Bexby (Bihari Beatrix-Renáta)Bexby (Bihari Beatrix-Renáta)

Bexby (Bihari Beatrix-Renáta) grafikai kiállítása a Montázs teaház és galériában látható 2010.02.06-.03.05-ig. A 18 órai megnyitón és a kiállításon mindenkit szeretettel látnak.

 Bexby (Bihari Beatrix-Renáta)Bexby (Bihari Beatrix-Renáta)

Bexby (Bihari Beatrix-Renáta) grafikai kiállítása a Montázs teaház és galériában látható 2010.02.06-.03.05-ig. A 18 órai megnyitón és a kiállításon mindenkit szeretettel látnak.

Ülünk a teaházban hárman egy asztalnál. A teák ismét megosztják a társaságot.  A kínai sencha és a japán bancha a zöldteáknak két laza árnyalata, a férfiak mégsem tudnak zöldágra vergődni vele. Bexby, a társaság hölgytagja, nem foglal állást. Nincs értelme. Pontosan tudja, hogy két informatikussal teáról nem lehet vitatkozni. Ez elvi kérdés. Még jó, hogy nem akarnak jósolni a tealevelekből. A HVG teakönyvében van ugyan utalás erre a lehetőségre is, de a tervezett kiállítás sikere nem jóslás kérdése. Az már bizonyosság. Legalábbis a fiúk szerint. A nagykárolyi fiatal művésznő grafikában-prózában otthon van, és a férfiak kezelésében sem újonc.

Miránk legyint (teljesen jogosan). A bal keze mellett dosszié, A4-es méretű képek-vázlatok. A majdani kiállítás anyagát válogatnánk. Ha túljutunk a teaproblémán. A szomszéd asztalnál egyszerűbb a helyzet. A hölgy csilis forró csokoládét fogyaszt, az egyik férfi visszajáró vendégként forralt bort iszik, a másik kávét, pontosabban Latte machiato-t  (eszpresszókávé gőzölt tejjel és sok tejhabbal). Ott nincs vita.

Sokáig hittem, ha úgy tudnék bánni a szavakkal, mint a vonalakkal,

akkor egy fehér papír valószínűleg  írásra és nem rajzolásra ihletne.

De ez nem így van.

Vannak dolgok, amiket csak vonalakkal lehet kifejezni.

… amikor a szavak vonalakká válnak,

a mondatok képekké összeállnak

a lapod lesz az alapod.

Álommesék lesz a cím (Bex grafikái az álomvilágból).  A javasolt képanyag nekem inkább az „organikus élettér" címet asszociálná, de ebben az ügyben csak néző vagyok.

  

 A web 2.0 -es felületen, az aktív színházi térben, a néző beemelhető potenciális résztvevői szerepbe, de itt legfeljebb, mint igény jelenhetek meg. Voyearként. Nekem mutogatódnak a képek. Szeretem Bexby stílusát, továbbá Valleyot és Csontváryt is. Vannak ízlésbeli és asszociális kötöttségeim, emiatt emociók váltódnak ki belőlem olykor megjósolhatóan, de semmiképpen nem konzekvensen értelmezhetően. Ha egy nőben nem keresek értelmet (macsóként), akkor az alkotásaiban sem szükséges. Van olyan művész, aki realista (bionikus fényképezőgép), van aki történetet mond el – de természetesen ez nézőfüggő. Nekem Bexby képei hangulatot, érzelmet közvetítenek. Van honlapja, ha valaki még nem ismerné.  Önálló kiállítása volt már Kaposváron, Töröcskén, és évek óta rendszeres résztvevője a „Festők városa"  kortárs képző- és társművészeti hangulatfesztiválnak.

A vonalak vezetnek, a rajz követeli a születését és azt, ami jár neki:

összhangot, egyensúlyt, harmóniát, vagy épp kuszaságot és kontrasztot.

megnyitva ezzel egy új világ kapuját.

Keresés és próbálkozás,

a belső látásmód kifejezése,

a vonalakkal való játszadozástól kezdve,

egy sajátos szemléletmód kialakulásáig.

A valóság alakíthatóvá válik,

a vonalak összemosódnak,

magukkal ragadnak

és kavarogva feltámadnak, új dolgokat  teremtve

belőlük és belőlem.

Képlékenység.

Rendszeresen illusztrál verseket, novellákat. Utoljára az IPM Magazin 2009. decemberi számában jelentek meg rajzai, az irodalmi pályázat két novellájának illusztrációjaként, valamint ugyanebben a számban a hónap képzőművészeként szerepelt. Itt is önálló: végül kiválasztotta a képeket, látván hogy tőlünk nem kap segítséget.

Előttünk még a nagy levelű kínai első szedésből való tea áll szemben a sárgászöldes színű, karakteres ízű japán teával. A japán tea és az írás eredetileg kínai, de hát Éva is eredetileg egy férfi oldalbordája volt, sőt a Windows is operációs rendszerként indult. Mint CP/M klón. Aztán egy időben grafikus felületként funkcionált. Egy művész esetében viszont a kiindulás lehet érdekesség, magyarázat, vagy olykor csak száraz információ. Bexby Temesvár és Szatmárnémeti elemeire épít, az első önálló kiállítása is Szatmárnémetiben volt. Mind témában, mind vonalvezetésben az organica dominál. Budapesten lakik, a hatodik kerületben, de mégsem kockaházak és vonalas utcaképek a témái. Látom már lelki szemeimmel, amint a képek rövid időre rögzített kontúrjai paralellként visszhangozzák a teagőz formáját. És kérdés, hogy a pillanat elmúltával melyikük göndörödik tovább: a gőz vagy a képből kibuggyanó lián. Talán sajnálni fogom, ha a kép a falon marad, vagy örülök, hogy tovább élhetek az általa keltett gondolatdzsungelben.

A hangulatok sejtései, a hullámzó tér vagy sík, ami testet ölt, kontrasztosan meglényegül,

hogy életre keljen és a képzelet határát átlépve hozzád is eljusson

Kulcsot nyújtok most át egy absztraktba hajló vonalvilágba. Ez a világ a valóságból születik, de a lélek képeit vetíti, azt a látásmódot ami a sajátom.

Ebben a világban maga a Vonal megérint és sétálni hív egy sajátságos képi világban.

Tudod mit Huncraft, kérek egy pohárral a te teádból. Megkóstolom. Ilyen képek mellett nem érdemes felfeszíteni.

http://www.montazsteahaz.hu/ a kiállítás helyszíne a Montázs teaház és galéria

http://bexby.uw.hu/    Bexby szerzői honlapja

http://www.libri.hu/konyv/teakalauz.html a HVG Teakalauz könyv „adatlapja"

http://palyazatok.org/az-ipm-magazin-kortars-irodalmi-palyazata/ Az IPM említett pályázata 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük