenciát az Alerant folyamatos innovációs fejlesztései,  átfogó portfoliója,  szolgáltatáscsomagja mellett saját módszertana és termékkészlete biztosította, így vállalkozhatott újgenerációs távközlési megoldások kialakításához.

http://www.telekom.hu/  

http://oracle.com/

http://www.alerant.hu/  

Harmat Lajos

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.