Magyar készítésű, hazai igényeket kielégítő útikönyv a jelentős Rajna-menti városról és környékéről utoljára 1974-ben jelent meg itthon. A hiányt most, negyven év után a Hibernia Nova Kiadói Kft. – e területen nagy gyakorlattal rendelkező – szerzőgárdája állította elő 2014 végén.

 

Magyar készítésű, hazai igényeket kielégítő útikönyv a jelentős Rajna-menti városról és környékéről utoljára 1974-ben jelent meg itthon. A hiányt most, negyven év után a Hibernia Nova Kiadói Kft. – e területen nagy gyakorlattal rendelkező – szerzőgárdája állította elő 2014 végén.

 

A színes címlap mindjárt felhívja a figyelmünket, hogy a vidéken 8 fontos világörökségi helyszínnel lesz dolgunk. A kis zsebkönyv – terjedelmével ellentétben – rengeteg fényképpel, térképpel és sok információval látja el nemcsak az autós, hanem a gyalogos vagy a tömegközlekedést választó utazót is.

 

Römer, a központi városmagRömer, a központi városmag

A könyv a kihagyhatatlan TOP 12 látványosságot ismerteti, ha úti célunknak választjuk a Közép-Rajna-vidéket. Ilyenek a régimódi cégérek, az Ebbelwei Express, a fagerendás házak, a felhőkarcolók, a Fosszília-park, a hajózás a Rajnán (Bingentől Koblenzig), a Vásárváros, a Römer városmag, a Taunus-hegység, az 1050 óta működő Weltenberg kolostori serfőzde, a Wurst (azaz virsli vagy kolbász) és a Zeil, a modern bevásárló utca.

 

A sok költő által megénekelt Rajnán elindulunk Passautól Regensburgon, Donaustof-Walhallán, Kelheimen, Wehenburgon, Nürnbergen, Bayreuthon, Bambergen, Würzburgon, Ashaffenburgon át Frankfurtig. A sűrűn beillesztett képanyag gondoskodik arról, hogy a műemlékeket és a nevezetességeket, a kisvárosok bájait ne csupán elképzeljük, hanem ízelítőt is kapjunk belőlük.

FrankfurtFrankfurt

Frankfurt am Main, mint a neve mutatja, egykor a frankok földje volt, ma világváros a szárazföldi és a vízi utak metszéspontjában, az 1972-ben átadott Duna-Rajna-Majna-csatornával. Az ókorban kelták, rómaiak telepedtek meg a Majna-parton. A középkorban Barbarossa Frigyes avatta várossá. Gutenberg itt nyomtatta ki a világ első könyvét, a Bibliát, amelynek emlékét őrzik a híres frankfurti könyvvásárok. 1848-ban az első német országgyűlésnek adott otthont a város. A porosz állam, jóval később pedig az újraegyesített Németország modern pénzügyi, ipari és kulturális fellegvárává emelte.

OperaOpera

A következő fejezetben a szerzők részletesen bemutatják a frankfurti belváros látnivalóit, épületeit, szobrait, múzeumait, templomait, operaházát. Körbejárhatjuk a külvárosok érdekességeit, a legmagasabb felhőkarcoló, az Európa-torony gyorsliftjének végállomásán elénk tárul a ritka látvány a folyókkal és az elképesztő forgalommal.

A frankfurti vásárok külön fejezetet érdemeltek, hiszen egész városrészt foglalnak el hatalmas kiállítócsarnokokkal, büfékkel, vendéglőkkel, kávézókkal. 2015-ben több mint 20 óriási nemzetközi kiállítást és vásárt rendeznek az óriási területen. A híres könyvvásárt 2015. október 14. és 18. között tartják. Akkor ott százezrek fordulnak meg, és a világ szinte összes kiadója szerepel.

 

Frankfurt-Höchst talán az egyik legérdekesebb városrész a palotái miatt. Területét 1928-ban csatolták az egyre terjeszkedő városhoz.

 

Ezután Frankfurt környékének megismerésére indulunk, hogy lássuk, mit kínálnak az olyan kisvárosok, mint: Bad Soden, Eppstein, Idstein, Wiesbaden, Mainz, Offenbach, Hanau vagy Darmstadt. A fényképek megmutatják a legszebb látnivalókat.

 

A világörökségi helyszíneken van min csodálkozni: Lorsch, Grube Messel, Bad Homburg, a Közép-Rajna-völgy, valamint a Rajna-menti ősi várak – feledhetetlen fenségükkel a folyót kísérő sziklaormokon.

Zöld mártásZöld mártás

A gasztronómai fejezet a vendéglők otthonosságáról szól, amelyekben Flammenkuchent, zöld mártást (19 féle fűszernövényből), párolt káposztával körített, sült sertéskarajt, sajtkülönlegességeket (Handkäs), almabort, Federweissert, azaz erjedt mustot meg sokféle igazán remek házi sört lehet kapni.

 

Az útikönyvek hasznos tartozéka sem marad el a követségek és a külképviseletek címeivel, a kiváló tömegközlekedés ismertetésével, az úti-okmányokkal kapcsolatos tudnivalókkal, a szállásokkal, a segélyhívószámokkal és a helyi munkaszüneti napokkal. Végül a könyvön belüli keresést könnyíti meg a látnivalók jegyzéke. A hátsó borítón feltüntették az U- és az S-Bahn térképét.

 

A Frankfurt és környéke útikönyv még annak is élményt nyújt, akinek nem volt szerencséje eddig végigjárni ezt a gyönyörű vidéket. Az olvasó egészen kiváló, pontos munkát vehet kezébe a Hibernia szokásosan igényes szerzőgárdájától.

 

A képek forrásai: Ádám Csaba, Stadt Bad Soden am Taunus, Stadt Eppstein, dr. Fehér György, Germany Travel, Kaufmann György, Konkoly-Thege György, Leitner Zsófia, Marton Jenő, Mesterházy Károly, Pátzelt Hajnal, Regensburg Tourismus GmbH, Szabó Kálmán, Torda Mária, Turismus+Congress GmbH Frankfurt am Main.

 

 

Marton Jenő – Pátzelt Hajnal – Wierdl Viktor:

Frankfurt és környéke.

20 város, 8 világörökségi helyszín, 19 térkép, 260 fénykép.

Budapest, 2014. Hibernia Nova Kiadói Kft.

116 oldal

ISBN 978 615 5426 20 9  

 

 

 

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük