A YouTube  2011. január 12. fedte fel annak a 101 tehetséges zenésznek kilétét, akik a 2011-es év YouTube Szimfonikus Zenekarát alkotják a Sydney-i Operaházban. A győztesek közé Nyerges Gábor, 23 éves magyar kürtművész is bekerült, így tagja lett a YouTube Szimfonikus Zenekarnak.

 

A YouTube  2011. január 12. fedte fel annak a 101 tehetséges zenésznek kilétét, akik a 2011-es év YouTube Szimfonikus Zenekarát alkotják a Sydney-i Operaházban. A győztesek közé Nyerges Gábor, 23 éves magyar kürtművész is bekerült, így tagja lett a YouTube Szimfonikus Zenekarnak.

A videó pályamunkákat az előadóművészek képessége  és technikája alapján egy szakértői zsűri előválogatta, majd a http://www.youtube.com/Symphony oldalon online szavazással a látogatók rangsorolták a jelentkezők feltöltött videóit. A győztes művészek egy hétre Ausztráliába utaznak, ahol egy hét közös próba után március 20-án komolyzenei koncert adnak, melyet mindenki élőben megtekinthet a világhálón.

Gábor 15 éve játszik kürtön, és rendkívül boldog, hogy a 24. születésnapja előtti napokban ekkora sikert ért el. „2010-ben diplomáztam a Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézetében. Mivel a tanári pálya nem igazán vonz, inkább zenekari zenészként szeretnék elhelyezkedni. A neten elkezdtem kutatni, milyen lehetőségek jöhetnek szóba. A próbajátékok, meghallgatások keresése közben bukkantam rá a YouTube Symphony Orchestra lehetőségére" – mondta.

"Megtetszett a lehetőség, mert egy távoli, számomra különleges országba, Ausztráliába szólt a felhívás, egy kiváló karmester, Michael Tilson Thomas vezetésével. Az is csábító volt, hogy a koncert helyszíne nem más, mint a világ egyik leghíresebb operaháza, a Sydney-i Operaház. A legrátermettebb zenészek válogatása elég szokatlan módon történt. Videoanyag beküldésével kellett bizonyítanunk felkészültségünket, melynek több szűrőn kellett keresztül mennie. A videoanyag elkészítése után már nem volt más dolgom, csak izgulni, mivel a tét hatalmas volt.

Igazi példaképem nincs, mert sok fantasztikus kürtös van, és mindegyikük játékának megvan a maga szépsége. Titokban reménykedem, hogy találkozhatok Sarah Willis-szel, aki a YouTube Symphony Orchestrát támogató Berlini Filharmonikusok kürtöse.

Nagyon várom már az utazást, a próbákat, és a koncertet, addig azonban még sok munka vár rám. Bízom benne, hogy sikerül új emberekkel megismerkednem, új barátokra szert tennem, és szakmailag is fejlődnöm. Izgatottan várom, hogy a különböző nemzetiségű és kultúrájú zenészek hogyan kovácsolódnak egységes hangzású zenekarrá egy hét alatt."

A YouTube Szimfonikus Zenekar az online videó-megosztó portál művészeti ágakat támogató kezdeményezéseinek egyike, mellyel igyekszik a kultúrát a legszélesebb körben elérhetővé tenni.

YouTube Szimfonikus Zenekar (YouTube Symphony Orchestra) 2011 a londoni, a berlini, a Sydney-i és más magas rangú szimfonikusok együttműködésének köszönhetően jött létre a Hyunday támogatásával. A Zenekar több mint 30 ország 101 zenészéből állt össze, akik 14 és 49 év közötti amatőr és profi zenészek, diákok és tanárok. 2011 márciusban a Zenekar a Sydney Operaházban lép fel Michael Tilson Thomas Grammy-díjas karmester vezetésével, hogy megünnepeljék a zenei oktatást. További információért látogassa meg a http://www.youtube.com/symphony weboldalt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük