"Gyerekkori álmom valósul meg ezekben a pillanatokban evvel a könyvvel, amit még csak böngész, kedves leendő olvasóm, mert nem döntötte el, hogy megveszi-e. Jó a borító, tetszik a cím, csak a szerzővel van egy kis bibi.

 

"Gyerekkori álmom valósul meg ezekben a pillanatokban evvel a könyvvel, amit még csak böngész, kedves leendő olvasóm, mert nem döntötte el, hogy megveszi-e. Jó a borító, tetszik a cím, csak a szerzővel van egy kis bibi.


– Tessék mondani -fordulnak az eladóhoz-, ez az a "hajrá, MSZP"-s csávó a Napkeltéből, aki lecsapdossa a Kelj Fel Jancsi nevű rádióműsorában a telefonokat?
– Azt tudja legalább, miért Péklapát a címe?
– Politika van benne? Nincs?!
– Szex? Nincs?! Kaland?!! Szóval meglepő és mulatságos?
Nem szólok. Hallgatok. Ötvenegy éves koromra megtanultam. Izgatott vagyok, mert egész életemben író akartam lenni, és ez most megvalósulhat, ha ő meg ő meg ő és ő megveszi a könyvemet. Mi több, el is olvassa. És tetszik neki. Úgyhogy pár hónap múlva már követeli a folytatást.
Mert szeretek mesélni. Szórakoztatni. Élőszóban, írásban.
Kedvet csinálni – jót! – az élethez, ami mostanában nem túl vidám.
Jó szórakozást!"

Ezekkel a szavakkal nyújtja át az olvasónak Fiala János ezt a remek könyvet, amely egyszerre beszél a gyermekkoráról, családjáról, mindennapjairól, mégpedig annyira szórakoztató stílusban, hogy letenni sem könnyű. Keserűt, édeset, szomorú és mulatságos képeket vetít az olvasó elé, miközben minden oldallal, amelyen bepillantást enged abba a világba, amely eddig csak az övé volt, úgy érezhetjük, hogy vele együtt drukkolunk, amikor kérdezőbiztosként bemegy az idegen lakásba, ahol egy feleségtől elhagyott ember rázúdítja minden baját, és örülünk, hogy a fiatal Fiala ép bőrrel megússza a kínos esetet.

Így haladunk tovább – immár barátként – ahogy a felnőttkor küszöbét átlépi a szerző, megismeri a világot, családot alapít, és imádja lányát, aki többször is megszólít a lapokon: Réka, Bogaram!

A címre válaszolva, miért éppen Péklapát? „Minden ember péklapát, aki annak képzeli magát"

Igazat kell adnom a szerzőnek, hiszen valóban péklapátok vagyunk: vállaljuk, hogy bemegyünk a forró kemencébe, hogy kiemelhessük a forró, tápláló kenyeret, az életet…

Fiala János:
Péklapát

Bp, M-érték Kiadó Kft., 2008

  • 352 oldal
  • Kötés: kemény kötés

ISBN: 9789639889286

Ára: 2999 FT

    Lenhardt Ibolya

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük