Válasszuk a Kiváló Minőségű Sertéshúst!

Jóval az ünnepek előtt sajtótájékoztatón jelentette be a Földművelésügyi Minisztérium, a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatósága, valamint a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, hogy közösen indítanak kampányt azért, hogy a Kiváló Minőségű Sertés (KMS) védjegyű áruból vásároljunk.

Jóval az ünnepek előtt sajtótájékoztatón jelentette be a Földművelésügyi Minisztérium, a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatósága, valamint a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, hogy közösen indítanak kampányt azért, hogy a Kiváló Minőségű Sertés (KMS) védjegyű áruból vásároljunk.

Egyre több rossz minőségű és feldolgozású hústerméket készítő üzemet fedez fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) főleg az ünnepek előtt buknak meg nagyobb gyakorisággal az illegálisan, rossz körülmények között tartott hústermékeket előállítók. Honnan tudjuk, hogy az a sertéshús, amit megveszünk jó-e?

A tájékoztatón elhangzott, hogy a garantált minőségű sertéshúst könnyű kiválasztani, hiszen tavaly óta átfogó, megbízható minőségellenőrzési rendszer is segíti a tájékozódást. Eddig 180 sertéstartó és feldolgozó üzem, illetve kereskedelmi egység csatlakozott a Kiváló Minőségű Sertés (KMS) eredetigazolási programhoz, amelynek köszönhetően évi mintegy 1,3 millió, sertésből előállított hús és húskészítmény vált jogosulttá a védjegy használatára.

A részletekről elsőként Bognár Lajos, az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár számolt be. A KMS-védjegyet viselő áru esetén garantált, hogy a sertés Magyarországon született, kizárólag GMO-mentes gabonán nevelkedett, valamint a húsa meghatározott márványozottsággal és sajátos, különleges ízzel és illatvilággal rendelkezik. Ennek eredményeként a tavaly bevezetett minőségellenőrzési rendszer segíti a tájékozódást – mondta.

A kormány 2012-ben elfogadott sertésstratégiájának eredményeként növekedési pályára állt az ágazat. A folytatáshoz 2016-ra további 1,15 milliárd forintot ítélt meg a magyar kormány. Az FM a minőségi ellenőrzési rendszer mellett infrastrukturális és minőségi fejlesztésekkel, valamint a feketegazdaság elleni szigorú hatósági fellépéssel segíti a sertéságazat zavartalan működését és az élelmiszerlánc-biztonság fenntartását.

Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT), elnöke arról számolt be, hogy a védjegyhasználókhoz már számos kiskereskedelmi lánc csatlakozott, sőt, az éttermek is figyelnek a védjegyes termékekre. A VHT a Földművelésügyi Minisztérium megbízásából ítéli oda a védjegyet a szigorú követelményeket teljesítő magyar vállalatoknak és gazdaságoknak. A sertésipar nagymértékben ki van téve a piaci versenynek, s a magas technológiai színvonal és szaktudás elengedhetetlen a sikerességhez. A KMS védjegy igazi értéket jelent, hiszen azt jelenti: ellenőrzött forrásból, minőségbiztosítási és élelmiszerbiztonsági szempontból is kifogástalan terméket viszünk haza. További jó hír, hogy a sertéshús ÁFÁ-ja januártól 5%-ra csökken, ez a termelést is segíti – mondta Németh Antal.

A szürke- és feketegazdaság felszámolásához elengedhetetlen a vásárlók tudatos magatartása is, hogy fel- és elismerjék a minőséget. Ezért az FM és a NÉBIH a jövőben is mindent megtesz a magyar vásárlók ismereteinek bővítéséért – hangzott el a tájékoztatón.

Lipcsey György Imre, a Magyar Turizmus Zrt. agrármarketing vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy az általuk is koordinált kampányban hangsúlyozni szeretnék, hogy a sertéshús a magyar gasztronómia egyik kedvelt alapanyaga, melynek konyhai felhasználása igen sokoldalú. A kreatív koncepció a hagyományokra épít, a vásárlókban a jó helyről származó termék gondolatát erősíti. A védjegy használata mögött az a szándék húzódik meg, hogy, a magyar föld ízét, évezredes állattartásunk és gasztronómiai kultúránk hagyományait megőrizzék, és a hazai vállalkozásokat és a hazai munkaerőt segítsék – mondta. 

Az eseménynek helyet adó Bus-Hús Kft. telephelyén Alsónémedin a házigazda, Bus István be is mutatta milyen a védjegyes sertéshúsból készült disznótoros.

Kínált hurkával, kolbásszal, toros káposztával, friss kenyérrel és hogy ne fázzunk: forralt borral, házi pálinkával. Hogy ért a mezőgazdasághoz is, azt természetesnek vesszük, hiszen agrármérnök és mint mondta, nagyapja intéző volt. A jelek szerint az alma nem esett messze a fájától, a telepen kicsit messze, de még szemtávolságban tehenek legelnek békésen, „disznófarmjának" pedig még az „illata" sem ér el hozzánk. A házigazda büszke rá, hogy ő volt az első őstermelő, aki átvehette a Kiváló Minőségű Sertéshús védjegyet.


Bódi Ágnes

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük