Ferenc pápa bejelentette vasárnap a Szent Péter téren összegyűlt hívők előtt, hogy május végén felkeresi a szentföldi kegyhelyeket Jordániában, Izraelben és a palesztin területeken.

 

Ferenc pápa bejelentette vasárnap a Szent Péter téren összegyűlt hívők előtt, hogy május végén felkeresi a szentföldi kegyhelyeket Jordániában, Izraelben és a palesztin területeken.

 

    Ez lesz a katolikus egyházfő első látogatása a Szentföldön. A május 24-26-án esedékes út bejelentése VI. Pál pápa ötven évvel ezelőtti történelmi jelentőségű szentföldi látogatásának az évfordulójával esett egybe. VI. Pál 1964. január 5-én találkozott Jeruzsálemben I. Athénagorasz akkori konstantinápolyi pátriárkával.         VI. Pál pápa volt a modern idők első pápája, aki ott járt. II. János Pál pápa a 2000-res szent évben, XVI. Benedek pedig 2009-ben látogatott a Szentföldre.        Ferenc pápa a vasárnapi Úrangyala-imádság (Angelus) előtti beszédében közölte a szentföldi látogatás dátumát, hangsúlyozva, hogy a "karácsonyi ünnepi hangulatban örömhírt" jelent be.          Az egyházfő a látogatás programját is ismertette. Elmondta, hogy Jordániába, a palesztin területekre és Izraelbe is elmegy, Amman, Betlehem és Jeruzsálem érintésével. Hozzátette, hogy a Szent Sírnál ökumenikus találkozón vesz részt a jeruzsálemi keresztény egyházak képviselőivel és ezen jelen lesz I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka is. 

    A szentföldi látogatás a pápa tavaly márciusi megválasztása óta napirenden szerepelt. Hivatalosan Mahmúd Abbász palesztin elnök hívta meg Ferenc pápát az október 17-i vatikáni látogatásán. Az egyeztetés tovább folytatódott, amikor Ferenc pápa Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt december 2-án magánaudiencián fogadta. Akkor Federico Lombardi szentszéki szóvivő azt mondta, a látogatás dátumát személyesen a pápa fogja bejelenteni. December 30-án volt a vatikáni-izraeli államközi kapcsolatok felvételének huszadik évfordulója.

    Ferenc pápa megválasztása után egy évvel zarándokol a Szentföldre, pontosan úgy, ahogyan VI. Pál tette. II. János Pál megválasztása után huszonkét évvel, XVI. Benedek pedig megválasztása után négy évvel látogatott ugyanide. 

 

Sárközy Júlia

 

hsj \ ktl \ bhi

 

MTI 2014. január 5., vasárnap 13:14