2022.szeptember.26. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

FIATALÍTSA MEG SZEMEIT!

4 perc olvasás
  <span class="inline inline-left"><a href="/node/23009"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/old.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="80" /></a></span>Korral járó jelenség az egyre gyengülő közelre látás, az elmosódó betűk olvasáskor, vagy a számítógép monitor, mobiltelefon kijelzőn megjelenő szöveg egyre nehézkesebb felismerése.   Ezt a jelenséget a szem alkalmazkodó képességének romlása idézi elő, amelyet öregszeműségnek vagy presbiópának nevezünk.

  old.thumbnailKorral járó jelenség az egyre gyengülő közelre látás, az elmosódó betűk olvasáskor, vagy a számítógép monitor, mobiltelefon kijelzőn megjelenő szöveg egyre nehézkesebb felismerése.   Ezt a jelenséget a szem alkalmazkodó képességének romlása idézi elő, amelyet öregszeműségnek vagy presbiópának nevezünk.

  old.thumbnailKorral járó jelenség az egyre gyengülő közelre látás, az elmosódó betűk olvasáskor, vagy a számítógép monitor, mobiltelefon kijelzőn megjelenő szöveg egyre nehézkesebb felismerése.   Ezt a jelenséget a szem alkalmazkodó képességének romlása idézi elő, amelyet öregszeműségnek vagy presbiópának nevezünk.

 A probléma sajnos befolyásolja éleslátásunkat, ezáltal életminőségünket is, hiszen a szem az egyik legfontosabb érzékszervünk, romlása a mindennapi tevékenységeinket korlátozza. Egy új látásjavító eszközzel már korrigálható ez az öregedéssel járó folyamat, amellyel visszakaphatjuk szemünk fiatalságát.

A kor előrehaladtával látószervünk is folyamatosan öregszik. 40 éves kor felett egyre kevésbé képes alkalmazkodni a szemünk a közeli tárgyak fókuszálása során, így a normál olvasási távolságban már kevésbé éles a látásunk.

Gyenge fénynél nehezebbé válhat az olvasás, problémáink lehetnek a koncentrálással, vagy megfájdul a szemünk, a fejünk, esetleg elfáradunk, ha sokáig közelre nézünk, közelebb kell hajolnunk a számítógép monitorjához, illetve a mobiltelefon kijelzőjéhez.

Észrevehetjük, hogy távolabbra tartjuk az újságot, hogy tisztán lássuk a betűket, néhányan ezt úgy érzékelik, hogy már „rövid a karjuk". Ezt a jelenséget időskori látásnak, vagy más néven presbiópiának nevezi a szaknyelv.

A probléma megértéséhez a szem működését kell megismernünk közeli tárgy nézése közben. Normál fénytörésű szemen, nyugalmi helyzetben a távoli tárgyakról érkező sugarak a látóhártya egy pontján egyesülnek. Közeli tárgyak nézése során a szem belsejében található szemlencsének növelni kell a domborúságát, ezáltal a törőerejét ahhoz, hogy a közeli tárgyak képe is a látóhártyán fókuszálódjon. Ezt a jelenséget nevezzük alkalmazkodásnak, vagy akkomodációnak. A kor előrehaladtával a szemlencse fokozatosan elveszti rugalmasságát, így egyre kevésbé változtatható az alakja, amelynek köszönhetően a közelre fókuszálás nehezebbé válik, és kialakul a presbiópia.

A presbiópia tehát nem betegség, hanem a szem természetes öregedési folyamatának része, egy teljesen normális, korral járó változás, mint az őszülő haj, vagy a merevedő izületek. Először 40-45 éves kor között vehető észre a panaszok jelentkezése. A tünetek kezdetben nem megfelelő megvilágítás, vagy fáradtság esetén jelennek meg, később viszont feltartóztathatatlanul fokozódnak és nélkülözhetetlenné válik valamilyen látásjavító eszköz használata.

Természetesen ebbe a problémába sem kell beletörődnünk, hiszen ma már a látásjavító eszközök széles spektruma áll rendelkezésünkre, hogy korrigálni tudjuk a szem alkalmazkodási hiányosságait.

A CIBA VISION AIR OPTIX AQUA Multifocal elnevezésű kontaktlencséje lehetőséget nyújt számunkra, hogy az AIR OPTIX lencsék már megismert könnyű illesztése és kényelmes mindennapos viselete mellett ezt a hibát is korrigálja az éleslátás visszaállítása érdekében.

A szilikon-hidrogél alapanyag magas oxigén-áteresztő képessége biztosítja a szem lélegzését és hosszú távú egészségét.

A lencse speciális geometriai kiképzése révén finom átmenetet biztosít az egyes látási zónák (közeli, köztes és távoli) között, és a közelnézéshez szükséges úgynevezett „addíciós érték" által a közeli és köztes látást a távoli látás befolyásolása nélkül javítja.

Hármas – alacsony, közepes és magas – addíciós rendszerével kiváló látást biztosít a presbiópia minden stádiumában. Megfelelő látás minden életkorban minden távolságra.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.