2015. március végéig lehet jelentkezni az Armel Operaverseny jövő évi főszerepeire. Az Armel Opera Festival 2008-as indulása óta eddig 35 operát állított 14 ország 19 különböző színpadára.

2015. március végéig lehet jelentkezni az Armel Operaverseny jövő évi főszerepeire. Az Armel Opera Festival 2008-as indulása óta eddig 35 operát állított 14 ország 19 különböző színpadára. Az impozáns nemzetközi lista bővül: 2016-ban négy új partnerintézmény produkciójának főszerepeiért versenyezhetnek a jelentkezők.

A franciaországi Opéra Théâtre d'Avignon-ban az Armel Opera Festival győztes operái mutatkozhattak be az utóbbi években, de a színház maga eddig nem vett részt a versenyben. Az idén azonban a legújabb Eötvös-operával nevezett az intézmény, a rendezői székbe pedig Alföldi Róbertet várják.

Hosszú évek várakozása után végre egy olasz operaház is a résztvevők között! Az olasz Teatro Verdi di Pisa, vagy más néven az ‘Il Verdi' közel 160 éves operaház, mely "korát meghazudtolva" egy Edgar Allan Poe mű alapján készült kortárs kamaraopera-ritkasággal érkezik majd a 2016-os Fesztiválra. A holland Nederlandse Reisoperával és általánosságban holland társulattal is első alkalommal találkozhatunk a rendezvénysorozaton. A saját tehetséggondozó programmal is rendelkező Reisopera egy skót zeneszerző, Peter Maxwell Davies, igaz történetén alapuló, egy hajótörést feldolgozó kamaraoperájával nevezett.

Az új magyar résztvevő intézmény, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem lesz. Bemutatójuk Hans Werner Henze, Almási-Tóth András rendezésében készülő „Elegy for young lovers" című műve, amely a művészi lélek sötét bugyraiba enged bepillantást.

A 2016-os produkciók főszerepeiért – négy férfi, egy női szerep – 2015. márciusában kezdődik a verseny a magyar és külföldi operaénekesek számára, melyre mostantól várják a szervezők a tehetséges énekesek jelentkezését.

Az első fordulót két különböző helyszínen, különböző időpontokban rendezzük meg. Az első forduló válogatásai Budapesten (2015. ápr. 2.) és Párizsban (2015. március 30-31.) lesznek. Egy énekes csak egy első fordulós helyszínen indulhat, tehát döntenie kell, hogy Párizsban vagy Budapesten szeretné megmérettetni magát. Miután mindkét első forduló lezárult, a zsűri elnöke döntést hoz, és a két különböző helyszínről összesen 30 versenyző jut tovább a verseny második fordulójába. A Budapesten tartandó második fordulóban a versenyzőknek már a versenyelőadásokat rendező és dirigáló szakemberek előtt kell szerepelnie.

A versenyre a jelentkezési határidő Budapesten 2015. március 30., a párizsi helyszínre pedig 2015. március 13.

A zsűri elnöke az idén Vajda Gergely zeneszerző-karmester lesz, aki egyben a Fesztivál művészeti főtanácsadója is.

Míg Vajda Gergely a verseny első fordulójában a versenyzők hangi kvalitásait vizsgálja, a júniusban zajló második forduló során a továbbjutóknak már a rendezők követelményeinek és színházi szempontrendszerének is meg kell majd felelniük, mivel az operafesztivál különös hangsúlyt fektet a műfaj előadói aspektusára is.

A kiválasztottak 2016-ban a bemutatót megelőző próbaidőszakot az adott partnerszínházban / intézményben töltik, itt készülnek fel a nyári, budapesti premierekre.

A darabok és versenyszerepek az Armel Opera Festival 2016-ra:

ASTOR PIAZZOLLA: MARIA DE BUENOS AIRES

Versenyszerep: "A Férfi" – tenor

a Theater Orchester Biel Solothurn produkciója (Biel, Svájc)

EÖTVÖS PÉTER: SENZA SANGUE

Versenyszerep: "A Férfi" – bariton

Opéra Théâtre d'Avignon produkciója (Avignon, Franciaország)

HANS WERNER HENZE: ELEGY FOR YOUNG LOVERS

Versenyszerep: Gregor Mittenhofer, költő – bariton

a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem produkciója (Budapest, Magyarország)

BRUNO COLI: THE ANGEL OF THE ODD

Versenyszerep: Angyal – lírai szoprán

A Teatro Verdi di Pisa produkciója (Pisa, Olaszország)

PETER MAXWELL DAVIES: THE LIGHTHOUSE

Versenyszerep: Blazes – bariton

A Nederlandse Reisopera produkciója (Enschede, Hollandia)

 

További információ:

Armel Produkció és Sajtóiroda Budapest 1065 Nagymező u. 22-24. press@armel.hu info@armel.hu

http://armelfestival.org/2014-09-12-14-55-34/armel-operaverseny/118-felhivas-jelentkezes.html

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük