Nagy érdeklődés mellett zárult a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság Háza mintaprojektje. Az energetikai megújulás és az elmúlt egy év fejlesztéseit közel 80 fenntarthatósági esemény kísérte. A folytatásban maga az ember, a pozitív ismeretek átadása, tapasztalatok megosztása következik.

 

Nagy érdeklődés mellett zárult a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság Háza mintaprojektje. Az energetikai megújulás és az elmúlt egy év fejlesztéseit közel 80 fenntarthatósági esemény kísérte. A folytatásban maga az ember, a pozitív ismeretek átadása, tapasztalatok megosztása következik.

 

Ünnepélyes keretek között, Csepreghy Nándor helyettes államtitkár, dr Simon László kormánymegbízott, valamint dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár MJV polgármester részvételével zárult 2015. február 12-én a szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt indult „Gazdaság Háza a fenntarthatóbb életmódért – mintaprojekt Fejér megyében" elnevezésű program.

Minden negyedik napra tartogatott valamilyen energia- és környezettudatossággal kapcsolatos eseményt az Új Széchenyi Terv KEOP támogatásával megvalósult, KEOP-6.2.0/B/11-2011-0022 azonosító számú mintaprojekt.

„A Kamara küldetésének tekinti a fenntarthatóság szemléletmódjának terjesztését, bevonva a programba a fiatal generációt is" – mondta el Sipos Éva, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára. Hozzátette, a megvalósítási szakasz végével útjára indul a fenntartási időszak, amelynek során cél, hogy még több Fejér megyei csatlakozzon a fenntarthatóság érdekében. Hangsúlyozta, hogy a Gazdaság Háza a jövőben „Energetikai Mintaház-ként" funkcionál majd, ahol a Kamara továbbra is valódi tudást és tapasztalatot adó képzésekkel és energetikai tanácsadással várja az érdeklődőket. Elmondta ugyanakkor: „Külön öröm számomra, hogy a leginkább formálható célcsoport, a diákok közül is több ezren kapcsolódtak be valamilyen formában a projektbe, és tettek ez által az élhetőbb és fenntarthatóbb jövőért."

A zárórendezvényen Adlovits László, a Det Norske Veritas Magyarország Kft képviseletében átadta az ISO 14001:2004 szabvány szerinti Környezetközpontú Irányítási Rendszer tanúsítványát is, mely rendszer kialakítását az FMKIK saját forrásból finanszírozta.

10 éve működik a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ISO 9001:2008 minőségbiztosítási rendszer szabvány szerint, és fél éve a kamara bevezette a Környezetközpontú Irányítási Rendszert (KIR-t) is. Az ISO 14001:2004 szabvány szerinti KIR tanúsító auditja ez év januárban volt. 

 

Eredményes megvalósítási szakasz

A Gazdaság Háza a fenntarthatóbb életmódért mintaprojekt során az elmúlt egy évben szervezett programokon 40 általános iskolából körülbelül 1000 általános iskolás diák, a megye 10 középiskolájából 4000 tanuló, ezen kívül több tucat közös képviselő és több száz, a mindennapokra is hatással bíró döntéshozó vett részt, bizonyítva, hogy a zöldebb és fenntarthatóbb jövő iránt sokan hajlandóak tenni. Egy év alatt közel 140 órányi képzésen vehettek részt általános és középiskolások, közös képviselők és társasházi kezelők, valamint megyei vállalatvezetők és döntéshozók (Bláthy Műhely, „90 perc a jövőnkért" és TÁMASZFAL-képzés). Mindemellett a diákok csaknem 600 rajzot adtak le a versenyeken, megépítettek öt működő modellt, 2 hónapon át takarékoskodtak, és mindösszesen körülbelül 1000 percnyi videót és filmet tekintettek meg. Az elmúlt egy évben példaértékű mintaprojekt valósult meg, jó gyakorlatként szolgál, mely az ország más térségébe is átültethető.

A következő öt év a fenntartási időszaké

A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elkötelezett a fenntarthatóság iránt, éppen ezért a fenntartási időszaknak is kitűzött célja az egy évvel ezelőtt elkezdett szemléletformálás. Az eddigi tapasztalatok szerint a vártnál többen kapcsolódtak be a projekt programjaiba, ami bizonyítja, a legtöbb ember szeretne változtatni, és kész tenni környezetéért. Ennek megkönnyítéséhez, a technológiák, eszközök, lehetőségek megismeréséhez, továbbra is segítséget nyújtanak a Kamara programjai, többek között a „90 perc a jövőnkért" és az egyre népszerűbb Bláthy Műhely, melyekre továbbra is lehet jelentkezni.

A mintaprojekt számokban

–  20 kommunikációs programelem.

–  Minden 4. nap egy projekttel kapcsolatos esemény – összesen kb. 80 rendezvény, képzés, díjátadó stb.

–  58 médiamegjelenés, melyet félmillió megyei lakos olvasott.

–  140 órányi oktatás.

–  Több mint 1000 percnyi videómegtekintés a vetítéseken és a Youtube-on.

–  108.500 oldalmegtekintés a honlapon.

–  5889 szavazó a rajzverseny közönségszavazásán.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük