Kettős keresztelőt tartottak Budapesten a Szlovák Kulturális Központban. A hír önmagában is elég szokatlan, hát még, ha hozzátesszük: a megkereszteltek nem csecsemők voltak.

Kettős keresztelőt tartottak Budapesten a Szlovák Kulturális Központban. A hír önmagában is elég szokatlan, hát még, ha hozzátesszük: a megkereszteltek nem csecsemők voltak.

Szlovákiában már régóta úgy tartják; a könyv éppúgy a család tagja, része, mint egy gyerek. Ezért ha új könyv jelenik meg, azt kis ünnepség keretében megkeresztelik – mondta el Soňa Jelínková, a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviseletének vezetője. Most pedig egyszerre két útikönyv is napvilágot látott. A Hibernia Nova Kiadó gondozásában Marton Jenő „Kassa Régió" című könyve a városon kívül Abaúj, Gömör, Szepes és Zemplén megye szlovákiai tájait mutatja be, a Kornétás kiadó pedig Barna Béla és Pusztai Sándor Alacsony-Tátráról szóló, túrakalauz könyvét kínálja. Belőle Közép-Szlovákia sí- és túrahelyeivel ismerkedhet meg az olvasó.

Szerencsés az olyan ország, amelyről turistakalauzokat más ország polgárai is írnak – állapította meg Húshegyi Gábor, a Szlovák Kulturális Intézet igazgatója. Minden területet sok látószögből lehet leírni és mindegyik új valami többletet jelent még azoknak is, akik már ismerik azt a vidéket. Igaz ez erre a két kötetre is, melyek akár kézikönyvei is lehetnek a Magyarországról Szlovákiába kirándulóknak. Sok fontos és hasznos útmutatás található bennük a hosszabb időt eltölteni szándékozók vagy akár csak egy-két napos kirándulást tervezők számára. Ne feledjük! Jön a nyár, és amikor Budapesten fulladozunk az aszfalttengerből kiáramló hőségben, mindössze kétórányi autóútra, hűvös, friss hegyi levegő, jó ételek, jó italok, barátságos emberek várnak ránk.

A Kassai TDM munkatársa, Marika Bystrá a Kassai Régióról szólva kiemelte; Kassa az a város, ahol nemcsak élik, hanem élvezik is az életet. A környéke számtalan érdekességet rejt. Van itt gyógyfürdő, gyógybarlang és itt található az egyedülálló hidegvizű gejzír. A három kilométer hosszú, négyszáz méter mély szurdok látványnak sem utolsó. A szepesi vár Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű váregyüttese. A tűz áldozatul esett Krasznahorka felújítása pedig rövidesen befejeződik. A közelében a társadalmi akadályok ellenére beteljesedett, örök és igaz szerelem szimbóluma, egy mauzóleum is áll. A bécsi polgárcsaládból származó feleségének, Franciskának emelte gróf Andrássy Dénes.

A vidék sok évszázadon keresztül bányaterület volt, a német bányászokról pedig köztudott, hogy szeretik a sört. A nekik épített sörgyár Rozsnyón ma is működik és kiváló söröket készít. A Rozsnyói Sörfesztiválon mintegy kétszáz különféle sört kóstolhat a látogató. A bányászok emlékét a sörök mellett étel is őrzi. A „Gömöri bányászgombóc" könnyűnek ugyan nem nevezhető, de roppant ízletes. A terület nem szűkölködik jelentős vallási helyszínekben sem. Szepeshelyen, a Pažica dombon áll az ókori Jeruzsálem leképezése. Valamikor Kassán élt a mai Szlovákia legnagyobb zsidó közössége. A megmaradt nagyméretű temető a mai napig az eredeti célt szolgálja és a város öt zsinagógájából négy még ma is áll.

Megpróbáltunk nem hagyományos útikönyvet készíteni – árulta el a szerzők egyike, Marton Jenő. Szélesebb horizontot akartunk befogni, mindenből egy keveset, hogy az emberek elcsábuljanak oda. A különböző területek bemutatása mellett kulturális szempontokat is érvényesítetünk a szerkesztés során. A Zemplén déli részéről más könyvekben nem nagyon lehet információt találni. A bodrogközi részekkel alig foglalkoztak, pedig csodaszép templomok, kastélyok, udvarházak, zsinagógák vannak arrafelé. A könyvben 261 kép van, bizonyára segítenek abban, hogy minél többen kapjanak kedvet a táj felkeresésére. Annál is inkább, mert elég olcsón tehetik. A közlekedés a szállások, az étkezés nem nevezhető drágának Szlovákiában. A politika által szított ellenségeskedésnek nyoma sincs. Az egyszerű szlovák emberek végtelenül barátságosak, segítőkészek, aki csak két szót beszél magyarul, azt is megpróbálja felhasználni.

A magyar turisták főleg télen ismerik az Alacsony-Tátra vidékét, de ide nyáron is érdemes eljönni – erősítette meg Maja Rohacová, Tále turisztikai képviselője. Az Alacsony-Tátrát akár biciklivel is átszelhetjük és a vadvízi evezésre is jó lehetőségek nyílnak. Végre megvalósult, amiről minden magyar és szlovák turista álmodott: a Chopok déli és északi oldalát összekötötték, a Lanovka nyáron is működik. A pásztorok tanyájának szlovákul is „szálás" a neve és ezeken a helyeken kiváló sajtok, juhtúrós készítmények kaphatók. Amikor a hegy egyik oldalán még síelnek, a másikon már golfozni lehet a friss füvön. A pályák minőségére jellemző, hogy már az ötödik európai, női golfbajnokságot rendezik itt.

Pusztay Sándor sokáig a Magas-Tátra szerelmese volt. Egy alkalommal – baráti társasággal – az Alacsony-Tátrában barangolt és alaposan eltévedt. Ez indította arra, hogy túrakalauzt írjon a vidékről. Két évbe telt, míg társával, Barna Bélával végigjárták mindazon helyeket, melyeket szerepeltetnek a könyvben. Az Alacsony-Tátra azért is különösen érdekes, mert a történelmi hagyományok itt családi hagyományokká mennek át. A túrahelyek nehézségi foka nem azonos a Magas-Tátráéval, de a táj szépsége, a túraútvonalak kiépítettsége egészen kiváló. A sípályák a legjobb nyugat-európai pályák minőségével vetekednek, miközben a költségek lényegesen alacsonyabbak.

A könyv télen is, nyáron is egyaránt használható, részletes, jó leírásokat tartalmaz, autósok és gyalogosok, még kerékpárosok is eredménnyel forgathatják. Az Alacsony-Tátra természeti viszonyainak ismertetése mellett Besztercebánya, Breznóbánya, Rózsahegy, Liptószentmiklós és ezek környéke valamint a Kis-Fátra leírását is tartalmazza. A helységneveket magyarul és szlovákul is megadja. Kitér a települések történetére, felhívja a figyelmet a különféle nevezetességekre, épületekre, megadja a túrajelzéseket, még a barlangok megközelítésének módjait is. Hasznos tanácsot találhatunk benne a havas hegyoldalban történő sátorveréshez. Napjainkban, amikor az „aktív pihenés" válik mind szélesebb körben népszerűbbé, ez a könyv az életmódváltóknak is jó szolgálatot tehet.

 

 

Barna Béla-Pusztay Sándor

Alacsony-Tátra túrakalauz

ISBN 978-615-5058-36-3

Kornétás Kiadó Bp. 2014     

Alföldi Nyomda, Debrecen  

 

 

Marton Jenő

Kassa régió

ISBN 978-973-7617-64-5

Hibernia Nova Kiadó Bp. 2014

Aduprint Nyomda, Budapest

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük