2023.május.28. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kristályban úszó, jégtánc-revüs báli jelenettel nyitott az idei Szegedi Szabadtéri

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/88606"><img class="image image-preview" src="/files/images/szegedi%20(2).preview.jpg" border="0" width="454" height="640" /></a></span>Kristályban úszó, jégtánc-revüs báli jelenettel nyit az idei Szegedi Szabadtéri. Ezer négyzetméteres jégpályát álmodtak a mediterrán szegedi éjszakába a Szabadtéri Játékok idei nyitóelőadásának, Az álarcosbálnak alkotói. A Dóm téren látványos jégrevü, divat-show Náray Tamás instruálásával és kristályban úszó színpad várja a nézőket. <p> 

szegedi%20(2).previewKristályban úszó, jégtánc-revüs báli jelenettel nyit az idei Szegedi Szabadtéri. Ezer négyzetméteres jégpályát álmodtak a mediterrán szegedi éjszakába a Szabadtéri Játékok idei nyitóelőadásának, Az álarcosbálnak alkotói. A Dóm téren látványos jégrevü, divat-show Náray Tamás instruálásával és kristályban úszó színpad várja a nézőket.

 

szegedi%20(2).previewKristályban úszó, jégtánc-revüs báli jelenettel nyit az idei Szegedi Szabadtéri. Ezer négyzetméteres jégpályát álmodtak a mediterrán szegedi éjszakába a Szabadtéri Játékok idei nyitóelőadásának, Az álarcosbálnak alkotói. A Dóm téren látványos jégrevü, divat-show Náray Tamás instruálásával és kristályban úszó színpad várja a nézőket.

 

A február 23-ai sajtótájékoztatón bemutatták a Verdi-opera és az utána szabadtéri világpremierként színre kerülő musical, az Abigél szereposztását és alkotócsapatát. „Jeges" meglepetés fogadta a megjelenteket a Bálna Budapest jégteraszán: László Boldizsár operaénekes korcsolyázva adott elő egy Verdi-áriát, miközben két profi jégtáncos siklott körülötte a jégen, majd Vágó Zsuzsi és Mészáros Árpád Zsolt, a Budapesti Operettszínház művészei énekeltek egy szívhez szóló dalt, szintén jégen, korcsolyával a lábukon.

Itt jelentették be, Budapesten a Szegedi Szabadtéri Játékok első két produkciójának, Az álarcosbál c. operának és az Abigél c. musicalnek szereplőit és alkotóit.

 

A Jónás Kézműves Sörházban tartott tájékoztatón részt vett Harangozó Gyula, a Szegedi Szabadtéri művészeti igazgatója, Béres Attila a Verdi-opera rendezője és Somogyi Szilárd, a Szabó Magda örökérvényű regényéből készült zenés darab rendezője. Az előadások koncepcióit és szereposztását ismertetve később az is kiderült, miért pont a fenti performansz indította az eseményt.

 

Harangozó Gyula kiemelte, a Dóm téri fesztivált mindig is monumentalitása miatt csodálták a nézők és az ott dolgozó alkotók. Két éve, művészeti igazgatása kezdete óta, az erre való törekvés mellett a tartalmi monumentalitás felé is fordult a Játékok. Ez egyrészt megmutatkozik abban, hogy a 2014-es évad populárisabb programja után idén Herczeg Tamás igazgatóval mertek magasabbra lőni: lásd például, klasszikus operával indítják az évadot. Másrészt erősíti a nagyszabású művészi kivitelezést a július 3-án és 4-én színre kerülő Verdi: Az álarcosbál c. előadás is, hiszen a Szabadtéri saját bemutatója látványos fesztivál-előadás lesz, az opera műfaján túlmutató show-elemekkel.

 

Tíz év után kerül újra Verdi-mű a szegedi Dóm tér színpadára. Érdekesség, hogy a darabot az eredeti szövegkönyvvel és szerepekkel, tehát a svéd változatban, éppen a Szegedi Szabadtéri Játékokon mutatták be Magyarországon először, méghozzá 1998-ban. Azóta nem láthatta a Dóm téri közönség ezt a mesterművet. A produkció megrendezésére Béres Attilát kérték fel, aki a tavalyi évben hatalmas sikert ért el a Gérard Depardieu vendégszereplésével megvalósult Háry Jánossal.

 

Az idei nyitóelőadás is robbantani szeretne: hatalmas jégpálya és fantasztikusan látványos jégtáncrevü fogadja majd a közönséget, a nyár kellős közepén, a mediterrán szegedi éjszakában. A gyönyörű, jégtáncos báli jelenet fényét emeli a világhírű magyar divattervező, Náray Tamás, aki nemcsak a táncosok ruháját. tervezi majd, hanem az egyelőre titok övezte, világsztár bálkirálynő ruhakölteményét is, és a rendezővel együtt egy lenyűgöző divatshow-t kerítenek a színpadra. Tihanyi Ildi jelmez- és díszlettervezővel dolgozik majd együtt hazánk legismertebb design-ere az opera látványvilágán. A táncosokat Sólya Ádám, a Belgiumban élő és dolgozó koreográfus-táncművész instruálja majd. Ráadásul kristályban úszik majd az ezer négyzetméteres színpad, hiszen a menedzsment már tárgyal a világ vezető kristálymárkájával egy ígéretes együttműködés lehetőségeiről.

 

A szereplőket is leleplezték – szó szerint, hiszen a sajtótájékoztató elején még álarcban láthattuk őket, csak aztán vették le magukról a maszkokat. Ricardo-t László Boldizsár énekli, Amelia szerepébe Rálik Szilvia bújik, Renato-t Szegedi Csabára bízták. Oscar híres áriáját Szemere Zitától hallhatjuk. Ulrica Wiedemann Bernadett lesz, és érdekesség, hogy fia, Pataki Bence fiatal operaénekes is szerepet kapott az előadásban, Samuelt fogja alakítani. Tom szerepében Dani Dávidot, Silviano-ként Szélpál Szilvesztert, a Főbíró szerepében Rozsos Istvánt láthatjuk és hallhatjuk. Az álarcosbál karmestere egyenesen az Egyesült Államokból érkezik: Barnaby Palmer dirigálja majd a Szegedi Szimfonikus Zenekart és a Szegedi Nemzeti Színház énekkarát. A tavalyi évad operasikere bizonyítja, hogy a Szegedi Szabadtérin ez a műfaj is teltházas közönségsiker tud lenni.

 

Szabadtéri-világpremier lesz az opera után, július 10-én és 11-én színre kerülő Abigél, a Budapesti Operettszínház vendégjátéka. A nagysikerű produkciót még sohasem láthatták a nézők szabadtéri adaptációban. Az egyik legnépszerűbb magyar író, Szabó Magda Somogyi Szilárdnak adta azt az egyedülálló lehetőséget, hogy igazi musical-csemegévé varázsolja generációkat elvarázsoló regényét. Szerzőtársai ebben Kocsák Tibor (zene) és Miklós Tibor (szövegkönyv) voltak. A darab új aspektusból közelít a szívet melengető, sírós-nevetős történethez. Az előadás a gimnazista lány, Gina egy drámai pillanatban történő visszaemlékezéséről, életének egy meghatározó korszakának újraéléséről szól.

 

A Szabadtéri és az Operettszínház menedzsmentje arra törekedett, hogy igazi fesztiválszereposztással örvendeztesse meg a Dóm téri közönséget. Vitay Georginát Vágó Zsuzsi, Horn Micit Udvaros Dorottya játssza. Torma Gedeon Hirtling István lesz. Kőnig tanár Úr szerepébe a Szegedi Szabadtéri színpadán debütáló Csonka András, Kalmár tanár úréba Homonnay Zsolt bújik. Kuncz Ferit Mészáros Árpád Zsolt játssza, Zsuzsanna testvér szerepére Nádasi Veronikát választották, Vitay tábornok Pálfalvy Attila lesz. Kis Marit Simon Panna, Torma Piroskát Peller Anna, Bánki Annát Kékkovács Mara alakítja. Az előadás díszlettervezője Túri Erzsébet, jelmeztervezője Velich Rita, zenei vezetője és karnagya Silló István.

 

http://www.szegediszabadteri.hu

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.