2024.május.20. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Fogyasztók: a gyermekbalesetek elkerülése érdekében az Európai Bizottság szabványosítja a bébikompokat

5 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/21973"><img class="image _original" src="/files/images/bk.jpg" border="0" alt="A bébikomp" title="A bébikomp" width="100" height="100" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>A bébikomp</strong></span></span>2009 január 13-án tette közzé a Hivatalos Lapban azt a bébikompokra vonatkozó európai biztonsági szabványt, amelyet az Európai Bizottság a gyermekbalesetek<em> megelőzése érdekében fogadott el. </em></p><p><em> 

a bébikompA bébikomp2009 január 13-án tette közzé a Hivatalos Lapban azt a bébikompokra vonatkozó európai biztonsági szabványt, amelyet az Európai Bizottság a gyermekbalesetek megelőzése érdekében fogadott el.

 

a bébikompA bébikomp2009 január 13-án tette közzé a Hivatalos Lapban azt a bébikompokra vonatkozó európai biztonsági szabványt, amelyet az Európai Bizottság a gyermekbalesetek megelőzése érdekében fogadott el.

 

Az elmúlt 20 év kórházi baleseti statisztikái az EU-ban és a USA-ban következetesen azt mutatják, hogy a bébikomp veszélyforrás: minden évben gyermekek ezreit kell miatta bekövetkezett balesetek folytán kezelni. Ausztrál kutatások szerint három bébikomphasználó gyermekből legalább egy valamilyen sérülést szenved. Az Egyesült Királyságban működő gyermekbaleset-megelőzési szervezet (Child Accident Prevention Trust) becslése szerint a bébikomp minden más csecsemőknek szánt terméknél több sérülést okoz. A bébikompbalesetek – például a felborulás vagy a lépcsőn leesés – rendkívül súlyosak is lehetnek, hiszen ilyenkor az esetek túlnyomó többségében a fej sérül meg. Az EU-szabvánnyal bevezetett előírás szerint a gyártás során tesztelni kell a bébikomp stabilitását, tervezésének pedig a sérülések csökkentésére kell irányulnia. 2008 novemberében az általános termékbiztonsági bizottságban a tagállamok támogatták a Bizottságnak a szabvány bevezetésére irányuló javaslatát, valamint az Európai Parlament is üdvözölte a határozatot. A szabvány minden gazdasági szereplő és piacfelügyeleti hatóság számára világos, gyors és egységes referenciát biztosít, amennyiben bébikompot kíván gyártani vagy importálni, illetve a termék biztonságát szeretné ellenőrizni.

Meglena Kuneva, az EU fogyasztóügyi biztosa a következőket mondta: „A szabvány az EU legfiatalabb és legsérülékenyebb polgárainak biztonságát hivatott növelni. A gyermek védelmének legfontosabb záloga ugyan a szülői felügyelet, ám a gyermekek számára készült termékek biztonságával kapcsolatos külön elővigyázatossági intézkedések sem hanyagolhatók el."

Mi az a bébikomp?

A bébikomp olyan kerekes készülék, amelynek segítségével a járni még nem tudó kisgyermek lábai használatával mozoghat. Általában akkortól használható, amikor a gyermek már önállóan ül, egészen addig, amíg képes önállóan járni. Bébikompot tehát általában 6-15 hónapos gyermekek használnak.

Mi a probléma lényege?

Bébikomp miatt évente több ezer gyermekbaleset történik EU-szerte. A gyermekjáró-keretes balesetek jórészt lépcsőn való leesés vagy felborulás miatt következnek be, elsősorban akkor, amikor a gyermek göröngyös felületen – például küszöbön vagy szőnyegszélen – próbál előrehaladni. Az ilyen balesetekkor bekövetkező sérülések nagyon súlyosak is lehetnek, mert az esetek jó részében a gyermek fejét érintik.

  • Portugáliai adatok szerint 7-15 hónapos korú 850 gyermeknek kellett bébikomp miatt bekövetkezett sérülése miatt sürgősségi ellátásban részesülnie[1]. Az esetek fele a lépcsőn való leesés miatt történt meg, több mint 60%-ukban pedig a fejet érte sérülés.
  • Az Egyesült Királyságban a gyermekbaleset-megelőzési szervezet (Child Accident Prevention Trust) becslése szerint a bébikompok minden más csecsemőknek szánt terméknél több balesetet okoznak. 2002-ben ilyen baleset miatt több mint 2350 gyermek került kórházba, mintegy 70%-uk egy évnél fiatalabb.
  • A toulouse-i egyetemi kórházközpont (Centre Hospitalier Universitaire de Toulouse) tanulmánya szerint 2003-2006 között 7-12 hónapos korú 178 gyermeket vettek föl sürgősségi gyermekgyógyászati kezelésre azért, mert bébikomppal elesett.

Az eszköz miatt bekövetkező balesetek számának növekedése miatt a tagállamok igényelték, hogy közösségi szinten határozzák meg a biztonsági szabványt.

Mi az eljárás?

A szabványt az Európai Szabványügyi Bizottság (Comité Européen de Normalisation, CEN) dolgozta ki, és a tagállamok piacfelügyeleti hatóságai már használják is a nem biztonságos gyermekápolási termékek forgalmazásának ellenőrzésekor. Az ilyen EU-szabványok használata ugyan önkéntes, ám az EU Hivatalos Lapjában közzétett szabvány szerint gyártott termékről vélelmezni kell, hogy biztonságos. Amennyiben egy gyártó eltér az EU-szabványtól, akkor gondoskodnia kell róla, hogy terméke teljesíti – legalább – a szabványban megadott biztonsági szintet és követelményeket. Ez viszont alapos kiegészítő, speciális tanúsítási eljárásokat kíván, amelyek az EU hivatkozású szabvány használatával egyszerűen elkerülhetők. De facto tehát az EU-szabványok egyre inkább ágazati normává válnak.

Melyek az új szabvány főbb elemei és változásai?

A bébikompok legnagyobb veszélye a felborulás. Ennek orvoslására az új szabvány stabilitásvizsgálatokat, és a felborulás kockázatát csökkentő követelményeket határoz meg. Az új szabvány (jelzete: EN 1273:2005) bébikompok gyártásához tartalmaz követelményeket és teszteket, hogy csökkenjen a gyermek képessége arra, hogy veszélyes tárgyakat érjen el vagy instabil helyeken felboruljon.

Különösen fontosak a biztonságos használatot szavatoló felnőtteknek szóló figyelmeztetések és utasítások, hiszen végső soron a felügyelő felnőtt biztosítja, hogy a bébikompban ülő gyermek körüli környezet a lehető legbiztonságosabb legyen. Ezen kívül a bébikomp nem a járás megtanulására szolgáló eszköz, és túl hosszú használata megzavarhatja a gyermek járóképességének természetes fejlődését. A szabvány ezért előírja, hogy a bébikompon olyan utasításokat kell elhelyezni, amelyek felhívják a felnőtt figyelmét arra, hogy a termék nem alkalmas bizonyos testsúly fölötti gyermeknek, illetve olyannak, aki még túl fiatal ahhoz, hogy segítség nélkül üljön.

http://ec.europa.eu/consumers/safety/news/index_en.htm

http://www.cen.eu/

[1] European Child Safety Alliance Report (az európai gyermekbiztonsági szövetség jelentése), 2006

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.