Tizenhárom évvel az Atlasz hegység tibhirine-i Miasszonyunk kolostorában élt hét trappista szerzetes meggyilkolása után francia szakemberek filmet kezdtek forgatni a szerzetesek életének 1993 és 1996 közötti szakaszáról.

Tizenhárom évvel az Atlasz hegység tibhirine-i Miasszonyunk kolostorában élt hét trappista szerzetes meggyilkolása után francia szakemberek filmet kezdtek forgatni a szerzetesek életének 1993 és 1996 közötti szakaszáról.

Küldetésüket – „imádkozni más imádkozók között" – a szerzetesek nap mint nap megélték muzulmán szomszédaik között. A tibhirine-i Miasszonyunk kolostor hét trappista szerzetese életével fizetett Istenhez és az algériai néphez való hűségéért, de hitvallásuk azóta is számos ember lelkét megérinti. Ezt tanúsítja a sorsukat bemutató számos könyv, színdarab és dokumentumfilm.

Étienne Comar terve azonban más jellegű. A filmproducer olyan forgatókönyvet írt, amely a nagyközönségnek szól. A szerzetesek mindennapi életét kívánja bemutatni 1993-tól – amikor is a Fegyveres Iszlám Csoport (GIA) ultimátumot intézett az Algériában élő külföldiek felé – az 1996. március 26-áról 27-ére virradó éjszakáig, amikor hetüket elrabolták, majd május 21-én meg is gyilkolták. Xavier Beauvois színész, forgatókönyvíró és rendező pedig elhatározta, hogy színpadra viszi a történetet, melynek spirituális és emberi vonatkozásai mélyen megérintették.

Étienne Comar Henry Quinsont, a film alapjául szolgáló könyv (John Kaiser, The Monks of Tibhirine: Faith, Love, and Terror in Algeria A tibhirine-i szerzetesek: Hit, szeretet és terror Algériában, St. Martin's Griffin, 2003, New York) fordítóját is bevonta a munkába, aki kijavította a hibákat és a logikai ellentmondásokat, beleértve azokat is, amelyeket a szerzetesek általa felkeresett családtagjai tártak fel. „A forgatókönyv nem túl színes – ismerte el Hubert de Chergé, a Tibhirine-ben élt Christian atya testvére, – de sikerrel közvetíti azt az üzenetet, amelyet a szerzetesek hagytak ránk."

„Nem egyszerű feladat megvalósítani ezt a filmet – nyilatkozza Pierre Laurent, Luc testvér unokaöccse -, és egészen biztosan maradnak majd benne pontatlanságok. De egy előnyét feltétlenül el kell ismerni: kívül marad a jogi-politikai vitán, és eszményítés nélkül mutatja be e mártírságig jutott kolostor valódi társadalmi szerepét."

Az Armada Productions és a Why not Production együttműködésében megszülető film egyelőre a Des hommes et des dieux (Istenek és emberek) címet viseli. A főbb szerepeket Lambert Wilson, Michael Lonsdale és Olivier Rabourdin játsszák. A stáb tagjai pár napot Tamiéban töltöttek, hogy megfigyeljék a ciszterciek életét: a meggyilkolt szerzetesek közül annak idején ketten ebből a kolostorból kerültek Tibhirine-be. A forgatás decemberben és januárban zajlik, helyszíne pedig Marokkó – írja a La Croix.

Magyar Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük