2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

FELLENDÍTHETI ÓZD GAZDASÁGÁT A NEMZETI FILMTÖRTÉNETI ÉLMÉNYPARK

4 min read
<!--[if !mso]> <style> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/96851"><img class="image image-preview" src="/files/images/nfe_zaro_szinpad1.preview.jpg" border="0" width="470" height="313" /></a></span>November 25-én megtartották a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark projekt záróeseményeit. Az ózdi kohászati művek területén lévő Fúvógépház megújulásáról sajtótájékoztatón és lakossági fórumon számoltak be a projekt vezetői.

November 25-én megtartották a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark projekt záróeseményeit. Az ózdi kohászati művek területén lévő Fúvógépház megújulásáról sajtótájékoztatón és lakossági fórumon számoltak be a projekt vezetői.

November 25-én megtartották a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark projekt záróeseményeit. Az ózdi kohászati művek területén lévő Fúvógépház megújulásáról sajtótájékoztatón és lakossági fórumon számoltak be a projekt vezetői.

A Nemzeti Filmtörténeti Élménypark célja, nem "csak" a magyar filmtörténet kulturális javainak megőrzése, hanem azok élményszerű bemutatása is — mondta el a sajtótájékoztatón Tallai Gábor, a projekt menedzsere. Mint elmondta, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézetnek koncepciója szerint a kialakított kiállítóterek lehetővé teszik a látogatóknak, hogy magyar, lengyel, cseh és szlovák filmtörténeti művekkel ne csak nézőként ismerkedhessenek meg, hanem akár szereplőként is. A látogatók közreműködésével felvett jelenetet a vizitáció végén digitális formában meg is kaphatják.

"Az eredeti stílusban helyreállított épület és a benne lévő interaktív kiállítás több intenzív élménnyel fogja megajándékozni a látogatóit, ráadásul szórakoztatva vonja be az alkotás folyamatába az újrajátszott filmszerepek segítségével az érdeklődőket és a kor legújabb, legmodernebb technikáját vonultatja fel. A Fúvógépház megújulása az évtizedes tetszhalálból izgalmas élményt ígér" — jelentette ki Lovas Lajos a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) főigazgatója. Hozzátette, hogy az ózdi Nemzeti Filmtörténeti Élménypark kiváló lehetőséget nyújt az intézetnek, hogy erősítse a MaNDA filmkultúrát társadalmasító tevékenységét. A főigazgató részletesen beszámolt a megjelent ózdi lakosoknak a MaNDA és az élménypark tevékenységéről. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az új intézmény közvetlenül 11 főállású közalkalmazottat fog foglalkoztatni, ám ennél sokkal nagyobb közvetett hatása lesz a komoly munkanélküliséggel sújtott Ózdra, hiszen az oly mértékben lendítheti fel a térség turizmusát, hogy bizonyosan új szállodák felépítésére is szükség lesz. 

Nyalka Antal a projekt szakmai vezetője beszámolt a projekt megvalósításának nehézségeiről is. Elmondta, hogy a projekt alapját képező Fúvógépház felújításának engedélyezési eljárása csak az év elején kezdődhetett el, s bár minden hivatal segítette a projektet, a tényleges felújítás csak nyáron indulhatott el. Már ez is roppant nehézzé tette a határidős, november végi befejezést, ám az épület alapjainak feltárása közben derült ki, hogy azok ez elmúlt évtizedek alatt oly mértékben erodálódtak, hogy azt ki kellett cserélni. Ez indokolja azt, hogy a projekt kivitelezője a felújítás végső határidejére kaphatott még egy hónap halasztást.

Haragos Péter, az interaktív kiállítás megálmodója, tervezője elmondta, hogy a kiállításon megtekinthetők lesznek a MaNDA tulajdonában lévő régi vetítők, vágó asztalok és filmmásolók, sőt egy laterna magica is. Hozzátette, nagy erőfeszítéseket tesznek arra, hogy a gyűjteményt gyarapítsák. Az ínyencek megismerkedhetnek a filmművészet "képzőművészeti oldalhajtásával" is. A kiállításon ugyanis megtekinthető jó néhány eredeti személyre/színészre szabott jelmezterv, illusztráció. Érdekes megfigyelni, hogy az egyes tervezők milyen stílusban festettek, rajzoltak. Haragos Péter azt is elmondta, hogy a kiállítás 7 méter magas és 100 méter hosszú gépházában/csarnokában kapott helyet az épített díszlet, amelyben egy tank valamint másik négy autó is kényelmesen elfért. Ezeket a látogatók saját kisfilmjük forgatásánál díszletelemként használhatnak. Kialakítottak egy drótkötélpályát is, amely az első emeleti szintről indul és a csarnok hosszában fut végig egy zöld háttér előtt, aminek a helyére valós háttér illeszthető a greenbox technikával. A kamera egy robotkarra rögzítve követi a lecsúszó útját.

A projekt az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. A támogatás összege 927,4 millió forint.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.