2022.július.04. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Folyamatos a felsőoktatási intézmények ellenőrzése

4 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/66113"><img class="image image-preview" src="/files/images/Image12_54.jpg" border="0" width="214" height="204" /></a></span>Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) folytatja a felsőoktatási intézmények ellenőrzéséről szóló jelentések nyilvánosságra hozatalát. Az ÁSZ az elmúlt évben kilenc egyetem, illetve főiskola gazdálkodásának ellenőrzését zárta le, melynek tapasztalatait az alábbiakban foglaljuk össze. A következő hat jelentést az ÁSZ 2015. február 24-én, kedden sajtótájékoztatón hozza nyilvánosságra.

image12 54Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) folytatja a felsőoktatási intézmények ellenőrzéséről szóló jelentések nyilvánosságra hozatalát. Az ÁSZ az elmúlt évben kilenc egyetem, illetve főiskola gazdálkodásának ellenőrzését zárta le, melynek tapasztalatait az alábbiakban foglaljuk össze. A következő hat jelentést az ÁSZ 2015. február 24-én, kedden sajtótájékoztatón hozza nyilvánosságra.

image12 54Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) folytatja a felsőoktatási intézmények ellenőrzéséről szóló jelentések nyilvánosságra hozatalát. Az ÁSZ az elmúlt évben kilenc egyetem, illetve főiskola gazdálkodásának ellenőrzését zárta le, melynek tapasztalatait az alábbiakban foglaljuk össze. A következő hat jelentést az ÁSZ 2015. február 24-én, kedden sajtótájékoztatón hozza nyilvánosságra.

Az Állami Számvevőszék témacsoportos ellenőrzés keretében értékeli az összes állami és egyházi felsőoktatási intézmény gazdálkodását. Az ellenőrzések célja annak megállapítása, hogy az intézmények pénzügyi- és vagyongazdálkodása szabályos volt-e, belső kontrollrendszerük megfelelően működött-e, valamint az illetékes minisztérium szabályszerűen gyakorolta-e fenntartói és ágazati irányítói jogosultságait.  Az ellenőrzések nem terjednek ki az intézmények oktatási, tudományos tevékenységére.

 

Az Állami Számvevőszék 2014. július 31-én kezdte meg a felsőoktatási intézmények ellenőrzéséről szóló jelentések nyilvánosságra hozatalát. Az elmúlt évben kilenc intézmény (Pannon Egyetem, Szolnoki Főiskola, Károly Róbert Főiskola, Magyar Képzőművészeti Egyetem, Miskolci Egyetem, Széchenyi István Egyetem, Eszterházy Károly Főiskola, Magyar Táncművészeti Főiskola, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) ellenőrzése zárult le. Ezek az ellenőrzések a 2009. és 2012. közötti időszakot értékelték.

Az első kilenc ellenőrzés általános tapasztalataként elmondható, hogy az egyetemek és főiskolák többségében a kontrollkörnyezetet, a kockázatkezelési és monitoring rendszert hiányosságok jellemezték, a kontrolltevékenység pedig nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. Mindez alátámasztotta a korrupciós veszélyek növekedését a felsőoktatási intézmények esetében, amit az ÁSZ évente elvégzett Integritás-felmérése is jelzett.

 

A pénzügyi gazdálkodás területén az ellenőrzések tapasztalata, hogy a gazdálkodási jogkörök gyakorlása az intézmények többségénél nem volt szabályszerű. Visszatérő szabálytalanság volt, hogy az intézmények fele a hallgatói költségtérítéseket nem a Magyar Államkincstárnál vezetett számlán kezelte.

 

 

A vagyongazdálkodás és kimutatás ellenőrzése során az ÁSZ rámutatott, hogy néhány intézmény mérlegeiben a feltárt hibák összege jelentős mértékben meghaladta a számviteli jogszabályokban rögzített jelentős összeget, az ellenőrzött időszakban akár több évben is.

 

2015-ben az Állami Számvevőszék folyamatosan zárja le a felsőoktatási intézmények ellenőrzését. Elsőként a Budapesti Corvinus Egyetem, az Eötvös József Főiskola, a Kaposvári Egyetem, a Kecskeméti Főiskola, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, valamint a Nyíregyházi Főiskola gazdálkodását érintő ellenőrzések eredményeit hozza nyilvánosságra az ÁSZ. Ezek az ellenőrzések a 2009. és 2013. közötti éveket érintik. A sajtótájékoztatóról ide kattintva talál bővebb információkat.

A következő hetekben ütemezetten kerülnek nyilvánosságra az alábbi felsőoktatási intézmények jelentései is: Budapesti Gazdasági Főiskola, Debreceni Egyetem, Dunaújvárosi Főiskola, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Károli Gáspár Református Egyetem, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Óbudai Egyetem, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Semmelweis Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Szent István Egyetem, Színház és Filmművészeti Egyetem.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.