A Forgó Morgó Energiatakarékossági Országos Program kampányzáró eseménye zajlott 2007.november 24-én  a  CECED Magyarország Egyesülés szervezésében.  (CECED : Conseil Européen de la Construction d'appareils Domestiques =   Háztartásigép-Gyártók Európai Szövetsége)

 

A Forgó Morgó Energiatakarékossági Országos Program kampányzáró eseménye zajlott 2007.november 24-én  a  CECED Magyarország Egyesülés szervezésében.  (CECED : Conseil Européen de la Construction d'appareils Domestiques =   Háztartásigép-Gyártók Európai Szövetsége)

A program során az ország legöregebb, működő villanytűzhelyét keresték,  65-en jelentkeztek készülékükkel,

az első helyezett, a fellelt legöregebb villanytűzhely, 70 évnyi szolgálatot teljesített.  Gazdája, a kunszentmártoni Gulyás Károlyné kapta a 200 ezer Ft értékű vásárlási utalványt,  a második helyezett készülék gyártási ideje 1954., tulajdonosa 100 ezer Ft-os utalványt, a harmadik helyezett 1956-os gyártású készülék gazdája pedig 50 ezer Ft-os utalványt vehetett át.

A CECED Magyarország Egyesülés és az Electro-Coord Magyarország Kht. által indított programban új életre kelt a '80-as évek kedvelt villanyóra rajz-figura, Forgó-Morgó.  Ma is az energia-takarékosságra hívja fel figyelmünket, amit új módon tervezett energiatakarékos háztartási gépek beállításával érhetünk el.  Tanácsokat ad, hogyan hűtsünk, mossunk energia-takarékosan, ezúttal pedig a takarékos sütés-főzésben van segítségünkre.

A győztes, 70 éves energiafaló villanytűzhely élettartama alatt  90 ezer kilowattóra energiát fogyasztott el,  egy korszerű készüléken 36 ezer kilowattórával lehetett volna ugyanannyi ételt elkészíteni.

A CECED Magyarország Egyesülés véleménye;  hatékony háztartási készülékekre cserélve a régit, a magyar családok villanyszámlája 40%-ak kisebb lehetne, ami megfelel egy új erőmű teljesítményének.

Az európai CECED kezdeményezésére indult hazánkban is ez a program, melyhez a magyarországi háztartásigép-gyártó és forgalmazó cégek CECED képviselete is csatlakozott.

Az utóbbi 10 évben az európai gyártók 10 milliárd eurót fektettek a készülékek energia-hatékonyságának javításába, ami jelentős eredményeket hozott;

-34 Terawattóra áramot sikerült megtakarítani 1955 óta,  ezzel 17 millió tonnával kevesebb széndioxidot bocsátott ki Európa,

-a mosógépek vízhasználata 62%-al csökkent 20 év alatt.

Az európai szervezet által kijelölt aktuális témák helyzete:

-"Time to go!" 

Jelenleg Európa-szerte több, mint 188 millió 10 évnél idősebb készülék működik a háztartásokban.  (Magyarországon ennek aránya mintegy 40%. )  Ezek a régi készülékek tetemes többletköltséget okoznak a háztartásoknak magas energiafelhasználásuk miatt, emellett a környezetet is szennyezik.

Az elektromos és elektronikai hulladékok visszagyűjtése 

Az Európai Parlament és a Tanács 2002/95/EK irányelve alapján 2004. október 8-án Magyarországon is hatályba lépett az elektromos és elektronikai hulladékok visszagyűjtését szabályozó 264/2004. (IX. 23.) Kormányrendelet.

-A márkás termékek előnyben részesítése

Európai összehasonlításban,  Magyarországon nagy számban találhatók noname háztartási termékek, főként

kis-háztartásigépek,  s a vásárlók még mindig az olcsóbb, de gyengébb minőségű termékeket választják, nem számolva a hátrányokkal.

Szabályozás

Az elektromos és elektronikai készülékekben felhasználható veszélyesanyag-korlátozásról szóló szabályozást

az Európai Parlament és a Tanács 2002/96 EK irányelve alapján kell értelmezni.  2006. július 1-től Magyarországon is hatályba lép az előírás, mely szerint a forgalomba helyezett készülékek egyáltalán nem, vagy csak a jogszabály által megengedett mennyiségben tartalmazhatják a megjelölt, egészségre káros anyagokat (16/2004. (X.8.) KvVM rendelet).

http://www.energiakalkulator.hu/

http://www.energiapersely.hu/

http://www.cecedhu.hu/

http://www.electro-coord.hu/

http://www.ceced.be/

http://www.ceced.org/

http://www.kvvm.gov.hu/

http://www.gkm.gov.hu/

http://www.zoldhatosag.gov.hu/

http://www.eh.gov.hu/

http://www.fvf.hu/

http://www.okokomfort.hu/

http://europa.eu.int/eur-lex/en/search/search_lif.html

http://www.sellinsellout.com/

www.sustenergy.org/tpl/page/page.cfm?pageName=home  

http://www.elmu.hu/

http://www.emasz.hu/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük