A nagy hagyományokkal rendelkező Frankofón Fesztivál immáron tizennegyedik alkalommal kerül megrendezésre Budapesten és több nagyvárosban. A 2014. február 28. és március 28. között zajló esemény a 2011-ben elindított Frankofón Filmnapokkal indul.

 

A nagy hagyományokkal rendelkező Frankofón Fesztivál immáron tizennegyedik alkalommal kerül megrendezésre Budapesten és több nagyvárosban. A 2014. február 28. és március 28. között zajló esemény a 2011-ben elindított Frankofón Filmnapokkal indul.

 

A Frankofón Fesztivál célja, hogy a Frankofónia nemzetközi ünnepe (március 20.) alkalmából népszerűsítse a francia nyelvet és a köré szerveződött frankofón közösség kulturális sokszínűségét. Idén országszerte több mint ötven kulturális és oktatási program várja azokat, akik közelebb szeretnének kerülni a frankofón világhoz.

 

A Frankofón Fesztivál keretében megrendezésre kerülő 4. Frankofón Filmnapok 2014. február 28. és március 9. között változatos programmal várja a közönséget az Uránia Nemzeti Filmszínházban, illetve március 7-től további öt nagyvárosban. A mustra tizennégy frankofón ország közel negyven játék- és rövidfilmjét vonultatja fel. A közönség eddig Magyarországon sosem vetített alkotásokat tekinthet meg, amelyek közül négy premier előtti bemutató. A TV5 Monde televíziós csatorna 1000 eurós díjat ajánl fel annak a magyar forgalmazónak, amely a közönségdíjas filmet a későbbiekben forgalmazni fogja.

 

A Budapesti Francia Intézet szervezésében megvalósuló, a frankofón kultúra, valamint a nyelvi és a kulturális sokszínűség iránt elkötelezett Filmnapokat Görögország Európai Unióban betöltött soros elnöki tisztjére való tekintettel a Kis-Anglia című görög romantikus dráma nyitja február 28-án.

A Filmnapok idén először versenyfilm-kategóriával is jelentkezik. A nyolc alkotásból a közönség választja ki a legnépszerűbbet, melynek hazai forgalmazását a TV5 Monde csatorna támogatja 1000 euróval. A versenyfilmek szekciója egyaránt válogat az elmúlt év francia filmsikereiből – mint az Egyenlőség, testvériség, a Vénusz bundában, Az erőmű, az Attila Marcel – és az olyan merész független filmekből, mint a Diego Star, a Tonnerre, a Hosszúhullám vagy a Haiti srácok. A Friss és ropogós szekció az elmúlt évek ismert és elismert frankofón filmjeinek krémjéből áll, a nézők a romantikus komédiától a társadalmi drámákon át a thrillerig számos műfajból válogathatnak. Olyan, már magyar forgalmazásba került filmeket is megtekinthetünk premier előtt, mint Az apáca, a Kilenc hónap letöltendő, az Idegen a tónál és a Szerelem a felhők felett. A válogatásba fiatal rendezők munkái és koprodukciós különlegességek is bekerültek, köztük a Suzanne, a Mikrofon és a Zarafa című alkotások. Fontos szerepet kaptak a programban az ugyancsak társadalmi kérdéseket boncolgató, könyörtelenül őszinte dokumentumfilmek, mint a Színarany álmok és a The Lebanese Rocket Society.

A fesztivál különleges eseményeit a Csemegék szekcióban találjuk. A szervezők egy Daazo rövidfilm-válogatással, görög rövidfilmekkel, a Syntax Cinema Orchestra előadásában egy különleges, improvizációs némafilm-koncerttel, illetve egy Emmy-díjas, nagy sikerű francia tévésorozat, a Zombik éjszakája – Visszajárók három epizódjával kedveskednek a közönségnek.

A Magyar Est keretében újra mozivászon látható Pálfi György kultikus filmje, a Final Cut, a vetítés után pedig érdekes kerekasztal-beszélgetés várja a nézőket.

A Párizsi Francia Intézet Afrikai Filmintézetével együttműködésben, a Premier plánban az afrikai mozi című szekció az afrikai filmművészet gazdagságát és történelmi hagyományait öleli fel: öt filmből négy Sotigui Kouyaté-ra, a kontinens egyik leghíresebb színészére emlékezik, illetve külön figyelmet kapnak Mahamat Saleh Haroun francia-csádi rendező munkái, aki tavaly a Cannes-i Fesztivál versenyében is szerepelt. A vetítéseket az afrikai és karibi világ filmművészetének nagyjait bemutató fotókiállítás egészíti ki, amely az Uránia emeleti kávézójában látható február 28-tól.

