Az Országos Széchényi Könyvtárhoz tartozó Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény gazdag anyagából született a Filmgyári capriccio című nagy ívű kiállítás, mely több mint 400 standfotó reprezentatív bemutatásával tiszteleg a magyar filmes világ nagyjai előtt.

 

Az Országos Széchényi Könyvtárhoz tartozó Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény gazdag anyagából született a Filmgyári capriccio című nagy ívű kiállítás, mely több mint 400 standfotó reprezentatív bemutatásával tiszteleg a magyar filmes világ nagyjai előtt.

 

A 2013. február 20 és április 30. között látogatható fotókiállítás a nagy magyar játékfilmek rendezőit, operatőreit mutatja be munka közben ellesett pillanatokkal, az elmélyült koncentráció és az alkotás folyamatának különleges élményével megajándékozva a kiállítás látogatóit. A leghíresebb magyar filmek nagyjelenetei is felvillannak egy-egy képkocka erejéig, többek között a Macskajáték, a Mephisto, A Tanú és a Szerelem című filmek emlékezetes jeleneteibe, kulisszatitkaiba is bepillantást nyerhetünk.

 

B. Müller Magda, a kiállítás rendezője hosszú évek munkája során gyűjtötte össze azon standfotósok fényképeit, akik más filmrendezőkkel, operatőrökkel és színészekkel dolgoztak.

A kiállítás megnyitó ünnepsége 2013. február 20-án, szerdán 16 órakor kezdődik, melyen Dr. Sajó Andrea, a könyvtár főigazgatója mond köszöntő beszédet. A kiállítást Koltai Lajos Oscar díjas filmoperatőr nyitja meg, az ünnepségen felvételről felhangzik Törőcsik Mari előadásában a Csak egy színjáték című dal, mely gyönyörű lírai vallomás a filmgyártás folyamatáról.

 

A megnyitó másnapján, február 21-én 9:30-13:00 óra között a kiállításhoz kapcsolódva,

A fiatal magyar film útjai címmel tudományos konferencia kerül megrendezésre az OSZK és a MANDA rendezésében.
Az Országos Széchényi Könyvtár VI. emeleti Dísztermében a következő filmesztétikai előadásokat hallgathatják meg az érdeklődők:

– Vincze Teréz: A múltat kell megoldani (A történeti emlékezet mintázatai kortársi filmjeinkben)

– Harmat György: Az „első" és az „utolsó" film (Kísérletező idős és ifjú alkotók)

– Schubert Gusztáv: Kis magyar commedia dell'arte: Kapa és Pepe

– Kelecsényi László: Meghalt a történet! Éljen az epizód!

– Bárdos Judit: Final Cut?

– Báron György: Sárkányfog-vetemény – a test, a hús, a nedvek és az ösztönök Pálfi György filmjeiben

 

Az előadásokat Budapest IX. ker. Polgármesteri Hivatala és a Keszthelyi Színház támogatja.

A kiállítás társrendezője a Magyar Művészeti Akadémia. A kiállítás létrejöttét támogatta a MAFILM Nonprofit Zrt., MANDA, MAFILM Audio Kft., Miskolczy Péter filmproducer, Kovács Gábor és Pataki Ági, Tivoli Film Kft., Hunnia Filmstúdió, Visionteam, Új Dialóg Stúdió, Somogyiak Baráti Köre, Vidicop Kft.

 

A kiállítás és a konferencia egyaránt 600 forintos belépőjeggyel látogatható. A megnyitó ünnepségen a részvétel ingyenes. A konferencia a budapesti IX.kerület diákjai számára – diákigazolvány felmutatásával – ingyenesen látogatható.

 

A kiállítás megtekinthető: 2013. február 20 – április 30. között 10-18 óráig.

 

Filmgyári capriccio – fotókiállítás


Lantai Józse
f

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük