2022.november.29. kedd.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Tekintélyes könyv

6 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline inline-left"><a href="/node/36220"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Jelv-cim.thumbnail.jpg" border="0" width="71" height="100" /></a></span></strong> Nemcsak súlyát és méretét, de tudományos jelentőségét nézve is, tekintélyes könyv látott napvilágot. Ráadásul több szempontból is hézagpótlónak nevezhető, mert a témát ilyen alapossággal korábban még senki nem dolgozta fel.</p><p>

 

jelv cim.thumbnail Nemcsak súlyát és méretét, de tudományos jelentőségét nézve is, tekintélyes könyv látott napvilágot. Ráadásul több szempontból is hézagpótlónak nevezhető, mert a témát ilyen alapossággal korábban még senki nem dolgozta fel.

 

jelv cim.thumbnail Nemcsak súlyát és méretét, de tudományos jelentőségét nézve is, tekintélyes könyv látott napvilágot. Ráadásul több szempontból is hézagpótlónak nevezhető, mert a témát ilyen alapossággal korábban még senki nem dolgozta fel.

kedves1.thumbnail A Hadtörténeti Intézet és Múzeum dísztermében dr. Kedves Gyula alezredes üdvözölte a könyv ünnepi és tudományos igényű bemutatójára megjelent vendégeket. Sallay Gergely Pál „Seregszemle fémben, zománcban" című, A Magyar Királyi Honvédség és a leventemozgalom jelvényei 1938 – 1945 alcímet viselő művének megjelenése több okból is ünnep – mondta az alezredes. Ünnep a szerzőnek és a kiadónak, de ünnep a közönségnek is, mert írója sokféle igényt elégít ki vele. Persze nyomban felvetődik a kérdés: Lehet-e, érdemes-e jelvényekről könyvet írni? A válasz határozottan igen! Szükséges persze, hogy a szerző tudományos alapossággal írja meg, de ne legyen száraz. Sokkal inkább érdekes, szórakoztató. Ez itt, most sikerült. Megpróbál választ adni arra a kérdésre: mi a jelvény, és a csak az első oldalak elolvasása után ébredünk rá, hogy ez bizony nem is olyan egyszerű feladat. A jelvény több, mint a ruházat része, bár kétségtelen tény, hogy küldetését – a megkülönböztetést és a hovatartozás kifejezését – az egyenruhán tölti be igazán. A jelvények mutatják, hogy az általuk szimbolizált közösség elfogadta tagjaként azt, aki ezt bátorságával, rátermettségével, képességeivel kiérdemelte. Szükséges az is, hogy szívesen hordják, viselője büszke lehessen rá. Példa erre a „Harminckettes baka" közismert nótájának sora: „Mellemre kitűztem a rézmedáliát". A jelvény tehát tárgyi mivoltán túlmutatva, eszmeisége által társaival egybeköti, érdemeiről számot adva öntudatossá teszi a katonát. Feladata, hogy kiemelje a tulajdonosát és hirdesse róla: ő egy közösségbe tartozik. A II. Világháború nemcsak a fegyverek, hanem az eszmék harca is volt. A módszer pedig, ahogy azt közvetítették még tanulságos is lehet. A jelvény elárulja, hogy viselője ellenség vagy szövetséges, vezető vagy beosztott, tapasztalt katona vagy újonc – ezek ismerete pedig a harctéren élet – halál kérdése lehet.

Érdeklődéssel lapozgathatja a könyvet az is, aki nem numizmatikus, egyszerűen csak a korról szeretne többet tudni. Szerkezete két részből áll. Az első átfogóan bemutatja a jelvény szerepét. A második rész igazi kincsestár a katonai jelvények gyűjtőinek. Teljes képet ad az 1938 – 45 közötti időszakról. A könyvnek különösen nagy jelentőséget kölcsönöz, hogy hiánypótló. Magyarországon ilyen eddig nem jelent meg, még hasonló sem!

makai.thumbnail Dr. Makai Ágnes főtanácsos, történész, numizmatikus a szakértő szemével nézte át a könyvet. Megjelenését különösen azért tartja fontosnak, mert ez a téma már évtizedek óta várt egy avatott feldolgozóra. A mulasztás egyik oka a korszak hosszú ideig tartó, negatív politikai megítélése. A másik: az óriási mértékű I. Világháborús jelvénydömpinghez képest a Horthy-korszak bizony soványka volt. A háború után a tárgyak jórészt elvesztek. A harmadik – inkább csak szűk, szakmai – ok pedig az volt, hogy a tudományterületen belül is mostohagyereknek számított a jelvény. A gyűjtőknél viszont gyarapodott a gyűjtemény és a rendszerváltás után a politikai ok is megszűnt. Nagy értéke a könyvnek, hogy a szerző alapos kutatásokat végzett és a száraz tények mögé azonnal „odatette" az embert. A katonát, aki a jelvényt kiérdemelte és büszkén viselte. A mindennapi életről szóló hatalmas fényképanyag is ezt a felfogást igazolja. Ráadásul egyes képek még önmagukban is értéket képviselnek.

sallay g p.thumbnail A mű megszületésének körülményeiről, aktualitásáról a szerző, Sallay Gergely Pál szólt. A könyv egységbe foglalva mutatja be az ország – részben külföld – különböző magán- és közgyűjteményeiből származó hatalmas anyagot. Ugyanúgy támogatja a szakterület tudományos kutatóit és az „amatőr" gyűjtőket. Segítségével sok magángyűjteményben azonosítani tudtak eddig fel nem ismert darabokat és erről a szerzőt is értesítették. Ez a könyv egyszerre szól a muzeológusoknak, a gyűjtőknek, a hadtörténészeknek – és mindenkinek, aki egy fontos kor történeti részletei iránt érdeklődik. Hozzájárul az eddig lappangó kincsek közzétételéhez. Katalógusként is kitűnően használható, mivel óriási mennyiségű színes ábrát tartalmaz.

terv.thumbnailNemcsak magukat a jelvényeket mutatja be. Képet kaphatunk általa a jelvény létrejöttének szinte teljes folyamatáról. Terveket, vázlatokat, is közöl, a változatokra is felhívja a figyelmet. Megismerhetjük a különféle jelvények viselési előírásait, rendszeresítésük időpontjait. Igen alapos munka. Külön fejezetet szentel még a sportügyességi jelvények viselésére jogosult személyek nevének felsorolására is.

Pont azért, mert rendkívüli teljesítményről van szó, sajnálatos, hogy a kiadásba némi hiba is csúszott. A jobb- és baloldal több esetben felcserélődött (például a 4/a, 4/b, 26., 27., 89/a, 89/b, 101/a, 101/b, 178.,) képeken az ellenkezőjét látjuk a jelvényen, mint ami a magyarázó szövegben szerepel. A következő kiadásban ezeket valószínűleg kijavítják, mert szinte biztosan lesz újabb kiadás is. Okkal feltételezhető ugyanis, hogy akad még olyan katonai fémjelvény, ami magángyűjteményben előfordul, a könyvből mégis hiányzik. Tisztelettel kéri tehát a szerző az ilyen tárgyak tulajdonosát, illetve mindazokat, akik valamely jelvényre vonatkozóan további információ birtokában vannak, hogy keressék őt fel a

sallay.gergely@hm-him.hu

email címen, ezzel is hozzájárulva a még pontosabb következő kiadás sikeréhez.

jelv cim.thumbnail

Seregszemle fémben, zománcban

Monarchia Kiadó 2009

ISBN 978 963 06 8147 6

Palatia Nyomda, Győr

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.