 

Több neves filmművész is Budapestre érkezik, hogy részt vegyen a bemutatókon és a vetítések utáni közönségtalálkozókon: a francia rendezők közül Guillaume Brac (Tonnerre), Alexandre Castagnetti (Szerelem a felhők felett), Guillaume Nicloux (Az apáca), valamint a francia-csádi Mahamat Saleh Haroun (Grigris).

 

A Filmnapok teljes programja elérhető az urania-nf.hu és a http://www.franciaintezet.hu/

 weboldalakon. Jegyek a tavalyi Filmnapokhoz képest változatlan áron kaphatók az Uránia jegypénztárában és honlapján, a belépő teljes áron 1000 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 700 Ft. A több vetítésre jegyet váltók további kedvezményekre jogosultak.

 

A 14. Frankofón Fesztivál és a 4. Frankofón Filmnapok az Algériai, Belga, Egyiptomi, Görög, Lett, Kanadai, Libanoni, Marokkói, Moldáv, Svájci, Tunéziai Nagykövetség, a Madagaszkári Konzulátus, a Bolgár és Román Kulturális Intézet együttműködésével, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Külügyminisztérium támogatásával jött létre.

Az Alliance Française-ek segítségével Debrecen, Miskolc, Pécs és Szeged is csatlakozott a Fesztivál programjához. Ezenkívül Hódmezővásárhely, Szolnok és Tatabánya is részt vesz egy-egy rendezvénnyel vagy filmvetítésekkel.

 

A Fesztivál jelentőségét mutatja a Budapesten 2013-ban létrejött Frankofón Baráti Kör aktív részvétele. A Frankofónia Nemzetközi Szervezete tagországainak Budapestre akkreditált nagykövetei azzal a szándékkal fogtak össze, hogy még nagyobb hangsúlyt adjanak a frankofónia eszméjének. A csoport egyik alelnöke a magyar kormány képviselője, a Külügyminisztérium frankofón ügyekért felelős miniszteri biztosa. Ezt a pozíciót 2013-ban hozta létre a külügyminiszter, jelezve, hogy Magyarország a frankofón országokkal való kapcsolatok, a francia nyelv és a frankofón kultúra megerősítésére törekszik. Idén először a magyar Kormány hozzájárul a Fesztivál finanszírozásához is: a rendezvénysorozat költségvetésének több mint egyharmadát, összesen 7,5 millió forintot, kormányzati támogatás biztosítja.

 

A programok a frankofón nagykövetségek, valamint a magyar partnerintézmények elkötelezettségéről tanúskodnak. A nagyközönség a legváltozatosabb műfajokon keresztül ismerkedhet meg a frankofón kultúrával: filmművészet, kortárs költészet, szépirodalom, manouche-swing, klasszikus zene, árny- és bábszínház, felolvasószínház, gasztronómia, fotográfia, konferenciák, nyelvészet, nyelvtanulás. Ezzel párhuzamosan számos iskolai és egyetemi rendezvény is ösztönzi a franciául tanuló diákokat és tanáraikat, hogy a francia nyelvet a tanórákon kívül is használják. Dalverseny, képregényrajzoló pályázat, fotópályázat, színjátszás, szavalás, tollbamondás, valamint irodalmi, költészeti, nyelvészeti, újságírói és fordítói műhelyek keretében tehetik majd próbára tudásukat.

 

A Frankofónia Nemzetközi Szervezete (Organisation internationale de la Francophonie) a francia nyelvet használó országok összefogásának fóruma, amely nyitott a tágabb civilizációs, kulturális, egyben politikai és gazdasági érdekközösség kialakítására. A szervezet jelenlegi filozófiája a kulturális és nyelvi sokszínűségen, a globalizációs folyamatokra alternatív válaszok keresésén, az észak-dél párbeszéd és szolidaritás, a demokratikus nemzetközi rend erősítésének gondolatán alapul. Jelenleg 57 állam és kormány teljes jogú tagja a szervezetnek és 20 állam megfigyelői statuszban van. Magyarország 2004 óta, vagyis idén 10. éve megfigyelő tagként részt vesz a szervezet munkájában.

www.francophonie.org

 

A Frankofón Fesztivál számos programjára a belépés díjtalan. A Frankofón Filmnapok vetítéseire a jegyárusítás már megkezdődött.

 

urania-nf.hu

http://www.franciaintezet.hu/

https://www.facebook.com/franciaintezet

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük