Szőke Gáspár „Formák, kontrasztok, építek, bomlasztok" című kiállítását 2014. július 10-én Oltai Kata művészettörténész – kurátor nyitja meg a Neon Galériában.

 

Szőke Gáspár „Formák, kontrasztok, építek, bomlasztok" című kiállítását 2014. július 10-én Oltai Kata művészettörténész – kurátor nyitja meg a Neon Galériában.

 

Az alábbiakban a művész, Szőke Gáspár ajánlását olvashatják:

„Az előző két évben többet foglalkoztam digitális felületekkel, mozgóképpel, számítógépes grafikai anyagokkal, amelyeket nagyon hasznosnak tartottam, de újra motivációt éreztem a táblakép festészethez.

A rajzprogramok RGB színrendszerben dolgoznak, míg a nyomdai eszközök CMYK színrendszerben. Ez a váltás a világítóképesség csökkenését eredményezi. Amikor a pigmenteket vizsgáljuk, a három legfontosabb szempont, a világítóképesség, a keverhetőség, és a fedőképesség. A világítóképesség az élénkség szóval helyettesíthető. A kiállítás fő vezérvonala a szín, annak kiemelése, illetve semlegesítése kontrasztpárokkal. A színtanban a kontrasztpárokkal a legbehatóbban J. Itten foglakozott, és ő nevezte meg a 7 különböző színkontrasztot, amelyek erőteljesen megváltoztatták a színekkel való kapcsolatomat.

Amikor festettem a képeket, kutatónak éreztem magam, így különböző segédeszközöket használtam a színmezők kiemeléséhez, mint a photoshop, vagy a piros-cián, magenta-zöld, 3D szemüvegek.

 

Körülbelül 10 éve foglalkozom geometrikus, organikus, és hibrid absztrakcióval.

Egy nagyon lágyan festett, de egzakt formarendszerrel dolgozom, ami lehet pszeudo-téri élmény keverve síkidom struktúrákkal, klasszikus színmezőfestészet, illetve ritmusos ismétlődés ezek variációival. A lágyságot a festés oldottságára értem. A geometrikus absztrakt számomra a lehetőségek végtelen tárháza, mégis sok emberben ambivalens érzelmeket kelt már az is, ha a szókapcsolatot valaki kiejti, mert téves gondolataik vannak róla. Számtalan kifejezésmód létezik, és alkotóként változik, hogy ki mit akar megmutatni, és hogy mi az a folyamat, ami lejátszódik, míg a mű kiállításra kerül.

 

Amikor a diplomadolgozatomat írtam, volt egy ilyen mondatom benne, hogy a célom a geometrikus művészet megújítása, ami most viccesnek tűnik, de valahogy akkor helyénvalónak találtam és még mindig motoszkál bennem. De maga a képkészítés mindig is jobban érdekelt, hogy beszéljek a képeimről. Ez a folyamat katartikus élmény számomra.

A képeimet a legelső festett felülettől indulva egy nyitott asszociációs sémával építem. Minden színt külön viszek fel a felületre, amelyek egyből formává válnak. Szemlélem a folyamatot, ahogy egyes színek hatnak egymásra, és ahogy egyre több kerül rá a vászonra hogyan tobzódnak, vagy oltják ki egymást. Ezt a dinamikát szeretem fokozni addig, amíg a képszövet nem áll össze, és be nem fejeztem a munkát."

 

2014. július 10. csütörtök 19:00 – megnyitó

Szőke Gáspár

Formák, kontrasztok, építek, bomlasztok

Megnyitja: Oltai Kata művészettörténész – kurátor

Neon Galéria

Budapest, Nagymező u.47.

A kiállítás 2014. augusztus 1-éig tekinthető meg.

 

http://galerianeon.blogspot.hu/

https://hu-hu.facebook.com/pages/galeria-neon/120432717986713

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük