CsuringákCsuringák

„Böszörményi Gyula meghirdetett dedikálását a hóhelyzet miatt elhalasztották, viszont megbeszélték, hogy havi rendszerességgel fognak a sorozat témájáról beszélgetni a Montázs teaházban. A klubvezetést az ELTE egyik tanára vállalata el, aki már a könyvsorozat anyaggyűjtésében is részt vett. A találkozókra a mindenkit szeretettel látnak. „

  CsuringákCsuringák

„Böszörményi Gyula meghirdetett dedikálását a hóhelyzet miatt elhalasztották, viszont megbeszélték, hogy havi rendszerességgel fognak a sorozat témájáról beszélgetni a Montázs teaházban. A klubvezetést az ELTE egyik tanára vállalata el, aki már a könyvsorozat anyaggyűjtésében is részt vett. A találkozókra a mindenkit szeretettel látnak. „

Jön? Nem jön? Látod? Nem látod? Na, látod!

Egy hagyományos ír-olvasó találkozó lett meghirdetve a VI. kerületi Montázs teaház és galériába (Bp. VI. Vörösmarty 75).

Valamint egy könyvtrilógia harmadik részének bemutatója.

CsuringákCsuringákValamint egy olvasói vitakör megindítása. Az író kisebbek szóló Gergő sorozata elismerést hozott neki, a fiatal felnőtteket megcélzó misztikus sorozatának más a közönsége és más az elbírálása. Leginkább a bizonytalanság – ami érdekes módon illeszkedik főhőse (Lili alias Lilith) mindennapjaihoz.  Meg az Övéhez.

Tél tábornok ugyanis előző nap megindította a seregét, és délutánra leállt a közlekedés. Estére egyértelművé vált, hogy Debrecen mellől Budapestre nem lehet biztonságosan feljönni, és az is, hogy nem lehet értesíteni a várt vendégek mindegyikét a találkozó elmaradásáról. A gordiuszi döntést kívánó helyzet eredményeképpen az író maradt a helyén, Debrecen mellett, és a Montázs teaház szeretettel látta mindazokat, akik erről nem szerezhettek tudomást a regénysorozat honlapjáról vagy a teaházéról (http://www.montazsteahaz.hu/). A három meghívott díszvendég, akik a regényhősöknek a nevüket és a kinézetüket kölcsönözték (egyénként fotómodellek) mind értesíthetők – nem lesznek itt. Majd legközelebb, Gyulával együtt.

A kitűzött időre még csak öten voltak, de délutánra több mint húszan érkeztek a teaházba az ország legkülönbözőbb tájáról. Két miskolci kifejezetten azért jött fel a fővárosba, hogy aláírassák az íróval az új könyvet. Többen ajándéknak szánták, de olyan is volt, aki egy nappal korábban megvette egy nagyáruházban, és ide már csak dedikáltatni hozta.

Belépéskor a meleg fogadtatás egyértelmű a kinti fagyos légkörhöz képest. Ettől függetlenül a pultnál érdeklődni lehet, és a felmelegedett tekintet már nem fagy meg a rossz hír hallatára. Gyula bátyó nincsen itt. Viszont már dolgoznak a fiatalok azon, hogy lehessen vele beszélni. Laptopon. Keiko először az ajánlott Skype összeköttetést próbálta ki, de elvetette, mert csak két pont között működik jelenleg. A honlap fórumán (http://www.remalom.hu/ ) pedig már hárman jelezik, hogy ha lehet, szeretnének bekapcsolódni a programba. Végül a Kyte program mellett döntöttek. Ingyenes, publikus, egyszerre lehet benne Gyula bátyó, a teaházi társaság és mindazok, akik nem tudtak eljönni, mert kevés volt a hóhányó arrafelé.

XilkaXilkaA közép és idősebb korcsoport (szülők, felszolgálók) kevés érdeklődéssel követték eddig a pontig a technikai háttértörténetet, de amikor kép és hangkapcsolat, a filmbetétek, és az amatőr közvetítések következtében beálló jó hangulat beterítette a termet, akkor ismét megállapították, hogy ez bizony már nem az ő szintjük. Ha valaki nem tud eljönni, hát az otthon marad. Ez volt a múlt. Ma meg? Itt az író virtuálisan. Beszélgetnek, látják egymást – dedikálás az nincs, de hát nem lehet semmi sem tökéletes! Az új könyv ürügyén megbeszélnek egy rendszeres talit (találkozót), ahol a témával kapcsolatos kérdések és ötletek egyeztethetők. Gyula egyik régebbi barátja (maga is tanár) vállalja a kör vezetését, és a kérdések-válaszok csúszdáján előrejutnak a hivatalos rendszeresség rögzítése helyett a nulladik alkalomba. Az asztalokon a tea, forró csokoládé a kiömlés határán, a hangzavar meg azt mutatja, hogy itt bizony nem visszafogott eszmecsere folyik. Bár a csurungarajzolók némelyike csöndes. A majdani csurunga (kívülről mintásra festett kavics, belülről persze egészen más) az egyik kézben, alkoholos filctoll a másikban, és alakul a mű.

Van, aki a nyelve hegyét is kidugja, úgy alkot, másik meg a vita hevében a csurungával gesztikulál. Talmud és midrás idézetek csapnak össze egyiptomi falfestményszövegek és sumér kőtábla feliratokkal.  Ez a könyvsorozat ilyen információs hátteret igényel. Mármint attól, aki Enoch alakját és történetét valóban követni akarja. Vagy Lilith-ét. Aki egyesek szerint ótestamentumi alak, míg mások internetes hivatkozás alapján időszámításunk utáni 2-300 évre teszik a kialakulását. Ha ezt a fiatalok mind helyre akarják tenni, akkor valóban többször össze kell jönniük. Itt persze lehet.

A kétszintes helyiség felső része (párnák, és alacsony asztalok) a derékzsába előtti korosztály érdeklődésére tart inkább számot.  Színes gömblámpák, esetleg vízipipa. A helyiségben dohányozni nem lehet, de a forró vízen átszivárogtatott gyümölcs- és virágaroma, az más. Aki mégis nikotinfüggő, az kimegy az utcára.  A bejárat előtt (kívül) van egy dohányzó hely: egy csikktartó a szálloda felöli oldalon.

 A szálloda még nem működik: elhúzódott a renoválás. Találtak pár szabadkőműves freskót, amit eredeti formájukban állítanak helyre. Időigényes, de biztosan érdekes lesz az eredmény!  Ha a csikket elhelyezted a csikktartóba, visszajöhetsz – addigra biztos valami megváltozott idebent. Néhány Böszörményi filmet is levetítettek; volt, amit többször, és az itteni élet is filmfelvételként megy ki a hálóra.

Mindenki, aki a megadott hálószemre feljelentkezett, feltölthet 15 perces filmeket, amik a számítógéphez illesztett webkamerával készülnek. Gyula láthatja a neki készült Xilka babát (könyvszereplő), az alakuló csurungákat (könyvbéli eszköz), és válaszol a kérdésekre. A téma az út, a jég, a dara, meg a legközelebbi találkozás. Az biztos, hogy lesz. Itt, meg esetleg máshol is. Neve is lesz, de még nem biztos, hogy mi (Lilith vagy Xilka, vitakör vagy tali). Korunk kapcsolati rendszere lehetővé teszi, hogy ha a személyes megjelenés nem is mindig, az informális szinte mindig megvalósulhat. Nem szükséges azonnal dönteni. Amikor a döntés megszületik, a honlapon majd elolvashatja mindenki. Persze a szolgáltatók keresztbetehetnek, mert nekik ez csak üzlet, és sajnos többnyire rövidtávra terveznek. Kivéve, ha (állami) monopóliumot kapnak (szereznek), mert akkor hosszú távra is visszatarthatják a lehetőségeket.

Az internet nagyszerű lehetőség. Böszörményi Gyula kezdetben internetes fanfictionban próbálgatta magát. Ez egy fura, korában nem létező műfaj. Az ifjú Werther rajongói – jelezvén véleményüket – öngyilkosak lettek. Harry Potter mai követői az interneten folytatják a regényfolyamot, más véget találnak ki neki, új szereplőket illesztenek bele. Némely irománynál vélhetnénk, hogy kár volt a régi módszerrel felhagyni, de ez csak rosszindulat lenne! Gyula kezdetben mások fantasztikus regényfolyamaihoz írt újabb fejezeteket, majd gyakorlatot szerezvén papíron is publikált, immár önálló világokat.

Hamar (ki szerint is?) megszerezte az IBBY-díjat az Év Legjobb Gyermekkönyve kategóriában, majd a Körtemuzsika-díjat, és 2007-ben kitüntették József Attila díjjal. A Wikipédián szinte teljes életrajza van (talán három könyve kivételével – jelenleg). Meg a tervei sincsenek ott, amik a teaházban elhangzottak. Például egy alternatív történelemre épülő könyvsorozat: a világ nélkülünk. Melyik az ijesztőbb: a hankissi „találjuk ki magunkat" vagy a böszörményi féle „nem is vagyunk". Mindkét gondolat ugyanannak az éremnek járja körül a három oldalát!

Mint ezek a fiatalok, akik a szeretettelen mából beolvassák magukat a gyűlölet-teli fantáziába, ahol megnyugodnának egy elképzelt baráti simogatástól. Ezt ma csak virtuálisan kaphatják meg? A könyvsorozat (9..8..7) világának egy-egy szelete egy másik blogregényében is fel-felvillan (Odaátok). Ismerik a blogregény műfaját? Az interneten elérhető történetsorozat, ami részenként jelenik meg (ezt ugyan már Rejtő is művelte), de itt a részekhez az olvasók megjegyzéseket fűzhetnek, amiket a többi olvasó is elolvashat, és olykor az írót is befolyásolják ezzel. Aki persze válaszol a megjegyzésekre. Közös munka.

A hagyományos szerzői jogkörnyezetet ez lehetetlenné tenné, de a jogbírák csak a bevétel oldaláról nézik az ügyeleteket. Egyelőre. A fiatalok olvasók. És közbeszólók. Bizonyos szinten társszerzők. Összejönnek majd rendszeresen – tervezetten minden hónap első szombatján a teaházban, (lásd majd a pontosítást a honlapon). A csapat nyílt. Egyrészt mert szellemileg befogadók, másrészt mert fizikailag is szeretettel látnak mindenkit, aki be tud (be akar) illeszkedni a csapatba. Mert gyorsan csapattá alakul a társaság. A közös olvasmányélmény, közös téma és érdeklődés az ízlésvilág egy részét meghatározza.

Teából persze különbözőt kérnek. Van itt vagy nyolcvan fajta, és jellegében valóban eltérőek. A füstölt maté teától a „manók tánca" elnevezésű gyümölcstea-keverékig. A közös könyvélmény összehozta társaság végül több közös pontot talált, mint feltételezhető lett volna, vagy ez bármely embercsoportra igaz lenne, ha időt és figyelmet fordítanánk egymásra? A tervezett négy óra nagyon hamar eltelt, Gyula bátyó virtuális búcsút vett, és a hivatalosan bezárt teaházban még telefonszámot, e-mail címér, és értelmes gondolatokat cseréltek mindazok, aki világos lelket tudtak a sötét ruha alá felvenni. Hányan is szervezik ezt meg fordítva?

Nézem a Xilka babát. Az egyik fiatal varrta – az egyik könyvszereplő képmását. Egy jószándékú imp. Szeretnivaló szereplő. Ha eljött volna személyesen gyula bátyó, megkapta volna. A munkát átsüt a szeretet. A csuringákon is. Egy másik Böszörményi könyv eszközkészletébe tartozik a csuringa. Egy szellemi lény, ami valamibe bújik, pihenni. Fadarabba, kavicsba. Alkoholos tollal kavicsokra rajzoltak, és ezt is Gyula bátyónak szánták.

Az eredeti csuringa szellemi erő, amit a regény szerint, féltve őriz a tulajdonosa, hogy ne kelljen megosztani mással az erőt, az ajándékot. Ők viszont kézről kézre adják. Kavicsaikat, ötleteiket, szeretetüket. Nagyobb az aki ad. Darkok, gothok – csoportjelzők. Jelent ruhafazont, zenestílust, érdeklődési kört. Jelenthet olyan, amit nem ismerek. Mivel a felnőtt korosztály már nem hajlandó alkalmazkodni, nem képes türelmet és szeretetet nyújtani, ők példa nélkül csak az ellenérzésekkel találkoznak. Tudom, hogy már ifjabb Plinius panaszkodott fiatalokra (Ó idők, ó erkölcsök), de azóta semmi nem változott? De igen. Néhány technikai monstrum tövében a nemzedékek ugyan olyan értetlenül néznek egymásra.

Szerintem érdemes olykor közéjük ülni.

Tulajdonképpen a hóhelyzet-befolyásolta találkozót meg lehetne rövidebben is fogalmazni:

„A dedikálást elhalasztották, viszont megbeszélték, hogy havi rendszerességgel fognak a sorozat témájáról itt beszélgetni. A klubvezetést az ELTE egyik tanára vállalata el, aki már a könyvsorozat anyaggyűjtésében is részt vett. A találkozókra a mindenkit szeretettel látnak. „

Mi is maradt volna akkor ki? Szinte semmi.

A könyvsorozat honlapja http://www.remalom.hu/

Egy másik Böszörményi könyvhonlap http://www.alomfogok.hu/

A teaház honlapja http://www.montazsteahaz.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük