2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

FOLYAMATOS BIZTONSÁG – EGYMILLIÓ FÖLDGÁZFOGYASZTÓNAK

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/64469"><img class="image image-preview" src="/files/images/Image6_124.jpg" border="0" width="487" height="287" /></a></span>A Tigáz DSO Kft. tizenegy megye ezernél is több településén gondoskodik a lakosság gázellátásáról a nap 24 órájában. Emellett Afrika partvonalával vetekedő hosszúságú gázvezeték-rendszert tart fenn és üzemeltet, ami nagyon alapos szervezést és precíz munkavégzést igénylő feladat.</p> <p> 

image6 124A Tigáz DSO Kft. tizenegy megye ezernél is több településén gondoskodik a lakosság gázellátásáról a nap 24 órájában. Emellett Afrika partvonalával vetekedő hosszúságú gázvezeték-rendszert tart fenn és üzemeltet, ami nagyon alapos szervezést és precíz munkavégzést igénylő feladat.

 

image6 124A Tigáz DSO Kft. tizenegy megye ezernél is több településén gondoskodik a lakosság gázellátásáról a nap 24 órájában. Emellett Afrika partvonalával vetekedő hosszúságú gázvezeték-rendszert tart fenn és üzemeltet, ami nagyon alapos szervezést és precíz munkavégzést igénylő feladat.

 

Az érintett térségekben a Földgázszállító Zrt. tulajdonában levő legfontosabb gerincvezetékek és a magánterületen levő bekötések kivételével minden gázvezeték a Tigáz-DSO hatáskörébe tartozik. Ez a mintegy 33 ezer km-nyi vezetékrendszer több mint 1,2 millió fogyasztó energiaellátásról gondoskodik folyamatosan. Télen-nyáron, a nap 24 órájában.

 

 

Ahhoz, hogy a szolgáltatás hiba- és zökkenőmentes legyen, a szakemberek folyamatosan felügyelik és egy előzetesen elkészített ütemterv szerint karban is tartják a teljes hálózatot.

 

A karbantartási programok során a biztonságos munkavégzés érdekében alkalmanként szükségesek rövidebb ideig tartó gázszünetek. Ilyenkor a Társaság az előírásoknak megfelelően 90 nappal korábban tájékoztatja az érintetteket, majd ezt megismétli 15 nappal a munkálatok előtt, külön értesíti az Önkormányzatokat.

 

Az idei évben a Tigáz-DSO szakemberei január óta már közel 7 700 km-nyi vezetéken végezték el a szükséges ellenőrzéseket és karbantartási munkálatokat. – nyilatkozta a Társaságcsoport szóvivője, Száraz Gábor. – „A munkálatok a teljes szolgáltatási területet érintik, de ezen belül a legtöbb tervszerű munkavégzésre, beavatkozásra Pest, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében került sor. Az eddigi számokból már látható, hogy tartani tudjuk az idei évre készített menetrendet. Az üzemszünettel járó feladatokat pedig a hűvösebb napok beköszönte előtt be fogjuk fejezni, a lehető legkevesebb kellemetlenséget okozva ügyfeleinknek." – tette hozzá.

 

A Tigáz-DSO a munkák ütemezésénél figyelembe veszi azt is, hogy ha egy-egy településen közüzemi beruházás történik. Ilyenkor például előrébb veszi az oda tervezett vezetékcserét, hogy egy rendezett burkolatot ne ilyen okok miatt kelljen újrabontani.

 

Végezzen azonban bármely alapos munkát a Tigáz-DSO, a teljes vezetékrendszer működtetésének felelőssége közös. Odafigyeléssel elkerülhetőek például a felelőtlen közterületi vezetékrongálások (a Tigáz-DSO területén 2012-ben 269 darab műszaki üzemzavart okoztak a felelőtlen vezetékszakítások, gázcsonk-kidöntések.)

 

Az otthonokban levő gázkészülékek ellenőrzése és karbantartása szintén fontos feladat, hiszen a mérő utáni szakaszok karbantartása a tulajdonosok felelőssége, akiknek költséghatékonysági, energiatudatossági okokból és saját biztonságuk érdekében is célszerű legalább évente egyszer, szakemberrel http://mkeh.gov.hu/nyilvantartasok elvégeztetni a berendezéseik és a rendszer ellenőrzését.

 

Felhívjak a fogyasztók figyelmét, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium 19/2012.(VII.20.) sz. rendelete értelmében az ingatlan tulajdonosa köteles a gázkészülékek műszaki-biztonsági felülvizsgálatát 5 évente, a csatlakozó vezetékek felülvizsgálatát 10 évente arra jogosult szakemberrel elvégeztetni. A rendelet szerint az 1981. január 1. előtt vagy ismeretlen időpontban üzembe helyezett gázkészülékek és csatlakozó vezetékek felülvizsgálatát legkésőbb 2013. december 31-ig el kell végeztetni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.