2022.november.28. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

„Felhőben” képzelik el jövőjüket a magyar kisvállalkozások

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/58502"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_560.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="70" /></a></span>A magyar kis-és középvállalkozások 54 százaléka véli úgy, hogy a számítógépes technológia határozza meg, hogy üzletmenetük a válság alatt jelentősen javul, vagy csupán túlélik a nehéz időszakot - derül ki abból a kutatásból, amelyet a Microsoft megbízásából készített el a VansonBourne. A <em>Számítási felhő a kis-és közepes vállalkozások körében</em> című felmérésre több mint 700, legfeljebb 250 főt foglalkoztató cég döntéshozója válaszolt a közép-kelet európai régióban, s kiderült, többségük üzleti és magán célra már most is használja a felhő alapú rendszereket. Az IDC a Microsoft gazdasági hatásait vizsgáló kutatásból pedig kiderült, az új technológia több ezer új munkahelyet jelent a magyar gazdaságnak.

images 560.thumbnailA magyar kis-és középvállalkozások 54 százaléka véli úgy, hogy a számítógépes technológia határozza meg, hogy üzletmenetük a válság alatt jelentősen javul, vagy csupán túlélik a nehéz időszakot – derül ki abból a kutatásból, amelyet a Microsoft megbízásából készített el a VansonBourne. A Számítási felhő a kis-és közepes vállalkozások körében című felmérésre több mint 700, legfeljebb 250 főt foglalkoztató cég döntéshozója válaszolt a közép-kelet európai régióban, s kiderült, többségük üzleti és magán célra már most is használja a felhő alapú rendszereket. Az IDC a Microsoft gazdasági hatásait vizsgáló kutatásból pedig kiderült, az új technológia több ezer új munkahelyet jelent a magyar gazdaságnak.

images 560.thumbnailA magyar kis-és középvállalkozások 54 százaléka véli úgy, hogy a számítógépes technológia határozza meg, hogy üzletmenetük a válság alatt jelentősen javul, vagy csupán túlélik a nehéz időszakot – derül ki abból a kutatásból, amelyet a Microsoft megbízásából készített el a VansonBourne. A Számítási felhő a kis-és közepes vállalkozások körében című felmérésre több mint 700, legfeljebb 250 főt foglalkoztató cég döntéshozója válaszolt a közép-kelet európai régióban, s kiderült, többségük üzleti és magán célra már most is használja a felhő alapú rendszereket. Az IDC a Microsoft gazdasági hatásait vizsgáló kutatásból pedig kiderült, az új technológia több ezer új munkahelyet jelent a magyar gazdaságnak.

A Microsoft megbízásából, a VansonBourneáltal hét közép-kelet európai országban elvégzett kutatásból kiderül, hogy a kis-és középvállalatok bizakodóak a következő 12-18 hónap gazdasági kilátásait illetően. A régióban a vállalkozások 28 százaléka optimistán, 6 százaléka pesszimistán tekint a jövőbe. A magyar cégek 21 százaléka válaszolt úgy, hogy jobban látja helyzetét egy év múlva, mint most, s mindössze 5 százalék válaszolta azt, hogy rosszak a kilátások.

A kisvállalati döntéshozók régiószerte úgy vélik, hogy meghatározó elemei a gazdaság működésének, ezzel 82 százalékuk értett egyet. Magyarországon a vezetőknek kevesebb, 75 százaléka gondolja úgy, hogy a kkv-k a magyar gazdaság gerincét alkotják, ám 57 százalékuk szerint meghatározó szegmensként azért is felelősek, hogy új munkahelyeket teremtsenek, s innovatív működésükkel példát mutassanak.

A válságból történő kilábalásnak azonban elengedhetetlen feltétele a technológia: a válaszadók 64 százaléka szerint a számítógépes technológia kritikus szerepet játszik abban, hogy a vállalkozás pályája ismét felíveljen, 54 százalékuk pedig még ennél is tovább ment: úgy vélik, egy cég informatikai felkészültsége határozza meg, hogy pusztán túléli a válságot, vagy növekszik is.

A VansonBourne megállapította azt is, hogy a gazdasági dekonjunktúra alatt a számítási felhőn alapuló informatikai megoldások ideális lehetőséget jelentenek a vállalkozások infrastruktúrájának fejlesztésére. A magyarországi vállalkozások ugyanakkor úgy látják, hogy ezeket a szolgáltatásokat kínáló vállalatok nem informálják eléggé a felhasználókat a felhőt érintő biztonsági kérdésekről. A döntéshozók 41 százaléka szerint nem elégségesek a rendelkezésükre álló információk. A válaszadók fele (50 százalék) ennek ellenére használ már felhőszolgáltatásokat, elsősorban azok rugalmassága és költséghatékonysága miatt.

A magyar vállalkozások, annak ellenére, hogy 38 százalékuk bizonytalan a számítási felhő alapú szolgáltatások biztonságosságát illetően, úgy vélik, a felhő átalakítja a gazdasági térképet.  A válaszadók fele gondolja azt, hogy az erre alapuló ágazat legalább olyan jelentőségű lesz, mint a sajátja. A cégek 40 százaléka szerint a kkv-k számára a felhő „alapértelmezett szolgáltatás" lesz.

„Mi a Microsoftnál hiszünk abban, hogy az olyan technológiai megoldások, mint a számítási felhő, kritikus szerepet játszanak abban, hogy Európa gazdasága ismét növekedési pályára álljon. Partnerekkel, ügyfelekkel való beszélgetések során kiderül, a számítási felhővel olyan paradigmaváltáshoz érkeztünk az informatikában, amelynek súlya talán az internet megjelenéséhez hasonlítható a kilencvenes években.  Ez a váltás kiegyenlíti majd a kisvállalkozások innovációs lehetőségeit, hiszen a „felhő" révén megbízható, megfizethető és nem utolsó sorban első osztályú szolgáltatásokat kapnak.  A"​​pay-as-you-go", tehát az annyit fizet, amennyit használ elvnek köszönhetően a korszerű technológia a vállalatok már nem csak egy szűk rétege számára érhető el"– hívta fel a figyelmet Jean-PhilippeCourtois, a globális leányvállalatokat felölelő Microsoft International elnöke a témáról szóló blogbejegyzésében.

Kiemelkedő gazdasági szerepe lesz a jövőben a számítási felhőnek az IDC globális IT piackutató és tanácsadó cég kutatása szerint is. A Microsoft gazdasági hatásáról készített felmérésből kiderül, hogy a felhő alapú szolgáltatások 2011 és 2015 között nettó értékben 87,3 milliárd forinttal járulnak hozzá a gazdaság szereplőinek bevételéhez. Ez az ágazat az IDC szerint csak Magyarországon 2000 új munkahely létrejöttéhez járul hozzá, s ebből 1900 várhatóan nem az informatikai szektorban keletkezik.

Az IDC előrejelzése szerint az informatikai szegmensben 2011 és 2015 között mintegy 400 új, helyi kisvállalkozás alakul, de az ágazatnak köszönhetően a következő négy évben várhatóan 45 ezer nem informatikát érintő munkahely jön létre. Az új technológiáknak köszönhetően természetesen maga az IT is komoly munkahely teremtő ágazat lesz: az IDC becslése szerint 2015-ig 116 600 új állás jön létre Magyarországon.

A felmérésből kiderül, hogy a hazai IT ágazat egyik meghatározó része a Microsoft partneri ökoszisztéma, amely az előzetes adatok szerint 2011-ben 253 milliárd forint árbevételt generált. Ennek a bevételnek a többsége a helyi vállalkozásoknál marad, hozzájárulva a helyi közösségek innovációjához és növekedéséhez. Az IDC felmérése szerint a közvetlenül és közvetetten 54300 főt foglalkoztató partneri ökoszisztéma 86 milliárd forint beruházást végzett Magyarországon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.