2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Föld Fesztivál az Állatkertben

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/79638"><img class="image image-_original" src="/files/images/f%C3%B6640%20(1).JPG" border="0" width="457" height="316" /></a></span>2014. április 27-ig, vasárnapig változatos programokkal várják a látogatókat a Fővárosi Állat- és Növénykertben a Föld Fesztivál keretében. A hatnapos rendezvény nyitóeseményén jelentették be, hogy az Állatkert területét a közelmúltban országos jelentőségű védett természeti területté nyilvánították.</p> <p> 

f%c3%b6640%20(1)2014. április 27-ig, vasárnapig változatos programokkal várják a látogatókat a Fővárosi Állat- és Növénykertben a Föld Fesztivál keretében. A hatnapos rendezvény nyitóeseményén jelentették be, hogy az Állatkert területét a közelmúltban országos jelentőségű védett természeti területté nyilvánították.

 

f%c3%b6640%20(1)2014. április 27-ig, vasárnapig változatos programokkal várják a látogatókat a Fővárosi Állat- és Növénykertben a Föld Fesztivál keretében. A hatnapos rendezvény nyitóeseményén jelentették be, hogy az Állatkert területét a közelmúltban országos jelentőségű védett természeti területté nyilvánították.

 

Nyilvánosságra hozták a Holnemvolt Park megnyitásának dátumát is: az egykori Vidámpark területén megnyíló családi szórakoztató park április 29-én, kedden, kora délután nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.

 

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 1990-ben tartottak először a Föld napjához kapcsolódó rendezvényt, hiszen a Denis Hayes amerikai egyetemista által megindított kezdeményezés ebben az évben jutott el először Magyarországra. Azóta a városligeti intézmény minden évben megemlékezett a jeles napról, ám 2008 óta az egynapos program helyett több napon át tartó rendezvénysorozatot, Föld Fesztivált szerveznek az Állatkertben. Az idei Föld Fesztivál április 22-től 27-ig, keddtől vasárnapig tart.

 

A fesztivál ideje alatt számos programmal, érdekességgel várják a látogatókat.

Az Állatkert többek között bemutatja az intézményben zajló állatmentő tevékenységet, valamint az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) természetvédelmi erőfeszítéseit. A rendezvényen számos partnerszervezet is részt vesz, köztük a Duna-Ipoly Nemzeti Park, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületen, a WWF Magyarország, a Greenpeace és az Országos Erdészeti Egyesület és több más szervezet is. A rendezvényen idén először külön „kínai negyed" is várja az érdeklődőket az ELTE Konfuciusz Intézet szervezésében.

 

A Föld Fesztivál kezdőnapján, a tulajdonképpeni Föld napján került bejelentésre, hogy az Állatkert országos természetvédelmi státuszt kapott. A kert területe ugyan már 1986 óta természetvédelmi oltalom alatt állt, de mindeddig csak helyi jelentőségű természetvédelmi területnek számított. A vidékfejlesztési miniszter az intézmény területét a 125/2013. (XII. 17.) rendeletben nyilvánította országos jelentőségű védett természeti területté. Bár ez a rendelet 2014. január elsejével lépett hatályba, az ünnepélyes bejelentéssel az Állatkert megvárta a Föld napját. A terület védettségét jelző, a természetjárók körében jól ismert ovális táblát Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes, illetve prof. dr. Persányi Miklós, az Állatkert főigazgatója leplezte le.

 

Az országos jelentőségű védett természeti területté nyilvánítást több tényező is indokolta. Az ország legnagyobb állatkerti gyűjteményének védelme és fejlesztése mellett ilyen szempont a zöldfelületi elemként is jelentős, védett növényfajoknak is otthont adó gyűjteményes kert megőrzése, a természetismereti oktatás, környezeti nevelés és élményszerű bemutatás biztosítása, valamint a területen található kert- és településtörténeti emlékek, műemlékek megőrzése, fenntartása is. Budapest védett természeti értékei közül – az Állatkert mellett – a Budai Tájvédelmi Körzet, a Füvészkert (ELTE Botanikus Kertje), a Jókai-kert, a Gellért-hegy, a Háros-sziget, a Pál-völgyi-cseppkőbarlang és felszíne, a Szemlő-hegyi-barlang és felszíne, illetve a Sas-hegy számít országos jelentőségű védett területnek.

 

Következő héten nyit a Holnemvolt Park.

Április 29-én, kedden délutántól látogathatja a közönség a Holnemvolt Parkot.

Az egykori Vidámpark területén megnyíló családi szórakoztató parkban az érdekes állatbemutatók, állatsimogató helyszínek, új játszóterek, játszóhelyek mellett működni fognak azok a műemléki játékok is, amelyek még a városligeti mutatványos szórakoztatás háború előtti hőskorából maradtak fenn, és amelyeket annak idején a Vidámpark is megörökölt játéküzemként vett át a megszüntetett vurstliból, illetve Angolparkból. Működni fog a hullámvasút, a barlangvasút, körhinta és várhatóan a mesecsónak is.

 

http://www.zoobudapest.com/

http://www.zoobudapest.com/pannonpark

 

Lantai József

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.