2023.május.29. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Fischer Ádám vezényli 2016 első koncertjeit

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/97779"><img class="image image-preview" src="/files/images/haydnphil3_BernhardWolff.jpg" border="0" width="474" height="406" /></a></span>Az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar gyerekeknek és felnőtteknek szóló koncertjeivel, Haydn <em>A teremtés </em>című oratóriumával indítja az új évet a Müpa január 1-jén. Délután 16 órától a mű legemlékezetesebb részletei csendülnek fel a Müpa 10-14 éveseknek szóló matinékoncertjeinek „újévi kiadásában" - a haydni nyelvet anyanyelvi szinten értő Fischer Ádám magyarázatával és vezényletével. <p> 

haydnphil3 bernhardwolffAz Osztrák-Magyar Haydn Zenekar gyerekeknek és felnőtteknek szóló koncertjeivel, Haydn A teremtés című oratóriumával indítja az új évet a Müpa január 1-jén. Délután 16 órától a mű legemlékezetesebb részletei csendülnek fel a Müpa 10-14 éveseknek szóló matinékoncertjeinek „újévi kiadásában" – a haydni nyelvet anyanyelvi szinten értő Fischer Ádám magyarázatával és vezényletével.

 

haydnphil3 bernhardwolffAz Osztrák-Magyar Haydn Zenekar gyerekeknek és felnőtteknek szóló koncertjeivel, Haydn A teremtés című oratóriumával indítja az új évet a Müpa január 1-jén. Délután 16 órától a mű legemlékezetesebb részletei csendülnek fel a Müpa 10-14 éveseknek szóló matinékoncertjeinek „újévi kiadásában" – a haydni nyelvet anyanyelvi szinten értő Fischer Ádám magyarázatával és vezényletével.

 

Évek óta hagyomány, hogy a Müpa Haydn-oratóriummal nyitja az új esztendőt. 2016-ban ismét az első újévi hangverseny karmestere, a Haydn-muzsika elkötelezett előadója, Fischer Ádám lép a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem pódiumára – ráadásul két alkalommal is. A Kossuth-díjas dirigenst mindkét koncerten annak a zenekarnak az élén láthatjuk, amelyet 1987-ben ő alapított, majd vezetett több mind húsz esztendőn át, és ezzel az együttessel vette lemezre a bécsi szerző valamennyi szimfóniáját. A stafétabotot 2015 őszén adta át a nagyszerű csellistának, Nicolas Altstaedtnek, míg a társulat alapítója tiszteletbeli karmesterként dolgozik tovább az Osztrák-Magyar Haydn Zenekarral.

 

Az oratórium főszerepét az esti koncerten a Bécsi Állami Operaház kilencvenkét főt számláló kórusa játssza, amely Herbert von Karajantól Franz Welser-Möstig számtalan meghatározó karmesterrel dolgozott együtt fennállása során. A szopránszólót éneklő Celeng Mária 2013 elején debütált a Magyar Állami Operaházban, fellépett a Salzburgi Ünnepi Játékokon és a milánói Scalában is, a cardiffi Singer of the World világversenyen pedig az öt legjobb között végzett. A Berlinben és Budapesten is aktív Szigetvári Dávid 2012-ben első helyezett volt a rangos lipcsei Bach-verseny ének kategóriájában, Florian Boesch pedig az egyik legfoglalkoztatottabb oratóriuménekes, akit Nikolaus Harnoncourt és René Jacobs gyakran hív meg produkcióiba.

 

A teremtés minden korosztálynak szól, így délután 16 órától matinékoncerten is felcsendülnek az esti hangversenyen elhangzó mű leglátványosabb részletei – a haydni nyelvet anyanyelvi szinten ismerő Fischer Ádám értő magyarázatával és vezényletével, és annak az Osztrák-Magyar Haydn Zenekarnak a közreműködésével, akik meghódították a nagyvilág megannyi klasszikus zenei rendezvénysorozatát a BBC londoni Proms-koncertjeitől a New York-i Mostly Mozart fesztiválig.

 

Facebook: https://www.facebook.com/events/1522319268090888/

 

2016. január 1., 16:00-17:00

Újévi matinékoncert – Haydn: A teremtés

Oratórium-keresztmetszet

https://www.mupa.hu/program/haydn-a-teremtes-ujevi-matinekoncert-2016-01-01_16-00-bbnh

 

2016. január 1., 19:00

Újévi hangverseny – Haydn: A teremtés

https://www.mupa.hu/program/haydn-a-teremtes-2016-01-01_19-00-bbnh

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.