Pesszimista válaszok születtek az ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) legfrissebb kutatásában, mely a világgazdaság legfrissebb trendjeit kutatja. A felmérésben 99 ország, 2186 pénzügyi szakembere vett részt.

Pesszimista válaszok születtek az ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) legfrissebb kutatásában, mely a világgazdaság legfrissebb trendjeit kutatja. A felmérésben 99 ország, 2186 pénzügyi szakembere vett részt.

A 2011 második negyedévében végzett nemzetközi tanulmány szerint a válaszadók mindössze 26 százaléka számolt be az üzleti bizalom növekedéséről, mely a korábbi eredményekhez képest 2 százalékos csökkenést jelent. A megkérdezettek valamivel több mint a fele (57 %) véli, hogy a gazdasági feltételek változatlanok vagy egyenesen rosszabbodnak. A közép-kelet-európai régióban még sötétebbek a felhők: a szakemberek mindössze 45 százaléka gondolja, hogy a lehetőségek javulnának.

Nyugaton a helyzet változatlan

Világszinten megállapítható, hogy míg a 2011 első negyedévében tapasztalt ugrásszerű infláció a következő ciklusban már nem volt észlelhető, mégis, a válaszadók nagyobb hányada (54 %) számolt be a működési költségek növekedéséről. A kutatásból az is jól látszik, hogy az emelkedő kiadások nem csupán a legjobban teljesítő gazdaságokra jellemzőek. Nyugat-Európában például a kutatásban résztvevők 45 százaléka számolt be az egyre növekvő költségekről, mely magyarázat lehet a Kontinensen észlelhető adósságválságra.

A felmérés arra is világosan rámutat, hogy a vállalkozások egyre kevésbé képesek megfelelően reagálni az inflációs kihívásokra pusztán a költségek csökkentésével. A válaszadók 16,5 százaléka tartja ráadásul reális veszélynek az állam alul-  vagy túlköltekezését. Az általános hangulat így ismét a 2009-es, harmadik negyedéves állapothoz hasonlítható leginkább.

A finanszírozáshoz való hozzáférés lehetősége az elmúlt hat hónapban jelentősen csökkent és úgy tűnik, hogy ugyanez a helyzet mind a növekedési tőkével, mind pedig a rövid távú likviditással. Ez a tény, valamint figyelembe véve az emelkedő működési költségeket megemeli azon válaszadók arányát, akik számolnak a fogyasztók és a beszállítók kivonulásával a piacról. A késedelmes fizetést szintén releváns kockázatnak jelölték meg.

Mindezen aggasztó trendek ellenére, a pénzügyi szakemberek körében a bizalmi indexek még mindig egy olyan szinten mozognak, amiből nem lehet egyértelmű visszaesésre számítani.

 

Felszállási engedély megtagadva

Aggodalomra adhat okot  ugyanakkor, hogy az elmúlt két évben az afrikai és Ázsia-óceániai régió szakemberei voltak a legoptimistábbak a gazdasági fellendüléssel kapcsolatban. Ez a saját szervezeteikbe vettet magas bizalomban is tükröződött. A mostani kutatás azonban meglepően alacsony bizalmi szintről árulkodik, különösen a kistigris országok esetében, akik eddig is aktív szerepet vállalták abban, hogy a világgazdaság felszálló ágban legyen. A Japán természeti katasztrófának is köszönhető, hogy a régió szakembereinek most már csak kevesebb mint fele (49%) hisz a fejlődő gazdasági kondíciókban.

Ilyen nehéz körülmények között nem véletlen, hogy a globális befektetési környezet romlott kissé, főleg ami a finanszírozást és az üzleti szolgáltatásokat illeti. Mindezek ellenére elmondható, hogy a befektetések volumenében stagnálás állapítható meg. Az egyetlen pozitív fejlemény az új munkavállalók iránti pozitív kereslet, valamint a személyzet képzésére és fejlesztésére szánt erőforrások növekvő tendenciája.

Viharos kilátások a közép-kelet-európai régióban

Noha a régió egyre inkább kilábalóban van az Európát érintő gazdasági válságból, a válaszadók többsége továbbra sem látja a fényt az alagút végén. Csaknem 45 százalékuk (a korábbi 50 százalékhoz képest) érzi csak úgy, hogy a nemzetközi gazdasági feltételek javulnak, és mindössze 26 százalékuk érzi úgy, hogy az üzleti bizalom újra javulni fog.

Az üzleti bevétel, a finanszírozáshoz való hozzáférés és a cash-flow feltételek javulása jelentősen hozzájárult szűkebb környezetünk stabilizálásához. Igaz, a foglalkoztatás és a képzésre szánt beruházás még mindig elmarad az elvárt szinttől. A felmérésben résztvevők elsősorban az előremenekülésben – azaz a folyamatos fejlesztésben és a még hatékonyabb ügyfélkapcsolat menedzsmentben – látják a profit növelésének lehetőségét. Nem hiszik, hogy a további megszorításokkal vagy az ellátási lánc még szorosabbra fogásával jelentős eredményeket lehet elérni.

A kormányzati költekezésre vonatkozó kérdések során jóval pozitívabb visszajelzések születtek, mint az előző negyedévben. 14 százalékról nyolc százalékra csökkent a válaszadók azon aránya, akik középtávon az állam túlköltekezésére számítanak.

„Legfrissebb kutatásunk némi borúlátásra ad okot. Jól látható ugyanis, hogy a korábban jól szárnyaló ázsiai és afrikai országok ezúttal már kevésbé voltak bizakodóak. Régiónkban a válaszadók pedig talán még a megszokottabbnál is alacsonyabb bizalomról tanúskodnak" – összegezte a felmérés legfontosabb megállapításait Kateřina Benešová, az ACCA Csehországért, Szlovákiáért és Magyarországért felelős területi igazgatója.

„A jelenlegi világgazdasági helyzetet talán egy repülőgéphez tudnám hasonlítani: sorra kapcsoljuk le a motorokat és váltunk át vitorlázó üzemmódba. A következő negyedév során várhatóan eldől majd, hogy zuhanásba kezdünk-e, esetleg újra visszatérünk-e a helyes röppályára." 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük