Feldmár AndrásFeldmár András

Csíkszentmihályi Mihály után egy másik külföldön élő és nemzetközileg elismert pszichológust, Feldmár Andrást látja vendégül a TEDxDanubia Café 2011 szeptember 23-án az Uránia Filmszínházban. A konferencia további kiemelkedő előadója Chandler Burr, akinek szakterülete a parfümök világa. És hogy hogyan kapcsolódnak az érzések és az illatok a konferencia fő témájához, a kultúrák közötti párbeszédhez? Ezeken keresztül is jobban megismerhetjük magunkat és másokat, és ráébredhetünk arra, hogy melyek azok a közös gyökerek, amelyek minden emberben jelen vannak függetlenül attól, hogy milyen kulturális környezetből származik.

 

Feldmár AndrásFeldmár András

Csíkszentmihályi Mihály után egy másik külföldön élő és nemzetközileg elismert pszichológust, Feldmár Andrást látja vendégül a TEDxDanubia Café 2011 szeptember 23-án az Uránia Filmszínházban. A konferencia további kiemelkedő előadója Chandler Burr, akinek szakterülete a parfümök világa. És hogy hogyan kapcsolódnak az érzések és az illatok a konferencia fő témájához, a kultúrák közötti párbeszédhez? Ezeken keresztül is jobban megismerhetjük magunkat és másokat, és ráébredhetünk arra, hogy melyek azok a közös gyökerek, amelyek minden emberben jelen vannak függetlenül attól, hogy milyen kulturális környezetből származik.

 

A TED, amely 25 éve indult Kaliforniában egy exkluzív és különleges konferenciaként, mára világszerte fogalommá vált. A TED célja, hogy a határokon minden értelemben átívelően, az élet legkülönfélébb területeiről és a világ minden tájáról összegyűjtsön érdekes és inspiráló gondolkodókat és alkotókat. Ezen az exkluzív fórumon a résztvevők egymást, a világot és önmagukat is jobban megismerhetik. A szeptember 23-i konferencia, mely a „Kultúrák párbeszéde" nevet viseli, a különböző kultúrák közötti párbeszédre és a változtatás lehetőségeire helyezi a hangsúlyt.

 

A Magyar Telekom, mint az esemény főtámogatója Green IT témában workshopot is szervez a nap folyamán. A hazai vezető infokommunikációs vállalat meghívásában szakemberek és a konferencia előadói közösen arról beszélgetnek és kezdeményeznek párbeszédet a résztvevőkkel, hogy egy vállalkozás miként csökkentheti károsanyag-kibocsátását, üzemanyag felhasználását, illetve áramfogyasztását, továbbá meglepetésként egy új generációs infokommunikációs eszköz bemutatására lehet számítani.

 

Feldmár András tizenhat éves korában szökött meg a családi otthonból és Kanadáig meg sem állt, ahol előbb matematikus lett, majd később pszichológiát és filozófiát tanult. 1974-ben ismerkedett meg R. D. Laing skót pszichiáterrel, aki elméleti és gyakorlati munkásságában radikálisan megkérdőjelezte a 20. századi pszichiátria dogmáit. Ez a találkozás egy életre meghatározta Feldmár tudományos munkásságát, szakmai felfogását, a világhoz és hivatásához való viszonyát.

 

Szakemberekkel, művészekkel és elszánt civilekkel arra keresik a választ, hogy hogyan tudnának a lélek és tudat sebeitől szenvedő emberek az orvos-beteg reláció kiszolgáltatottsága helyett élő, gyengéd, szeretetteli kapcsolatokból erőt merítve meggyógyulni és visszatalálni a hétköznapok boldogságába. Útkereső figyelme kiterjed olyan alternatív és tradicionális módszerekre, amelyeket különféle kultúrák és vallások gyógyítói, papjai, sámánjai használtak és használnak ma is.

 Chandler BurrChandler Burr

Chandler Burr a The New York Times első és egyetlen parfüm-kritikusa, emellett pedig a New York-i Museum of Arts and Design illatművészeti kiállításának kurátora. Burr két meghatározó könyvet írt az illatok világáról és parfümiparról. „A tökéletes illat: Egy év a parfümiparban Párizsban és New York-ban" két párhuzamos történetet mesél el az évről, amikor Burr a Hermès-nél követte nyomon egy új illat megalkotását a The New Yorker megbízásából, és egy másik évről, amit a Coty-nál töltött Sarah Jessica Parker mellett, miközben az első parfümjének készítését irányította. „Az illat császára: A parfüm, a megszállottság és az érzékek utolsó rejtélyének igaz története" egy biofizikus parfümzseniről szól.

 

 

Burr interaktív illat vacsorákat szervez szerte a világon ínyenc illatokkal és világhíres szakácsokkal együttműködésben. Ezeken a vacsorákon a vendégek a világ öt kontinenséről származó, parfümkészítéshez használt nyersanyagokat és gasztronómiai hozzávalókat is tartalmazó parfümöket ízlelhetnek és szagolhatnak.

 

 

 

A TEDxDanubia Café részletes programja

 

Időpont: 2011. szeptember 23. péntek

Helyszín: Uránia Filmszínház (Budapest, Rákóczi út 21.)

 

Program:

08:00 – 08:40    Regisztráció

08:50 – 10:40    Múlt – Jelen – Jövő

 • Dag Hinrichs – fenntarthatóság és innováció kutató: Túl a zombik és vizionáriusok háborúján (ENG)
 • Zwack Izabella – borász: A múlt a jövőre kötelez
 • Tóth Eszter Zsófia – történész: Tabu szindróma
 • Nyisztor Ilona – népdalénekes: Hangok a múltból
 • Geoff McGrath – ügyvezető igazgató, McLaren Applied Technologies Ltd.: Jövő a jelenben (ENG)
 • Némethy László– pénzügyi szakértő: Mi lesz, ha már nem leszel? (ENG)
 • Simonyi András – Magyarország volt amerikai nagykövete és Markos Kounalakis – író, újságíró: Hogyan mentette meg a világot a Rock&Roll (ENG)

10:40 – 11:40    Beszélgetés szünet

11:40 – 13:20    Természet – Ember – Technológia

 • Eiben Ágoston – mesterséges intelligencia kutató: Tech kenguru – A munkára fogott evolúció (ENG)
 • Vaszary Zsolt – feltaláló: Minden gyerek természettudósnak születik
 • Rachel Armstrong – élő technológiák kutató: Az ipari forradalom gyermekei (ENG)
 • Birkás Gábor – építész: A design, az energia és a természet szintézise
 • Herman Gábor – mérnök: Egy óra, amiből 3 év lehetne
 • Andrew Evans – digitális nomád, a National Geographic utazó írója: Úton… (ENG)
 • Chandler Burr – író, a New York Times parfüm kritikusa: Az illat művészete

13:20 – 14:30    Ebéd szünet

14:30 – 16:10    Ráció – Hit – Érzelem

 • Tunyogi Henriett – balett táncos: Test és lélek 'pas de deux'-je
 • Kelle Antal ArtFormer – alkotóművész: Perspektívák
 • Duda Ernő – szkeptikus: Felelősség (ENG)
 • Francoise Chatelin – matematikus: Az élet matematikája (ENG)
 • Martijn Gribnau – üzleti vezető és innovátor: Vezetés – a (folyamatos) tanulás művészete (ENG)
 • Andrew Keen – író: Digitális vertigo (ENG)
 • Sárközy Tamás – gazdasági jogász: Iustitia – ráció, hit és érzelem a gazdasági jogban

 

 

16:10 – 17:10    Beszélgetés szünet

17:10 – 19:00    Komoly játék

 • Honti Pál – játéktervező, üzleti innovátor: Játékra ítélve
 • Piotr Szymczak – tanár, műfordító: A tanárod: Használati utasítás (ENG)
 • Görgényi István – edző, csoportdinamika kutató: Jogo Bonito – a gyönyörű játék (ENG)
 • Feldmár András – pszichológus, pszichoterapeuta: Holdfogyatkozás – élet, amelyet élni érdemes (ENG)
 • Alpár Balázs és a Fugato Orchestra: Megszokások és meglepetések

 

 

Jegyvásárlás és további információ:

http://www.tedxdanubia.com/hu-HU/rendezveny/TEDxDanubia_Cafe_2011.aspx

 

A jegyek ára:

25 000 Ft + Áfa (25%) 31 250 Ft

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük