A Fonóban 2014. február 15-én kezdődik a Fonó Szalon, az év első minifesztiválja, ahol a kiemelt koncerteket összekötik más élvezetekkel: kiállítás nyílik, borokat kóstolunk, és a szalonbeszélgetéseken van idő és mód egy témát körüljárni a kulturális szcéna meghatározó képviselőivel.

 

A Fonóban 2014. február 15-én kezdődik a Fonó Szalon, az év első minifesztiválja, ahol a kiemelt koncerteket összekötik más élvezetekkel: kiállítás nyílik, borokat kóstolunk, és a szalonbeszélgetéseken van idő és mód egy témát körüljárni a kulturális szcéna meghatározó képviselőivel.

 

A Fonó Szalonon lesz két lemezbemutató: Juhász Gábor triójának új lemeze, amelyen Coltrane A Love Supreme c. műve szerepel, valamint a Lukács Miklós trió Cimbiózis c. új lemeze. Elmaradhatatlanok a borok és a beszélgetések a magyar kulturális élet meghatározó szereplőivel, megnyílik Vancsó Zoltán kiállítása és a Fonó Pódium is. A február 22-23-ai hétvégén a hagyományos Wine & Violin Hegedűkészítők Szalonja kiállítás és koncertek töltik meg a házat, a Baráti Kristóf-Farkas Gábor duó, valamint a Mandel Róbert vezette Magyar Reneszánsz Együttes koncertjével.

 

Mámoranatómiám főtétele: minden mámor gyökere a szerelem.

A bor folyékony szerelem, a drágakő kristályosodott szerelem,

a nő az élő szerelemlény. Ha még hozzáteszem a virágot és

a muzsikát, akkor tudom, hogy ez a szerelem színekben ragyog

és énekel és illatozik és él és megehetem és megihatom.

(Hamvas Béla)

 

Kezdésnek tekintsék át a nyitónap eseményeit.

2014. február 15. szombat: Fonó Szalon nyitónap:

Szentség és teremtés a művészetben, Vendégünk: Pannonhalma

 

18.30

A Szalont hegedűimprovizációjával megnyitja Kathy-Horváth Lajos világhírű hegedűművész, zeneszerző, a magyar kultúra egyik legaktívabb kulturális nagykövete, akit az előző év végén a salzburgi székhelyű Európai Tudományos és Művészeti Akadémia tagjává választott; az elismerést márciusban veheti majd át Ausztriában.

 

19:00

A szalonbeszélgetésen Juhász Anna irodalmi menedzser, a New York Művész Páholy vezetőjének vendége Varga Mátyás pannonhalmi szerzetes, költő lesz, aki a Pannonhalmi Arcus Temporum Művészeti Fesztivált vezeti.

Megnyitják Vancsó Zoltán fotográfus kiállítását. A művész elsősorban fekete-fehér fotográfiái által vált ismertté, manapság azonban színes képeket is készít. Sajátosan „vancsói" látásmód jellemzi: formailag egyszerű megoldásokkal él, képei mégis kimeríthetetlen világot teremtenek. Müller Péter, író szerint „Vancsó Zoltán képeiről nem szabad sem írni, sem gondolni, sem asszociálni semmit. Ezek a képek meditációs objektumok." A kiállítás március 1-jéig tekinthető meg a Fonóban.

 

20:00

Coltrane: A Love Supreme – lemezbemutató koncert

A nagyteremben egy szakrális mű, igazi jazztörténeti kuriózum hangzik el: Coltrane A Love Supreme című négytételes darabja Juhász Gábor – Lukács Miklós – Szalai Péter triójának előadásában, amely most a Fonó kiadásában lemezen is megjelent Making a Change címmel. A Coltrane mű mellett a korongon szerepel Juhász Gábor három szerzeménye és egy Debussy átdolgozás is. John Coltrane 1964-ben vette fel a művet, amely megjelenése óta több mint tízmillió példányban kelt el. A tételek szakrális utat járnak be, a kezdő tétel mantraszerű "A Love Supreme" ismételgetésétől, a záró Zsoltárig, amelynek szövegét is maga John Coltrane írta. A trió többször játszotta már a művet, köztük egyszer – októberben – a Fonóban is. A lemezborítón szereplő képet a fent említett Varga Mátyás szerzetes-költő készítette.

 

21:30

Louisiana Double (Pintér Zsolt – Apáti Ádám duó) Műsoron: Lackfi János: Magányos Apák Éneke

Három apa közös gyermeke is bemutatkozik ezen az estén: Apáti Ádám, Pintér Zsolt és Lackfi János együttműködésével készült el végre egy magyar nyelvű bluegrass, gospel alapú műsor, melynek zenéjét Apáti és Pintér hozta létre és igényes szövegét Lackfi János fordította/alkotta/alakítgatta.

 

Pannonhalmi bormustra

Jegyárak: elővételben 1500 Ft, helyszínen 2000 Ft, diákjegy: 1000 Ft

 

A megújult, kétnyelvű honlapon olvashatók a részletek.

2014. február 15 – március 1.

Fonó Szalon.

1116 Budapest Sztregova u. 3.

 

http://www.fono.hu/hu/fono-szalon

 

Lantai József