Bejelentés hiányában végzett függő ügynöki tevékenységet a G7 Capital Pénzügyi Tanácsadó Kft – állapította meg az MNB, amely eltiltotta a társaságot a tevékenységtől, s 60 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.

Bejelentés hiányában végzett függő ügynöki tevékenységet a G7 Capital Pénzügyi Tanácsadó Kft – állapította meg az MNB, amely eltiltotta a társaságot a tevékenységtől, s 60 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2013 decemberében piacfelügyeleti eljárást indított, mivel a birtokába került iratok alapján felmerült a gyanú, hogy a G7 Capital Pénzügyi Tanácsadó Kft (G7 Capital Kft.) bejelentés hiányában függő ügynöki tevékenységet végez.

A piacfelügyeleti eljárás során az MNB megállapította, hogy a G7 Capital Kft. Magyarország területén valóban úgynevezett függő ügynökként (közvetítőként) tevékenykedett három – önmagukban is engedély nélküli, s így jogellenes portfóliókezelési tevékenységet végző – társaság részére. A G7 Capital Kft. azonban biztosításközvetítést végző függő ügynökként (meghatalmazottként) szerepel az MNB nyilvántartásában, miközben ténylegesen engedéllyel nem rendelkező, tőkepiaci tevékenységű társaságok számára tőkepiaci közvetítői tevékenységet végzett, tehát a jogszerűség látszatát keltve, ám valójában jogosulatlanul működött.

Az MNB ma közzétett határozatában azonnali hatállyal megtiltotta a G7 Capital Kft. e tevékenységét. Egyúttal 60 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a társaságra a jogsértés miatt.

A bírság mértékének meghatározásakor az MNB súlyosító körülményként értékelte huzamosabb ideig tartó jogszabálysértést és azt a körülményt, hogy a G7 Capital Kft. a függő ügynöki nyilvántartásban való feltüntetésével a legális működés látszatát keltve folytatta jogosulatlan tevékenységét. Szintén súlyosító körülménynek számít, hogy az G7 Capital Kft. három – engedély nélküli portfóliókezelést folytató – társaság részére végezte jogszabálysértő tevékenységét.

A tőkepiac átláthatóságának és a fogyasztók védelmének alapvető biztosítéka, hogy az ott működő szolgáltatók és közvetítők csak a jogszabályban meghatározott formai keretek között tevékenykedjenek. Az MNB a továbbiakban is határozottan fellép a tisztázatlan közvetítői viszonyok megszüntetése érdekében: a piacok tisztasága, a befektetők védelme érdekében nem tűrhető el ugyanis, hogy az egyébként megfelelő engedélyek birtokában működő tőkepiaci szervezetek jogosulatlanul tevékenykedő közvetítőket alkalmazzanak, vagy engedély nélküli befektetési szolgáltatási tevékenységet végző piaci szereplők működjenek és vegyenek igénybe akár legális, akár illegális közvetítőket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük