2023.június.09. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Fogjunk össze, hogy tisztán robogjunk!

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/51707"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/graffitimentesites1.thumbnail.JPG" border="0" width="100" height="75" /></a></span>Sajtótájékoztatóval egybekötött vasúti kocsi tisztítási bemutatót tartott a MÁV Csoport 2011 július 1-én, Budapest-Keleti pályaudvaron. A rendezvényre a vasúttársaság 2011-es évre meghirdetett „Tisztán robogjunk!" kampánya keretében került sor, melyet a tisztább és gondozottabb vasúti környezet kialakítása és megóvása érdekében hirdetett meg.

graffitimentesites1.thumbnailSajtótájékoztatóval egybekötött vasúti kocsi tisztítási bemutatót tartott a MÁV Csoport 2011 július 1-én, Budapest-Keleti pályaudvaron. A rendezvényre a vasúttársaság 2011-es évre meghirdetett „Tisztán robogjunk!" kampánya keretében került sor, melyet a tisztább és gondozottabb vasúti környezet kialakítása és megóvása érdekében hirdetett meg.

graffitimentesites1.thumbnailSajtótájékoztatóval egybekötött vasúti kocsi tisztítási bemutatót tartott a MÁV Csoport 2011 július 1-én, Budapest-Keleti pályaudvaron. A rendezvényre a vasúttársaság 2011-es évre meghirdetett „Tisztán robogjunk!" kampánya keretében került sor, melyet a tisztább és gondozottabb vasúti környezet kialakítása és megóvása érdekében hirdetett meg.

A tisztításban Kandász Andrea és Badár Sándor is részt vett, akik közszereplőként a „Tisztán robogjunk!" kampány mellé álltak, s jelenlétükkel is segítik a vasút és az utasok közös ügyét. A bemutatón a vasúttársaság szakemberei és azon szerencsés vállalkozó kedvű érdeklődők, akik az előzetes jelentkezők közül kiválasztásra kerültek egy teljes vasúti kocsi tisztítási folyamat részesei lehettek.

A vonatok külső és belső felületén gyakran megjelenő graffiti és egyéb szennyeződés csökkenti az utasok komfortérzetét. A graffitizés – amellett, hogy jelentős presztízsveszteséget jelent a vasúttársaságnak – komoly anyagi és emberi erőforrásokat is felemészt. A kocsik tisztaságának fenntartása, és a graffitizés elleni fellépés mindannyiunk közös érdeke. A MÁV-START Zrt. 2008-ban graffiti-mentesítési programot indított, amely keretében minden évben legalább 20 százalékkal csökkenti a vonatokon megjelenő külső és belső firkák mennyiségét. Azóta a vasúti járművekről több mint 210 ezer m2 festéket távolítottak el, ennek költsége meghaladta a 330 millió forintot. További százmillió forintos nagyságrendű költség évente a megtisztított kocsik védőlakkal átfestése, amely védelmet ad újabb festékszórás esetén. A graffitivel legszennyezettebb területek a budapesti fejpályaudvarok, továbbá Szolnok és Szeged. A vasúttársaság 2011-ben is nagy gondot fordít arra, hogy a keletkezés után a lehető legrövidebb időn belül eltávolítsa a járművekről a festéket.

A MÁV Csoport sokat tesz azért is, hogy megelőzze a graffitizést, s a vasútőri jelenléten és a megfigyelőrendszeren túl a média segítségével kér mindenkit arra, hogy ha graffitizőket lát, haladéktalanul szóljon a vasút vagy a rendőrség munkatársának, akik így gyorsan tudnak intézkedni.

Az épületek, vasúti kocsik külső vagy belső graffitivel történő szennyezése rongálásnak minősülő bűncselekmény és egy évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető, továbbá az elkövető köteles a kár megtérítésére is. Ezeknek a rongálásoknak a megelőzését segíti a jövőben egy egységes nyilvántartó, elemző, értékelő rendszer, amellyel kimutathatók lesznek a károkozásoknál az elkövető személyek közötti összefüggések, elősegítve a büntetőeljárások és a polgári peres eljárások lefolytatását. Mindez az elkövetők felderítésén túl a további esetek megelőzését és a járművek gyorsabb, újra forgalomba helyezését is szolgálja.

A vasúttársaság a kampány részeként az általános iskolások részére „Tiszta vasút gyerekszemmel" címmel rajzpályázatot hirdetett, hogy ezzel az ifjabb korosztály figyelmét is ráirányítsa arra a tényre, hogy a vasút tisztaságának fenntartása és megőrzése közös érdek. Folyamatosan érkeznek az alkotások, amelyeket még két héten át, július 15-ig várnak a szervezők. A művek a „Tisztán robogjunk!" kampány facebook oldalán lesznek láthatóak, ahol augusztus közepéig lehet majd szavazni a legjobbakra.

A vasúttársaság az idei év során még további programokat is tervez a „Tisztán robogjunk!" kampány részeként. Ősszel már egy másik helyszínen, újabb kocsitisztítási bemutatóval, továbbá a rendőrséggel közös, rendhagyó osztályfőnöki órákkal is szeretné a figyelem középpontjába helyezni mindannyiunk közös ügyét: a tiszta vasutat. Továbbá, a MÁV a területek és felületek firkamentesítése érdekében online megoldással vonja majd be a helyi közösségeket és civil szervezeteket.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.